Search
Close this search box.

Osvrt na krizmanički tečaj – Župa Marije Kraljice Apostola, Zaprešić (25.-27.11.2022.)

Kao i svaki drugi krizmanički tečaj, i ovaj naš, počeo je u petak navečer, te se protegnuo kroz cijelu subotu i u nedjeljno jutro.

Tečaj se održao u župi Marije Kraljice Apostola u Zaprešiću, na vikend prve nedjelje došašća, odnosno 25.-27.11.2022. Rektor tečaja bio je Marko Jozić, a tim animatora činili su Filip Jakopović, Matija Kutnjak, Antea Kvesić, Tea Ćurlin, Dora i Tomislav Skender, Marijana i Hrvoje Brčić te Mirta Jozić. Duhovnu notu tečaju pružao je župni kapelan – pater Ante Jonjić, a u subotnjim temama nam se pridružio i naš vlč. Tomislav Šagud.

Kao i u svakom drugom krizmaničkom tečaju, krizmanici su u petak, po dolasku u dvoranu ispunili prostoriju žamorom, znatiželjom, radošću i zaigranošću. Čak i ako je neki od animatora uspio zaboraviti koliko mi sami uvijek primamo od krizmanika, već u prvim minutama ovog našeg tečaja mogao je toga postati itekako svjestan.

Nakon uvodne riječi rektora i kratkog predstavljanja nas animatora, čitali smo Drvence, a naši su ih krizmanici slušali s iznenađujuće velikom pozornosti. Na Drvence se nadovezao pater Ante s temom Tko sam ja gdje je pred mlade stavio jasnu predodžbu Elija u našem životu. Potom je uslijedio rad po grupama i probijanje prvog leda, upoznavanja i pojašnjenja onoga što će se sve ovaj vikend događati u Zaprešiću i nama dodjeljenoj dvorani za susret. Za kraj petka, Filip je svjedočio svoje Traganje za vrijednošću te kroz žive i osobne primjere u svom životu pokazao mladima kako se odlučio na život s Kristom. Potaknuti njegovim svjedočenjem završavamo prvi dan tečaja još jednim radom u grupi te kratkom večernjom molitvom.

Drugi dan našeg tečaja, subotu, otvorili smo jutarnjom molitvom i čitanjem pisama podrške. Prema našoj Kursiljo niti, na red je došla svećenička tema Milost kroz koju je vlč. Tomislav napravio uvod za Matijino svjedočanstvo Krščanski život je drugačiji. Matija je mladima posvjedočio, kroz svoj život, gdje je on otkrio razlike između nekršćanskog i kršćanskog života te kako se i zašto on odlučio živjeti kršćanski život. Nakon već ustaljenog rasporeda: svečenićka tema – svjedočanstvo – grupa, ponovili smo niz koji ponovno počinje sa vlč. Šagudom i temom Sakramenti, zatim Mirtino svjedočanstvo Kralježnica i još jedan rad u grupama. Kroz Kralježnicu, Mirta je mladima posvjedočila kako je ona prije na krivi način držala svoju vjersku kralježnicu, te kako ju sad ispravlja i drži oslonjenu na svog Oca koji ju onda vodi kroz život.

Polovicu subote smo rashladili sa zajedničkim igrama u kojima smo se nasmijali, zbližili, i dokazali da su cure izdržljivije od dečkiju, iako su dečki glasniji. Nakon igre i pauze za ručak, bračni par Skender svjedočio je mladima kako i zašto oni žive (pred)bračnu čistoću. Ova je tema nedvojbeno potaknula najžustriji rad u grupama, gdje smo mogli uvidjeti da se mladi toliko toga pitaju i nadamo se da smo im kroz živo svjedočanostvo našeg života mogli približiti drugačiji, nehollywoodski pristup vezi, zaljubljivanju i ljubavi. Šećer na kraju našeg najdužeg dana bilo je klanjanje pred Presvetim, za vrijeme kojeg su mladi imali mogućnost ispovijedi, odnosno pomirenja, te nakon tišine i osobne molitve provedene na klanjanju, svi smo zajedno sudjelovali na zajedničkoj sv. Misi, koju je predvodio pater Ante.

Zadnji dan tečaja, nedjelju, počeli smo jutarnjom pjesmom i molitvom. Zadnju svećeničku temu, Duh Sveti, držao je pater Ante, a na njega se sa zadnjim svjedočanstvom nadovezala Antea sa svojim Apostolatom. Antea je mladima za kraj posvjedočila kako biti Isusov apostol u malim, svakodnevnim stvarima. Tko zna, možda mladi upravo ove župe požele biti Isusovi apostoli, budući da je sama župa posvećena našoj Mariji, kraljici apostola. A tko nebi htio našu Majčicu zvati svojom kraljicom?

Za kraj našeg tečaja, prisustvovali smo, zajedno s krizmanicima i njihovim roditeljima župnoj sv. Misi, gdje su nam se srca uzdigla gore dok smo pjevali „Evo zore.“ Svećenik je obukao ljubičastu misnicu, zapaljena je prva adventska svijeća, a mi naša zapaljena i uzdignuta srca nosimo doma svojim obiteljima – i krizmanici i animatori.

Nakon Mise smo roditeljima predstavili Kursiljo, sebe, Krapanj i sve što se ovaj vikend događalo, te uputili pokoju riječ poticaja roditeljima da oni budu prvi apostoli koje će mladi gledati u svakodnevici.

Na kraju ovog vikenda, kad su se događaji barem malo slegli, možemo sa sigurnošću izjaviti, da je ovaj Kursiljo tečaj bio isti kao i svaki drugi – u potpunosti vođen Duhom Svetim, i samim time bio je potpuno jedinstven i neponovljiv – baš kao što smo to ti i ja.

Mirta Jozić

IZDVOJENI DOJAM

„Dobrota i toplina koju mi daju animatori ovdje je stvarno predivan osjećaj. Dugo nisam pričala s grupom ljudi tako ugodno i s poštovanjem. Zanimljivo iskustvo, svaki dan vidim ove cure, a nisam ni skužila da svi imaju neke probleme sa kojima se i ja sukobljavam svaki dan, a ja ih ni ne pitam „Kako si?“ Naučilo me da gledam na svijet s toplinom i pozitivom, pokušat ću stvarno. Ima teških trenutaka kad pomislim „Zašto sam ovdje? Je li ima ovo smisla?“ a ovdje su me naučili da stvarno vrijedi pokušati i da na kraju svakog tunela dolazi svjetlo!“

Podijelite objavu

Skip to content