Osvrt na krizmanički tečaj u župi bl. Djevice Marije Žalosne – Špansko (14 – 16.2.2020.)

Proteklog vikenda, od 14. do 16. veljače u našoj Župi, BDM Žalosne, se održao tečaj Kursilja za krizmanike. Kursiljo je tečaj radosnog kršćanstva koji je osnovan u Španjolskoj 1949. godine. Temelji se na svjedočanstvima vjernika laika i svećenika nakon kojih slijedi razgovor u grupama. 30-ak naših krizmanika okupilo se u petak u dvorani ispod crkve da bi započeli svoju svojevrsnu duhovnu pripravu za krizmu. Započeli su susret s molitvom i pjesmom te upoznavanjem animatora. Nakon početnog upoznavanja, krizmanici su pogledali prezentaciju o drvencima čija bit da smo svi jedinstveni ih je uvela u temu velečasnog Andrije “Tko sam ja?” Zatim su svi u grupama, predvođeni svojim animatorima, razmjenjivali svoja razmišljanja o protekloj temi. Drugu temu je imao animator Hrvoje u kojoj je govorio o mijenjanju sebe u godinama u kojima se nalaze krizmanici i o problemima s kojima se susretao putem. U razgovorima nakon te teme krizmanici su podijelili svoja iskustva s tim problemom. Prvi dan završen je večernjom molitvom.

 

U subotu ujutro krizmanici i njihovi animatori su započeli novi dan Kursilja jutarnjom molitvom i pjesmom. Velečasni Andrija otvorio dan svjedočanstvo o milosti. Nakon njega bračni par Jakšić imao je temu o predbračnoj čistoći i preprekama na kojima su nailazili nebi li je očuvali. Po završetku predavanja o čistoći, podjeljeni smo u dvije velike grupe, žensku i mušku u kojima su krizmanici postavljali pitanja koja ih zanimaju vezano za temu. Nakon kratke pauze i igara, svoju temu o izazovima modernog kršćana održao je animator Mislav. Zadnje svjedočanstvo drugog dana Kursilja je imala animatorica Petra koja je govorila o produbljivanju odnosa s Bogom, koji su stupovi vjere potrebni za stablian odnos Boga i čovjeka i koje nas sve stvari sprječavaju da budemo bliže Bogu. Velečasni Andrija uveo nas je u pokorničko Bogoslužje nakon čega je slijedila ispovijed, sveta misa te klanjanje.

U nedjelju, treći dan Kursilja, nakon molitve jutarnje,vlč. Andrija Vrane imao je izlaganje o darovima Duha Svetog te je rekao da krštenjem naše tijelo postaje hram Duha Svetog, ali da nakon svete potvrde imamo sigurnost da na sebi imamo pečat Duha Svetoga. Nakon toga animator Nikola imao je temu o apostolatu u kojem je svjedočio kako je bio oslonac prijateljima kada su bili u nevoljama i životnim krizama. Kruna završetka ovog trodnevnog tečaja Malog kršćanstva je bila sveta misa na kojoj su sudjelovali uz krizmanike i njihovi roditelji. Nakon svete mise svi skupa su se spustili u dvoranu te su animatori ukratko predstavili što su sve radili ova tri dana te predstavili program Kursilja na otoku Krapnju za ovo ljeto.

Većini krizmanika se Kursiljo svidio i rekli su da im je vrijeme proletjelo brže nego što su očekivali. Svidjela su im se svjedočanstva i iskrenost mladih ljudi koji su ova tri dana bili dio njihovoga života. I animatori i krizmanici su otišli svojim kućama obogaćeni dragocjenim svjedočanstvima i barem malim poticajem za boljim duhovnim životom.

Joško Martinec

Podijelite objavu

Skip to content