Osvrt na krizmanički tečaj u župi bl. Ivana Merza – Špansko

U Župi Djevice Marije Žalosne u Španskom od 16. do 18. ožujka održan je Mali tečaj kršćanstva za krizmanike Župe bl. Ivana Marza također u Španskom. Tečaju je pristupilo četrdesetak krizmanika. Kroz vrlo zanimljiv i plodonosan tečaj vodili su nas svećenici vlč. Andrija Vrane i župnik Župe bl. Ivana Merza, vlč. Darko Bručić Pavuk, te naši mladi animatori: Josip, Joško, Andrija, Mislava, Irena, Karla i Danijela, a tečajem je rektotrirao Luka Dmiović.

Tečaj je započeo upoznavanjem, prezentacijom Drvenci i temom „Tko sam ja“ vlč. Andrija. I nakon njega temom “Traganje za vrijednošću” naše animatorice Irene. Kroz vrlo iskreno svjedočanstvo Irena je krizmanicima govorila prihvaćanju sebe, te o traganju za istinskom radošću u svom životu. Dan smo završili radom u grupama i molitvom u kojoj smo pred Gospodina stavili sve naše talente, interese a i naše slabosti, te Ga molili da nam otvori srca u nadolazećem tečaju.

Prvu laičku temu u subotu održao je animator Joško koji je kroz svoju borbu s bolešću pokazao blizinu Kristovu kad nosimo težak križ. Temom o Božjoj milosti, vlč. Andrija približio je mladima kako je Krist uvijek tu s njima čak i kad padnu jer su na sakramentu krštenja primili pečat Njegove milosne ljubavi koja ne prestaje. Vlč. Andrija je progovorio i o Darovima Duha Svetoga. Koliko nas Duh Sveti vodi u životu, progovara kroz osobe i daje nam snagu u teškim trenucima posvjedočila nam je animatorica Karla kroz svoju temu Zapreke. Animatorica Danijela je kroz temu Apostolata govorila o važnosti Župne zajednice i zajedništva za svakog vjernika. Svjeočila je koliko je nju zajednica obogatila, te donjela mnoge blagoslove u životu. Uz poneka ozbiljna, iskrena i emotivna svjedočanstva te rad u manjim grupama bilo je vremena i za druženje, te smo tako dio subotnjeg popodneva proveli uz igre i ples. Uz Pokorničko bogoslužje i Svetu ispovijed dan smo polako priveli kraju, a završili smo Svetom Misom koju je predvodio vlč. Andrija Vrane.

U nedjelju su nam rektor Luka i njegova djevojka Lara govorili o čistoći. Nakon pisanja dojmova o tečaju pogledali smo kratki videozapis o Krapnju te se uputili na zajedničku Svetu Misu. Radost i osmijeh kojom su zračili krizmanici na završetku tečaja pokazala je koliko ih je vikend obgatio i ispunio njihova srca u pripremi za nadolazeći sakrament.

• Posebno mi se svidjela Joškova tema, jer mi je jednostavno nevjerojatno kako se iz toga izvukao.
• Izdvojio bih mogućnost ispovijedi, te sv. misu koja je bila svečana. U njoj sam kao i na svakoj misi upoznao, tj. „ugledao“ samoga Boga.
• Mislim da mi se definitivno promijenio odnos s Bogom. Zbog svakodnevnih molitva što dugih što kratkih koje se ne preskaču.
• Mislim da bih se mogao vratiti aktivnosti ministranta u župi.
• U grupi mi je bilo odlično. Moja animatorica (Karla) je bila super. Super smo razgovarali u grupi i mislim da me Bog dotakao u grupi jer nam je Karla odlična pitanja postavljala i puno nam savjeta dala.
• Od ostalog sadržaja najviše bih izdvojila rad u grupi gdje smo mogli pričati i svemu i sve reći. Bog me kroz ovaj susret najviše dotakao kroz svjedočanstva.

Podijelite objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print
Share on whatsapp
Share on telegram
Skip to content