Search
Close this search box.

Osvrt na krizmanički tečaj u župi Uznesenja BDM u Pakracu (14.10.-16.10.2022.)

Od 14.10. do 16.10. održan je krizmanički tečaj u župi Uznesenja BDM u Pakracu za 50-ak krizmanika. Zagrebačka ekipa animatora na čelu s Hrvojem i dva svećenika započeli su program u petak s pjesmom i kratkim predstavljanjem. Pričom o Drvencima navijestili smo prvu svećeničku temu “Tko sam ja?”. Vlč. Roko Ivanović je krizmanicima na jednostavan laički način objasnio kako nas je Bog sve stvorio na svoju sliku te im posvjedočio dio svog života. Uslijedilo je Gabrijelino svjedočanstvo o njenom traganju za vrijednošću u obitelji, crkvi i društvu te o pronalasku te vrijednosti u Bogu. U razgovoru u malim grupama smo se svi pobliže upoznali, podijelili svoja razmišljanja i prisjetili se svojih “zvjezdica”. Prvi dan tečaja završili smo Kursiljo večernjom molitvom.

Sunčanu subotu još su više uljepšali osmijesi na licima animatora i krizmanika koji se sve više počeli opuštati i uživati. Nakon jutarnje molitve uslijedila je Hrvojeva tema Kršćanski život je drugačiji, o tome kako se njegov život promijenio otkada je pustio Gospodina u njega. Ispunjeni novim dojmovima iz male grupe slušali smo temu vlč. Kristijana Perića o sakramentima i osobi Isusa Krista. Filip nam je pojasnio simbol “kralježnice” u njegovom duhovnom životu .Zatim smo imali rad u grupama, nakon čega smo se podsjetili da smo djeca Božja pa smo poput djece radosno odigrali zajedničku igru. Nakon što smo se razigrali na svježem zraku bračni par Hrvoje i Marijana su nam ispričali svoju priču prije nego su upoznali Krista i nakon toga te njihov hod u predbračnoj čistoći. Nakon ručka smo se svi zajedno okupili vani i odigrali velike igre. Osmjesi na licima su postali sve zarazniji svakom novom igrom. Na žar animatora i krizmanika nitko nije mogao ostati imun. Po odlasku u crkvu smo se pripremali za ispovijed uz izloženo Presveto. Svatko je imao vremena na tren zastati te napraviti ispit savjesti te pristupiti svetoj ispovijedi. Svetom misom smo završili subotnji program, ali nije to bila uobičajna misa. Ova misa je mnogima bila posebna jer su upravo krizmanici bili ti koji su čitali čitanja, molitve vjernika, prinosili darove na oltar te ministrirali i time se učinili aktivnim sudionicima ovog misnog slavlja.

S radosti na licu smo započeli nedeljni program. Nakon jutarnje molitve i molitvenog sata uslijedio je kratki nagovor o Duhu Svetom te posljednje svjedočanstvo animatora Luke. On nam je govorio o tome kako je on postao apostol u svojoj obitelji i društvu. Zadnji rad u grupi smo svi proveli u prirodi uz jutarnje zrake sunca. Podijelili smo svoje dojmove o cijelom tečaju te ih kratko zapisali. Odlaskom na misu smo se približavali kraju našeg zajedničkog druženja. Uslijedio je sastanak s roditeljima krizmanika gdje smo ih kratko uputili u to što smo radili i doživjeli ovaj vikend te podijelili neke od dojmova krizmanika kao što su:

“Ovaj vikend sam naučila da smo svi savršeni i da ne treba suditi druge. Posebno lijepa su mi bila svjedočanstva jer sam bolje upoznala animatore, rad u grupi jer sam bolje upoznala cure iz drugih razreda i definitivno bih ovo ponovila.”

“Naučila sam da smo svi posebni i jedinstveni baš onakvi kakvi jesmo i da nas Bog ljubi baš takve. Promijenio mi se odnos prema Bogu jer sam shvatila da nas je Bog sve želio. Posebno lijepi su mi bili radovi u grupi jer smo mogli podijeliti naša razmišljanja na lijep način.”

Gabrijela Dmiović

Podijelite objavu

Skip to content