Search
Close this search box.

OSVRT NA KRIZMANIČKI TEČAJ U ŽUPI BEZGREŠNOG ZAČEĆA BDM, NOVA GRADIŠKA

U župi Bezgrešnog začeća BDM u Novoj Gradišci od 18. do 20. ožujka 2016. godine održan je tečaj za krizmanike u organizaciji Kursilja. Uz toplu dobrodošlicu velečasnog župnika Perice Matanovića, kapelana Roka Ivanovića i časnih sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog animatori Hrvoje, Ana R., Iva, Katarina, Dario, Zdravko, Marijana, Roberto i Ana B. zajedno s velečasnim Andrijom Vrane kroz tri dana su grupi od stotinu krizmanika svjedočili svoje iskustvo živog Isusa kroz svjedočanstva, igre i razgovor u malim grupama, u kojima je duh zajedništva bio prisutan već od samog početka programa i toplog dočeka u Novoj Gradišci.

Prvog dana programa, u predvečerje petka, krizmanici su imali priliku vidjeti prezentaciju „Drvenci“ u kojoj su mogli čuti važnu poruku – TI SI MI VAŽAN! Poruku o jedinstvenosti i vrijednosti svakog od nas produbio je velečasni Andrija svojim izlaganjem na temu „Tko sam ja“, ispričavši krizmanicima poruke iz svog životnog i svećeničkog puta. Marijana je govorila o temi „Okovi grijeha“ i doživljaju Boga u svome životu te svojem životnom putu i putu u vjeri.
Subotnje jutro započelo je temom velečasnog Andrije o pojmu milosti u našim životima, nastavilo se svjedočanstvom Ane B. o autentičnosti i Robertovom temom o odrastanju. Predah je uslijedio igranjem nogometa, odbojke i graničara, nakon čega je Hrvoje govorio krizmanicima o temi izgleda i društvenih mreža, te njihovom utjecaju na percepciju ljepote i iskrivljavanje iste. Nakon posljednje subotnje teme, uslijedile su sveta Ispovijed i sveta Misa.
Na nedjeljno jutro blagdana Cvjetnice, Zdravko je govorio o temi novog života s Kristom, nakon čega su krizmanici sudjelovali sa cijelom župnom zajednicom u procesiji i svetoj Misi. Nakon tri dana ispunjena zajedništvom, molitvom, plesom, igrom, iskrenim razgovorom i iznad svega radošću, krizmanici su podijelili sljedeće dojmove:

  • Drago mi je što sam upoznala nove ljude i njihove živote i što sam učvrstila vjeru u Isusa. Najviše mi se dojmila tema o prijateljstvu. Poseban Božji dodir osjetila sam u svjedočanstvima. Od svega mi se najviše svidjelo svjedočanstvo Marijane. U grupi mi je bilo odlično jer sam se osjećala prihvaćeno. Moja vjera je čvršća nego ikada! Voljela bih da se ovo ponovi. Sve mi se svidjelo i ostavilo jak dojam na mene. Voljela bih biti animator i jednoga dana prisustvovati ovome kao osoba koja će ispričati svoju životnu priču i probuditi u krizmanicima ono što su animatori u meni.
  • Drago mi je da sam ovaj vikend izdvojio za duhovni susret zato što je to bilo najbolje što mi se dogodilo u životu i volio bih da bude opet. Tema koja me se dojmila bila je izgled, zato što nije važno kakvi smo izvana nego iznutra. Robertova je tema u meni potaknula poseban Božji dodir. Izdvojio bih to što je Bog uvijek uz nas. Bog me je dotakao u svjedočanstvima svećenika Andrije i bilo mi je super u grupi. Nakon ovog susreta moj odnos s Bogom se promijenio i osjećam duševni mir. Moj je prijedlog da se opet susretnemo jednoga dana. Nakon ovog vikenda želio bih se priključiti ministrantima.
  • Posebno mi se dojmila Hrvojeva tema o izgledu i srcu. Najviše mi se dojmilo to kad je rekao da ne trošimo naše srce bezvrijedno nego kad osjetimo kad dođe ona prava osoba da otvorimo srce. Ovo druženje za vikend mi se jako svidjelo jer sam u grupi mogla biti otvorena i iskrena. Ne mogu izdvojiti ništa od sadržaja jer mi se sve svidjelo. Odnos prema Bogu se promijenio jer Ga osjetim još bliže. Kao da je tu sa mnom u svakom trenutku. Imam prijedlog; mislim da bi, ne samo djeca, nego i odrasli koji ne osjećaju Boga trebali ići na barem jedan ovakav susret i na duhovnu obnovu, jer sam sigurna da će svatko osjetiti Boga. Još bih izdvojila da mi je jako drago da sam dobila animatoricu kao što je Katarina, jer je jako malo znam, ali osjetila sam da je jako dobra i sretna osoba i znam da su svi njeni prijatelji sretni što je imaju. Mislim da bih se mogla uključiti u grupu čitača.
  • Poseban Božji dodir osjetila sam u animatorici Marijani. Njeno svjedočanstvo približilo mi je Boga na neki poseban način. Razumjela sam njenu priču jer u svakodnevnom životu se susrećem s tim istim problemima koje vidimo i kod naših bližnjih. Sadržaji u grupi bili su veoma dubokoumni i ostavili su veliki utjecaj na mene. Lijepo je moliti se u zajednici s više ljudi jer tu zapravo osjetimo moć molitve i zajedništva. Nakon ovog susreta Bog mi je postao još bliži. Shvatila sam da će on biti tu za mene bez obzira na sve. Uvijek će me saslušati, ali Ga moram znati poslušati i primiti njegovu poruku i uvijek Mu zahvaljivati za sve. Svi sadržaji su bili vrlo zanimljivi i prožeti osjećajima. Mislim da bih se nakon ovoga mogla pridružiti čitačima, jer se tamo Božja Riječ prenosi meni, ali i ostalima kojima čitam, a tu je zapravo i bit zajedništva.

Ana Bunčić

Podijelite objavu

Skip to content