Search
Close this search box.

Osvrt na krizmanički tečaj u Soblincu, 8.-10.12.2017.

Uistinu nije lako započeti pisanje osvrta na nešto toliko veličanstveno i lijepo poput Kursiljovog krizmaničkog tečaja, posebice meni kojem je dotični tečaj u Soblincu predstavljao prvijenac svjedočenja Kristove žive Riječi i evanđelja mladim ljudima u zajedništvu braće i sestara animatora i našeg duhovnog vođe, vlč. Lastovčića. Razlog našem sveopćem oduševljenju leži ne samo u činjenici da se tečaj odvio u sredini toplih i otvorenih ljudi, već i usred našeg duhovnog hoda kroz došašće u iščekivanju Isusova rođenja.

Priče o nestašnosti i neposlušnosti generacije osmaša s kojima smo bili pozvani družiti se tih dva-tri dana, brzo su ostale bez korijena dok je u našim srcima bujala neka nova nada u budućnost Crkve koja na mladima ostaje. Doista se primijetilo na svim krizmanicima, u grupama svih animatora, kako se radi o jednoj vrlo druželjubivoj i međusobno povezanoj skupini mladih ljudi. Divno je bilo posvjedočiti kako su zračili takvom iskrenom radošću svaki puta kad bismo ih u radu u grupama i u sličnim situacijama pogledali s malo više pažnje i s onim stavom da su vrijedni sudjelovanja u razgovoru.

Nakon klanjanja prvog dana uslijedilo je prvo pravo iznenađenje za sve nas animatore, i šire – nekolicina krizmanika upitala nas je bismo li i u subotu, dakle drugi dan po redu, ponovno održali klanjanje. Sudeći prema riječima i iskustvu našeg rektora Daria, bilo je to zaista jedno od onih pitanja koje se vrlo rijetko susreće. Svatko bi jednako zaključio kako je nepotrebno previše pisati o osjećaju koji nas je sve ispunio nakon što smo se poklonili po drugi puta našem Gospodinu u presvetom oltarskom sakramentu. Okrenuvši glave spram kora, ugledali smo kako gotovo trećina krizmanika sjede uredno raspoređeni, svatko razdvojen i sabran u svojoj klupi!

U razgovoru s krizmanicima mogli su se čuti različiti dojmovi na teme, mise i klanjanja, ali u konačnici svi bijahu obojeni sličnim tonom u kojem se očitovala čežnja takvih ljudi za češćim duhovnim obnovama na kojima bi u iskrenosti i otvorenosti mogli progovoriti o stvarima kojih se izvan takvih zajednica rijetko imaju prilike dotaći.

Na koncu tečaja upoznali smo roditelje krizmanika s idejom Kursilja i ljetovanjem na Krapnju, pri čemu je naš rektor vrlo dobro zaključio kako su nas svi roditelji „gutali očima“ u nadi da će se takvi tipovi susreta nastaviti održavati u njihovoj župi koja je desetljećima ostajala pusta po pitanju sadržaja za mladež, te da će se i njihova djeca pronaći na samom Krapnju.

Mojoj malenkosti poseban je blagoslov svoj prvi krizmanički tečaj doživjeti više kao duhovnu obnovu u kojoj sam dajući sebe u slušanju krizmanika otkrio kako iza njihovih riječi i želja stoji Jedan koji nas sve povezuje i ljubi. Molitvama u bunaru prije svake teme nekako se provlačio isti „lajtmotiv“, a to je da Krista bude više nego nas samih dok svjedočimo svoju vjeru i predanje Njemu. I eto, nekoliko dana nakon povratka u svakodnevnicu, uspio sam u toliko sitnih detalja primijetiti kako se baš ta molitvena nakana neprimijetno ostvarivala i sve nas vodila do ispunjenja koje će nam ostati na dugo sjećanje i jačanje vjere.

Za kraj, evo nekih dojmova naših krizmanika:

  • Drago mi je što da sam odvojio ovaj vikend za duhovnu obnovu. Zašto? Zato što sam napokon, nakon dugo vremena osjetio sam Njegovu prisutnost u srcu, osjećam se predivno, opušteno, toplo i želim da ovakvi susreti budu češći- Najviše su mi se svidjele sve teme, jer je svaka imala svoju poruku.Nema najbolje teme, sve imaju svoju vrijednost. Od ostalih sadržaja, izdvojio bih klanjanje. Prilikom klanjanja sam osjetio takvu snagu, mir i ponijele su me emocije. Klanjanje za mene znači mir i Božju prisutnost. Evo, jučer sam se (9.12.) nakon 5 god. Ispovjedio i počeo sam se mijenjat. Osjećam se odlično. Tokom ovog susreta sam se definitivno zbližio sa Bogom i tek sada shvaćam koliko je On bitan u mome životu! Želim da nam ovi animatori budu inače, na crkvenom vj. tj. Katehezi. Ovo iskorišteno vrijeme ocjenjujem sa 5. jer sam pronašao mir i On mi je dao snagu i za školu i za nogomet i za sve što molim. Želim (još jednom ponavljam) da na m ovi animatoru budu ubuduće u našoj Crkvi (ako je ikako moguće). Pronašao sam mir i hvala Vam na tome.
  • Jako mi je drago što sam sudjeloval an aduhovnoj obnovi, jer sam se mogla otvoriti i pričati o problemima kojima nikome ne bih rekla. Kristina- Kršćanski život je drugačiji. Jako mi se svidjela tema, jer sam se pronašla u toj priči… I svidio mi se razgovor s Kristinom, jako je otvorena i nasmijana. Razgovor u grupi mi se najviše svidio, jer samo pomagali jedni drugima kroz razgovor i slušanje. Mislim da drugčije gledam stvari kao Sv.misu ,Crkvu i na Boga, osjećam se slobodno, sretno i veselija sam.
  • Jako mi je drago što sam otišao na duhovnu obnovu jer sam dobio potpuno novi pogled na kršćanstvom jer sam sgvatio da kršćanstvo može biti zabavno i može mijenjati život. Jakovljevoj temi TRAGANJE ZA VRIJEDNOSTI sam se pronašao. Najljepše mi je bilo klanjanje, misa i ispovijed jer su mi omogućile mir i spokoj. Grupa mi je bila super jer smo mogli otvoriti i riješiti vlastite probleme. Nadam se da ću češće moliti i više se posvetiti Bogu i vjeri.
  • Drago mi je što sam izdvojio onaj vikend za duhovnu obnovu, to mi je bilo jedno od najljepših iskustava u životu. Najdraža tema mi je bilo TKO SAM JA od vl.Ivana. Izdvojio bih klanjanje jer me tamo Bog dotaknuo, u grupi mi je bilo izvrsno. Promijenio mi se odnos prema Bogu, uistinu sam shvatio koliko nam je Bog bitan u životu.

Podijelite objavu

Skip to content