Search
Close this search box.

Osvrt na krizmanički tečaj u Svetom Križu Začretju (10.03. – 12.03.2023.)

Drugog petka u ožujku, započeo je krizmanički tečaj u župi Uzvišenja Svetog Križa u Svetom Križu Začretju. Animatori su se okupili nešto ranije kako bi pripremili sve što je potrebno. Tamo ih je dočekao vlč. Vladimir Drnetić, a u njihovom susretu osjetila se radost i zajedništvo.
Pri kraju priprema prostora za tečaj, počeli su stizati krizmanici. Na njihovim licima vidjela se zbunjenost i razmišljanja o tome zašto su tu, te očekivanja da će ovaj tečaj biti u obliku uobičajenog vjeronauka. 

Tečaj je započeo pričom o Drvencima i temom „Tko sam ja?“ u kojima smo doživjeli da je svatko od nas poseban i dragocjen – original i da je baš takav kakav je – ljubljen! Nakon rada u grupi u kojem smo se upoznali i mogli podijeliti jedni s drugima ono što nas je dotaknulo i potaknulo na razmišljanje, uslijedila je igra „kapetan na brodu“ koja je proizvela takvo veselje, da su svi i nakon dva kruga htjeli igrati još.
Nakon igre, o svojem traganju za vrijednošću svjedočio je Hrvoje, a nakon što je svatko napisao svoje „zvjezdice“, uslijedilo je klanjanje u kojem smo našem Ocu zahvalili što nas je stvorio tako čudesno, s raznim talentima i vrlinama, čime smo završili taj dan.

U subotu smo dan započeli odlaskom na Svetu Misu. Već ujutro, na licima mladih krizmanika vidjela se promjena. Izrazi lica s početka tečaja u petak, koji su poručivali da im se ne da biti ondje, postali su radosni, željni čuti ono što im Bog preko animatora i putem raznih sadržaja želi poručiti. Tako je tema Milost koju je predstavio Luka, pokazala Boga kao Oca, koji je pomalo neobičan jer nas ljubi uvijek, čeka svakoga od nas kada padnemo, ne da nas osudi, nego podigne i zagrli, te čija je ljubav veća od naših pogrešaka. Nakon Luke, Ana je ispričala kako je kršćanski život drugačiji, kako se njezin pogled na život promijenio nakon što je upoznala Boga i na koje promjene ju je to iskustvo potaknulo. Uslijedila je igra, a nakon nje, video o euharistijskim čudima koji nas je potaknuo da razmišljamo o onom što se u svakodnevnici očima ne vidi, ali se događa na svakoj svetoj Misi. Približio nam je Boga koji je stvarno prisutan u malenoj bijeloj hostiji. Luka je zatim govorio o sakramentima, a nakon njega je Filip ispričao svoje iskustvo u kojem je on bio tu za druge, bio njihova „kralježnica“,  ali i drugi njemu, te kako je i Bog naša kralježnica, koja nas drži i kada u životu naiđemo na razne zapreke. Nakon pauze i ručka, koje su neki mladi iskoristili za igru skrivača i lovice, uslijedila je tema Karle i Alena u kojoj su posvjedočili što je to čistoća, kako ju žive i koje plodove im je donijela. Mladi su im za kraj imali priliku postavili pitanja, čime je završio drugi dan tečaja.

Susretu u nedjelju smo se svi, iako umorni, veselili. Susret je započeo jutarnjom molitvom nakon koje je Luka govorio o Duhu Svetom, a Dora je upotpunila ovu temu svojim svjedočanstvom kojim je ispričala kako nju Duh Sveti potiče i vodi, na razne načine djeluje u njezinom životu, te kako je pozvana biti apostol u svojoj svakodnevnici. Biti apostol, širiti ono doživljeno, poziv je koji je upućen svima nama. Tečaj je završio Svetom Misom s roditeljima poslije koje su neki od mladih imali priliku izreći ono što su u ova tri dana doživjeli. Na njihovim licima vidjela se promjena i radost. Time smo zaključili ovaj tečaj i krenuli u svoju svakodnevnicu potaknuti živjeti potpunije.

Nekoliko dojmova krizmanika:

„Naučila sam mnoge stvari koje još nisam znala o vjeri, ojačala sam svoju vjeru prema Bogu. Najviše stvari naučila sam iz svjedočanstva koja su mi se jako svidjela.“

„Naučila sam da sam jedinstveno biće, naučila sam da sam vrijedna i da se ne trebam sramiti vjere.“

„Naučila sam da je potrebno pomagati drugima i lijepo se ponašati. Doživjela sam da je Bog nešto sasvim drugo nego što sam mislila.“

Podijelite objavu

Skip to content