Search
Close this search box.

Osvrt na krizmanički tečaj u Županji, 2018

Od 6. do 8. travnja održao se tečaj u župi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji. Naši gostoljubivi domaćini zajedno sa župnikom vlč. Krunoslavom Karasom primili su nas četvrtu godinu zaredom pa možemo reći da su tečajevi za krizmanike u Županji postali tradicija. Naša rektorica Petra Hudoletnjak skupila je raznoliku ekipu Josipa, Ilku, Anu, Moniku, Mateja, Luku, Roberta i Nikolu, ali u animiranju i zajedništvu, svi smo nastojali odgovoriti na onaj Pavlov poziv: „Ispunite me radošću, složni budite, istu ljubav njegujte, jednodušni, jedne misli budite“ (Fil 2,2). Tečaj je započeo sa prezenetacijom „Drvenci“ na koju su nadovezala tema „Tko sam ja“ koju je imao vlč. Petar Mlakar u kojoj nam je posvjestio koliko smo jedinstveni i da je svako od nas unikat u Božjim očima.

Nakon toga, animator Nikola je u temi „Traganje za vrijednošću“ progovorio o svojim lutanjima i traganjima za pravom vrijednošću, ali je na koncu odlučio prihvatiti Božju ruku i u njemu tražiti svoju istinsku vrijednost. Subotu smo nastavili sa temama „Osoba Isusa Krista“, „Kršćanski život je drugačiji“, „Sakramenti“ i „Produbljivanje“ u kojima su vlč. Petar i animatori Monika i Matej posvjedočili kako živjeti kršćanskim životom ima smisla i kako je moguće odgovoriti na Božju ponudu koja donosi istinski mir i radost. Između tema, bili smo podijeljeni u grupe u kojima je svaki od krizmanika mogao izreći svoje vlastito mišljenje i na taj način smo mogli još više rasti u povezanosti i zajedništvu.

Karaktersitično za ovakve tečajeve su i igre u kojima se međusobno još više zbližimo i upoznamo. Subotu smo zaključili sa temom „Čistoća“ koju su imali animatori Luka i Petra, svjedočeći o drugačijem načinu življenja u odnosu muškarca i žene. Nakon teme smo se uputili u crkvu gdje su se krizmanici imali priliku ispovijediti, a dan smo zaključili sa svetom misom i zajedničkim euharistijskim klanjanjem. U nedjelju smo temama „Duh Sveti“ i „Apostolat“ zaokružili ovaj Mali tečaj kršćanstva. Između tema i razgovora u grupi, vrijeme smo proveli u zajedništvu molitve, pjesme, igre i druženja. Duh Sveti je i ovaj vikend posijao sjeme u živote ovih mladih; molimo i dalje za njih da ovo sjeme isklija u obilate plodove.

Kako je krizmanicima bilo, možemo vidjeti kroz slijedeće dojmove:

  • Drago mi je što sam izdvojio vrijeme za tečaj zato što sam se duhovno promijenio. Ojačao sam u vjeri u Boga. Svidjeli su mi se Drvenci i čistoća hodanja. Bog me najviše dotakao u pjevanju, i u grupi je bilo super.
  • Drago mi je za tečaj jer sam iskusila nešto novo. Najviše mi se svidjelo Traganje za vrijednošću, a od ostalog mi se svidjele igre i razgovori u grupi. Bog me dotakao najviše na klanjanju. Više vjerujem da pazi na mene i da je uvijek tu kad ga trebam.
  • Dosta toga smo naučili. Sve su mi teme posebne. Vidjela sam da nam Bog uvijek pomaže ako mu to mi dopustimo.
  • Jako mi je drago što sam odvojila vrijeme za ovaj vikend iako sam na početku bila malo skeptična, zato što nikad nisam ovako nešto iskusila i osjetila. Dvije teme koje su mi se jako dojmile su: čistoća i traganje za vrijednošću. Najviše mi se dojmilo pjevanje i klanjanje. Nakon ispovijedi, klanjanja i molitve, ja sam stvarno vidila promjene i ostvarenje molitvi u tako malom vremenu.
  • Nisam baš vjerovala da molitva toliko pomaže stoga sam je i preskakala, no više ne. Odlučila sam biti bolji kršćanin. Hvala Vam od srca. Matej, zbog tebe sada želim više moliti. Hvala ti. Nisam znala koje se čudo dogodilo u Ludbregu. Velečasni hvala Vam ne samo na ovoj informaciji nego i mnogim drugima. Zaista ću se potruditi više moliti i 2 tjedna svaki dan ići na misu.
  • Klanjanje je bilo nešto posebno za mene, što mi je ispunilo dan. Odnos s Bogom nakon tečaja mi je ostao isti, ali falit će mi definitivno još razgovora o sličnim temama.
  • Drago mi je što sam izdvojila vrijeme jer je ovo bilo jako lijepo iskustvo koje me je obogatilo. Posebno mi se svidjela tema – Duh Sveti – vlč. Petar Mlakar i izdvojila bih još – Produbljivanje – Matej Markić i razgovor u grupi sa Ilkom. Trudit ću se češće ispovijedati i razgovarati s Bogom. Možda samo da ujutro počinje malo kasnije (10h)

Podijelite objavu

Skip to content