Search
Close this search box.

Osvrt na krizmanički tečaj u župi Sv. Jeronima, Pučišća

U razdoblju od 12.11. – 13.11.2016. u župi Sv. Jeronima u Pučišćima na otoku Braču održan je još jedan Kursiljo (mali tečaj kršćanstva za krizmanike). Na tečaju je sudjelovalo tridesetak mladih srednjoškolaca sa svojim župnikom velečasnim Pavlom Gospodnetićem . Kroz naredna dva dana spomenuto društvo vodilo je sedam animatora iz Zagreba, predvođeni velečasnim Josipom Đurinom. Ok, ok priznajem, nisu svi iz Zagreba ali svakako imaju adresu prebivališta tamo.

Prvog dana, u subotu, tečaj je započeo uvodnom zajedničkom molitvom te kratkom prezentacijom Drvenci. Nakon toga uslijedila je prva tema ‘’Tko sam ja?’’ vlč. Josipa. Tu je detaljno opisana svakodnevna situacija kako čovjek često živi da ispuni tuđa očekivanja i zadovolji druga mišljenja, pri tome gubeći pravu sliku o samome sebi. Tko sam zapravo ja? Što ja sam želim u svome životu? To su pitanja koja znamo zanemariti, te radi drugih baviti se stvarima koje sami ne želimo. Odmah po završetku teme krizmanici su podijeljeni u manje grupe, te su se animatorima koji su im dodijeljeni povukli na razgovor i razmatranje teme.
Poslije podne stigli smo do druge teme ‘’Okovi grijeha’’ koju nam je ispričala Marijana Bambir. Jednostavno divno i šokantno svjedočanstvo naše mlade animatorice koje se vjerujemo urezalo u sva naša srca. Ona nam govori kako se osoba uspije malo pomalo udaljiti od Božje milosti kroz sve stvari koje mladi danas rade (izlasci, alkohol, želja za dokazivanjem). U želji kako bi se svidjeli drugima mladi su danas spremni prijeći granicu koja malo daje, a puno uzima. Daje kratkotrajno zadovoljstvo, a uzima ono najljepše i istinsko u nama, a to je slika Božja. Slika ljubavi i čistoće duše, srca i uma. Ipak u najtežim trenutcima kada mislimo da je sve gotovo i da smo otišli predaleko, nebo intervenira kroz takve znakove i nama voljene bližnje osobe, da razbija sve okove grijeha koje vežu naša srca. Vraća nas u milosno krilo našega nebeskog Oca.
Treću temu pod nazivom ‘’Izgled’’ je vodio Hrvoje Brčić. Osvrnuo se na to kako je današnji svijet okrutan i nekorektan zbog toga što prikazuje ljepotu na krivi način. Lijep si ako imaš sada ovakve tenisice, ako nosiš ovu majicu ili hlače si cool. Moraš baš izgledati kao sa fotošopiranog jumbo plakata uz cestu jer inače nisi vrijedan u očima drugih. Nažalost ovakve stvari su danas nametnute našim mladima koji sve više tonu u probleme sa samopuzdanjem jer se ne mogu prihvatiti onakvi kakve ih je Gospodin stvorio. A stvorio nas je jedinstvene, prekrasne. Svakome od nas je podario poseban dar i talente. U njegovim očima mi smo savršeni. Jedino je On bitan i Njega moramo ljubiti svim srcem svojim i svom dušom svojom. Hrvoje nam je potvrdio kako nije bitno ono izvana nego iznutra, te da smo uvijek nekome u životu vrijedni. Sredinom dana uslijedio je ručak za mlade krizmanike i animatore, gdje smo se svi složili kako ona stara narodna ‘’škrt kao Bračanin’’ pada u vodu. Svake pohvale roditeljima koji su se potrudili pripremiti hrpu hrane i kolača.
Zadnju tema dana ‘’Milosrdni Isus’’ je prezentirala Martina Sakač. Ona ima dar da vam čita misli. Prije nego li je nešto zamolite ona vam već odgovara da je navedeno već obavljeno! Kroz ovu temu dotakli smo se jednog prekrasnog trostrukog čuda. U samo par dana naša Martina je dobila posao koji je dugo tražila, rodila joj se nećakinja te je usprkos financijskim teškoćama uspjela otići na susret mladih u Poljskoj. Zaplet ove priče je jednostavno stvoren za ekranizaciju. To se moglo i očitati na licima naših krizmanika koji su je s oduševljenjem slušali. Prvi dan je završio pripremama za ispovijed i svetom misom.
Drugi, ujedno i posljednji dan započeo je jutarnjom molitvom i pjesmom. Odmah nakon toga imali smo prvu temu dana ‘’Ne boj se’’ od Davora Dananića. Prezentirao nam je kako je bitno kroz životne poteškoće i tragedije hoditi s pouzdanjem u Boga. Kako nas taj naš križ Njemu približava, jer ipak ga je On nosio za nas i naše spasenje. Kroz našu muku predati se s beskrajnim pouzdanjem u Njegovu ljubav i milosrđe koje je samo dobro. Davor nam je rekao kako su tragedije u tekućem vremenu teške, ali nas izgrađuju i jačaju za budućnost. Čine naša srca otvorenija te nas uče osluškivati volju Očevu. Prije posljednje teme održana je sveta misa i kratko klanjanje presvetome oltarskom sakramentu. Tijekom klanjanja čitane su mane i prednosti naših krizmanika što su ih zapisali na list papira. Molili smo Gospodina da nam umanji slabosti, a umnoži darove. Ujedno prema dojmovima krizmanika klanjanje su izdvojili kao najljepši dio kursilja. Posljednju temu ‘’Čistoća’’ održao je mladi bračni par Antonio i Antonija Ćavar. Prekrasna ljubavna priča o strpljenju i ustrajnosti Antonije te trenutcima lutanja našeg Antonija. Dvije priče koje je Gospodin spojio u jednu prekrasnu, u priču koju je vrijedilo poslušati i zaključiti kako predbračna čistoća dvoje mladih pruža puninu odnosa u vezi. Kako fizički ne može nadomjestiti duhovno, koliko god pokušavali, to jednostavno nikada neće biti tako.
Tečaj je završio kratkim filmićima o samome kursilju te zajedničkim druženjem uz smijeh i veselje. Na kraju moram reći da sam proveo jedan od najljepših vikenda u mome životu. Nadajući se da ću kroz rad s mladima uspjeti ih zainteresirati ponovno za aktivniji život u Crkvi te ojačati vjeru u Boga, dogodilo se nešto sasvim suprotno. Oni su dotakli moje srce i pokazali mi kako je potrebno ostati jednostavan. Da u svakome od bližnjih prepoznajemo sliku Božju te ne osuđujemo nikoga. Ispunjeni radošću okinuli smo svi skupa par selfya te krenuli na put za Zagreb.

D.D.

  • Drago mi je što sam ovaj vikend izdvojio za duhovni susret zbog toga što sam upoznao ljude kojima je Bog promijenio živote i kojima je Bog uvijek bio na prvom mjestu u najtežim trenutcima života.
  • Drago mi je što sam bila na ovom duhovnom susretu jer još nisam bila na nečem takvom. Tu sam shvatila da svaki čovjek iza sebe ima neku priču. Svima je bilo teško u životu i svi su na drugačiji način doživjeli Boga.
  • Svidjelo mi se klanjanje jer smo svi bili mirni , koncentrirani i fokusirani na molitvu. Molili smo skupa, a opet svatko za sebe.

Podijelite objavu

Skip to content