Search
Close this search box.

Osvrt na krizmanički tečaj u Varaždinu, župa Svetog Nikole

Ekipa animatora Varaždinske biskupije zabavila se animirajući krizmanike župe Svetog Nikole u Varaždinu. Tečaj je trajao od petka, 11.11.2016. do nedjelje, 13.11.2016.
Broj krizmanika je varirao od dana do dana, ali ukupno je sudjelovalo njih 37. Bili su podijeljeni u skupine, a svaka skupina imala je jednog glavnog i jednog do dva pomoćna animatora. Rektorica tečaja bila je Marija Cingula, a ravnatelj je bio duhovnik Kursilja Vž biskupije i ujedno župnik župe sv. Nikole vlč. Stjepan Najman. Okupili smo se u petak u 17 sati te započeli molitvom i upoznavanjem. Istoga dana, imali smo nekoliko prezentacija i tema te zajedno o njima razgovarali. Susret je završio oko 20 sati.

Cijelu subotu smo proveli zajedno. Upoznavali se, produbljivali odnose jedni s drugima, ali prvenstveno s Bogom. Igrali smo mnoge zabavne igre i super se zabavljali. Toga dana zajedno smo ručali, zajedno bili za stolom, mjestom susreta i zbližavanja, okupljeni oko istog stola na što nas Krist poziva pri svakoj Svetoj misi. U subotu popodne imali smo zajednički ispit savjesti te ispovijed, molili smo krunicu i pjevali. Dan smo završili klanjanjem te obavijestima za sutrašnji dan.
Nedjelja je bila poseban dan. Igrali smo igre i zajedno razgovarali o temama koje smo čuli. Zajedno smo sudjelovali na Svetoj misi s narodom na kojoj su krizmanici bili aktivno uključeni. No, prije mise, svaki od krizmanika dobio je pismo. Pismo su njima napisali njihovi roditelji. Mnogi od njih su bili duboko dirnuti, te smo svi bili ispunjeni radošću, suzama radosnicama i Božjom prisutnošću. Taj dan završili smo molitvom, slikanjem i pisanjem dojmova.
Iz dojmova krizmanika, može se jasno vidjeti da nijedan od njih nije požalio što su ovo vrijeme iskoristili na ovaj način. Doživjeli su svašta, od suza i zbunjenosti do sreće i ljubavi. Međusobno su se zbližili te su mnogi osjetili Božji dodir i Njegovu prisutnost bilo to u potresnim temama koje su čuli ili igrama koje su igrali ili u bilo kojem drugom segmentu tečaja.
Bio im je to prvi susret s Kursiljom, ali nadamo se, i mi i oni, da neće biti posljednji. 
„Nismo svi stvoreni da radimo velike stvari. Ali zato možemo raditi male stvari s puno ljubavi.“ – Majka Tereza

Donata Mach

Dojmovi krizmanika:

  • 1. Drago mi je što sam ovaj vikend izdvojila za duhovni susret zato što smo se super zabavili i bilo je jako lijepo. 2. Najviše mi se svidjela tema „Zapreke u kršćanskom životu“ koju nam je predstavila Doroteja, zato što me jako dirnula njezina priča. 3. Posebno mi se svidjelo kada smo svi zajedno sjedili u krugu i igrali igre. U grupi mi je bilo jako lijepo. Božji dodir osjetila sam u trenutku kada smo čitali pisma koja su nam naši roditelji napisali. 4. Osjećam da me Bog ljubi, ovim sam susretom promijenila svoj odnos prema Njemu, i imam želju uključiti se u neku zajednicu u mojoj župi. 5. Nemam baš nekih prijedloga ili primjedbi zato što je sve bilo odlično. 6. Ovo vrijeme provedeno ovdje ocijenila bih sa 5- najbolje moguće iskorišteno vrijeme.
  • 1. Nimalo mi nije žao zato što su ovo bili jedni od najljepših i najboljih dana u mom životu. 2. Najviše mi se sviđala tema „Tko sam ja?“ zato što sam mogao izreći sve što me muči i što mislim o sebi i svi su to prihvatili. 3. Svidjele su mi se igre i priče koje su pričali animatori zato što sam baš onda osjetio Božju prisutnost. Grupni rad mi se jako sviđa zato što se svi poštujemo. 4. Poslije ovog susreta sam shvatio da Bog ljubi sve nas i da smo mu svi jednaki. Želio bi se uključiti u neku zajednicu u župi. 5. Nemam prijedloge ni prigovore zato što je sve super. 6. Ocjenjujem ovo potrošeno vrijeme sa 5. – Pavao Želimorski
  • 1. Jako mi je drago što sam izdvojila vrijeme jer sam puno toga naučila i upoznala nove ljude. 2. Posebno me se dojmila tema „Predbračna čistoća“. 3. Osjetila sam Božji dodir u dijelu kada sam shvatila da me roditelji vole više od ičega za vrijeme čitanja pisma. Posebno mi se svidio dio kada smo pjevali. U grupi je bila ugodna atmosfera i nije bilo međusobne neugodnosti i jako su mi se svidjele zajedničke igre. 4. Napokon shvaćam da je Bog uvijek tu za mene i jako mi je promijenio pogled na Crkvu i željela bih ostati uključena u zajednicu mladih Kursiljo. 5. Više igara i smiješnih tema.  6. Čista petica. ❤ Ema Kovačić
  • 1. Da zato jer sam upoznala puno novih ljudi i čula puno zanimljivih priča. 2. „Kršćanski život je drugačiji.“ 3. Bilo mi je zabavno igrati se i družiti sa svima, sve mi je nekako bilo posebno. 4. Da, sad ga više razumijem. Htjela bi se uključiti, ali ne znam da li ću imati vremena. 5. Ne, sve je bilo super!  6. 5.
  • 1. Drago mi je jer sam upoznala druge i družila se s njima. 2. „Zapreke u kršćanskom životu“, „Kršćanin u svojoj crkvi.“ 3. Najviše mi se svidjelo kad su animatori prepričavali što im se dogodilo u životu. U grupi mi je bilo super jer smo puno razgovarali. 4. Ovim susretom se promijenio moj odnos prema Bogu. 5. Ne, sve mi se svidjelo. 6. Moja ocjena: 5.
  • 1. Da jer mi je bilo lijepo. 2.Tema jedinstvenosti. 3. Svidjele su mi se igre.4. Da, promijenio se. Ne baš. 5. Možda malo manje priče i više pjevanja i molitve i igre. 6. 4.
  • 1. Drago mi je što sam izdvojio vikend za ovo jer sam čuo puno zanimljivih priča i dobro sam se zabavio. Najviše mi se svidjela tema zapreke u životu, jer sam saznao da su moji problemi vrlo mali u odnosu na neke i da se nemam na što žaliti. Od ostalog sadržaja su mi se svidjele igre, u grupi je bilo super, puno bolje se osjećam dok nas više moli, nego dok sam molim. Ovim susretom sam malo promijenio odnos sa Bogom na bolje, povjerovao sam u neke stvari za koje sam mislio da su izmišljene, možda se i uključim u još koju zajednicu. Nemam nikakve primjedbe jer je sve bilo super. Ocjenjujem to vrijeme sa 5.
  • 1. Meni je vrlo drago što sam ovaj vikend izdvojio vrijeme za duhovni susret. Kod ostalog sadržaja sve je bilo super, čak i igre. Ja sam kod svake teme i razgovora osjetio Božji dodir. U grupi mi je bilo zabavno i lijepo pričati o sebi i slušati o drugima. Molitve koje smo molili su mi se svidjele. Ovim susretom promijenio se moj odnos prema Bogu. U većini nemam prijedloga i primjedbe na program. Ova tri dana moja ocjena je: 5-najbolje iskorišteno vrijeme. – Jakov Glavač

Podijelite objavu

Skip to content