Search
Close this search box.

Osvrt na krizmanički tečaj u župi sv. Petra apostola, Zagreb

Još jedan krizmanički tečaj je iza nas. Ovoga puta ugostila nas je župa sv. Petra apostola u Zagrebu. Imali smo priliku družiti se s 70-ak krizmanika od 22.4. do 24.4.2016. godine. Cijeli progam započeo je u petak u 19 sati u prostorijama župe uz radosnu pjesmu, a nakon toga je uslijedilo predstavljanje suradnika predvođenih našom dragom rektoricom Dajanom, raspjevanim velečasnim Josipom Starčevićem i veselim kapelanom Ivanom Lastovčićem. Od suradnika su sudjelovali: Krešimir Mišulin, Suzana Stanković, Mislav Mišerić, Karla Matković, Samanta Kovačević, Dario Otmačić, Anamarija Livančić, Matija Sučić, Marija Brčić te Marko Idžan. Od župnih animatora s nama su bili: Matija Vojvodić, Ivan Zaplatić, Ružica Nedić , a u pomoć nam je uskočila i Ana Varela.

Prvo smo poslušali prezentaciju „ Drvenci“, a nakon toga je vlč. Starčević održao temu „ Tko sam ja?“. Slijedilo je upoznavanje i razgovor u grupama. Nakon prvog rada u grupama, zajedno smo se uputili u crkvu na klanjanje čime je završio naš prvi dan. Uz upaljene svijeće i pogled prema Tijelu Kristovu, promišljali smo o vlastitoj vrijednosti uz meditativne molitve za mladiće i djevojke. U subotu, unatoč neispavanosti i ranim jutarnjim satima, osmijeh je bio na svim licima. Odmah nakon jutarnje molitve vlč. Ivan Lastovčić započeo je temu Milost, gdje nam je pojasnio kako se svi mi nalazimo u Isusovu probodenu srcu i da se tamo krije najveća snaga kada nam je potrebna pomoć. Prezentacija Leptir bila je uvod u temu animatora Mislava koji je govorio kako se nosio sa svojim poteškoćama u djetinstvu, zaokruživši cijelu priču usporedbom Crkve sa satom i kako je svatko od nas dio nje, kao zupčanici na njemu. „Ako jedan dio se izgubi ili prestane raditi, sve propada, kako kaže. Animatorica Mateja u svojoj temi Kršćanski život je drugačiji opisala je kako se kroz njezinu životnu priču mijenjao odnos prema molitvi, Crkvi, borbe sa strahovima itd. Nakon tri teme, uslijedio je Filmić o Euharistiji koji je ostavio veliki dojam na krizmanike te je ujedno bio uvod u pokorničko bogoslužje i sakrament pomirenja. Sv. misu je predvodio vlč. Starčević. Dan smo upotpunili karaokama, mozgalicom i igrom „ izmami pljesak“. Nakon sv. Mise animatorica Karla po prvi puta je održala svoje svjedočanstvo u Kursilju, a govorila je o svome duhovnom pozivu, stavljajući ga u paralelu sa zaljubljenosti koju je prolazila. Predstavljanjem Kursilja i blagoslovom završeno je subotnje druženje. U nedjelju smo poslušali temu Duh Sveti, vlč. Ivana, nakon koje smo u radovima u grupi promišljali o sakramentu Potvrde. Slavlje sv. mise predvodio je vlč. Ivan koji je svojom propovijedi svima prisutnima približio Krista i Njegovu ljubav. Nakon sv.Mise pridružili su nam se Mirko i Senka, koji su održali posljednju temu toga dana, ali i ukupnog tečaja. Bila je to tema Čistoća kojom su razbudili krizmanike i u njima pobudili zaiteresiranost za drugačijim pogledom na dječake i djevojčice oko sebe. Nakon završenog blagoslova, čime je tečaj završio, uslijedila je zajendička fotografija.

Dojmove samih krizmanika na ovaj prekrasan vikend pročitajte u nastavku: 

  • Drago mi je jer sam čuo puno zanimljivih priča i naučio više o Bogu.
  • Jako mi je drago, zato što sam upoznao predivne mentore koje sam čak mogu reč’ zavolio u tako kratkom roku. Hvala im što su mi „naravili“ potpuno drugačiju sliku o Bogu. Nastupile su velike promjene zbog kojih sam jako sretan.
  • Drago mi je što sam ovaj vikend izdvojila za duhovnu obnovu, zato što mi je uistinu otvorila oči i pomogla mi da bolje razumijem neke vjerske, ali i životne teme koje ranije nisam shvaćala

Podijelite objavu

Skip to content