Search
Close this search box.

Osvrt na krizmanički tečaj u Sv. Križu Začretju

Krizmanički tečaj u u Župi Uzvišenja Svetog Križa u Sv. Križu Začretje održavao se od petka 21.10.2016. do nedjelje 23.10.2016. U petak popodne dočekao nas je župnik vlč. Zlatko Pavetić i župni animator Matej Briški. Kursiljo tim činio je: vlč. Anđelko Katanec – povjerenik za pastoral migranata i turista u Zagrebačkoj nadbiskupiji, rektorica Ana Bunić, animatori Josip Biočić, Matija Bunić, Andreja Ognjan, Matej Briški, Ivana Hrebak-Jakšić, Mislav Mišerić, Stela Posavec i Toma Vuković. Krizmanički tečaj započeo je uvodnom molitvom za šezdesetak krizmanika u župnoj dvorani, nakon čega su se predstavili rektor i animatori.
Tema ‘Tko sam ja’ započela je prezentacijom o ‘Drvencima’ koju je vodila Ivana Hrebak Jakšić, a i sama je svjedočila o traženju sebe. Nakon razgovora u skupinama, slijedeću temu ‘Ljubav-smisao’ imao je Josip Biočić koji je na slikovit načio opisao koji je smisao života – ljubav.

Nakon rada u skupinama preselili smo se iz župne dvorane u crkvu gdje smo imali klanjanje pred presvetim, oko pola sata, čime je završio prvi dan tečaja. U subotu, nakon molitve mladim krizmanicima je svjedočio Mislav Mišerić, a govorio je kako se kroz bolest približio Ocu te kako ga je Otac darovao mnogim darovima jer mu je bio vjeran. Animatorica Stela Posavec sa svjedočanstvom ‘Ljudski je praštati’ posebno je dotakla srca krizmanika svojim svjedočenjem vjere kroz praštanje drugima te nam je svima bila na poticaj. Vlč. Anđelko Katanec je kroz temu ‘Duh Sveti’ govorio kako je on darove Duha Svetoga otkrio u svome svećeničkom životu. Nakon ručka za sve sudionike, uslijedile su igre, te Ana Bunić sa temom Molitva, svjedočeći o Božjem doticaju u njenom životu. Vlč. Anđelko uveo nas je pripremom u sakrament ispovijedi, nakon čega je uslijedila ispovijed, predstavljanje Kursilja i Krapnja. Svetom misom u 18 sati završio je drugi dan tečaja.
U nedjelju nakon jutarnje molitve, svjedočanstvo o upoznavanju, vezi i predbračnoj čistoći imali su Andreja Ognjan i Matej Briški, nakon čega su uslijedila pitanja krizmanika i pisanje dojmova. U prekrasnoj crkvi svečanom misom u 11 sati završio je tečaj za krizmanike. Misu je predslavio i propovijedao vlč. Darko Bručić Pavuk, župnik župe bl. Ivana Merza iz Španskog, a koncelebrirali su dr. Stjepan Sirovec-subsidijar i župnik vlč. Zlatko Pavetić. Misu je uveličao svojom pjesmom zbor mladih iz župe bl. Ivana Merza iz Španskog. Krizmanici su čitali molitvu vjernika i sudjelovali u prinosu darova.

Zahvalni smo Gospodinu na još jednom krizmaničkom tečaju, a u Njegove ruke preporučamo sve krizmanike s kojima smo proveli vikend. Zahvaljujemo i župniku, vlč. Zlatku, koji nas uvijek srdačno primi u svojoj župi te njegovoj mami na finim obrocima. 
Slijede neki od dojmova krizmanika:

  • Drago mi je što sam ovaj vikend izdvojila za duhovni susret jer je bilo stvarno jako zanimljivo i poučno po tome što du nsm animatori ispričali svaki svoj život i rekli kako je njima Bog pomogao. Najviše mi se svidjela tema od Mislava jer je kroz svoju životnu priču najviše dokazao da je Bog stvarno s nama i da nam pomaže kada ga trebali. U grupi mi je bilo posebno zanimljivo jer smo mogli postavljati pitanja vezano uz bilo što. Nakon ovog susreta nekako više vjerujem u Boga zbog toga što su nam ga animatori približili bolje k nama.
  • Mislim da bi animatori trebali samo tako nastaviti jer je ovaj program bio jako zanimljiv.
  • Drago mi je što sam ovaj vikend izdvojio za duhovni susret zato što sam se zabavljao, dobio razne zanimljive savjete koji će mi koristiti u životu, što sam se družo s prijateljima i što sam imao priliku pričati o Bogu s prijateljima. Posebno su me dojmile teme o vezi u čistoći i tema da je svatko jedinstven. I svi ostali sadržaji bili su poučni i zabavni. Moj odnos rema Bogu se promijenio. Odlučio sam se više moliti i više sudjelovati u misnom slavlju. Sve je super, poučno i zabavno. Samo tako nastavite poučavati druge krizmanike da i njima pomognete kao i meni.
  • Drago mi je zato jer sada drugačije gledam na vjeru i bilo mi je zabavno. Posebno mi se dojmila tema Čistoća. Božji dodir sam osjetio u svim animatorima, a posebno bih izdvojio pjesme. U grupi mi je bilo dobro i zabavno. Do sada su moje molitve bile po molitveniku, a od sada će to više biti moje osobne molitve.
  • Drago mi je što sam vikend proveo ovdje jer je bilo lijepo i zabavno, a i mnogo sam naučio. Posebno mi se dojmila tema „Ljudski je praštati“ jer sam vidio što trebam poboljšati na sebi.
  • Osjetio sam da trebam postati bolji u svakoj temi. Promjenio sam to da ne želim više grještiti i želim više pomagati drugima. Bilo je odlično… Jedina primjeddba – prekratko je trajalo!

Toma Vuković

Podijelite objavu

Skip to content