Osvrt na župni tečaj u župi Dobrog Pastira – Brestje u Sesvetama (8.-11. prosinca 2022.)

Malo je riječi kojima se može opisati Kursiljo. Svaka riječ se gotovo čini nedostojnom za opisati ono što smo doživjeli, za ono što smo spoznali, primili u srcu i radosno ponijeli svojim obiteljima, prijateljima, na svoja radna mjesta… s tečaja Radosnog kršćanstva.

Iako Kursiljo djeluje u Hrvatskoj već skoro 50 godina, pod vodstvom vlč. Andrije Vrane i njegovih suradnika laika, sve do ovog tečaja malo tko od nas je čuo za Kursiljo. A oni koji su čuli, čuli su samo površne informacije.

Prema riječima vlč. Andrije Kursiljo pomaže čovjeku da otvori stvrdnuto srce, da razblaži razočarano lice, da podigne utučen pogled, da uspravi pognuto rame, te mu pomaže da se suoči i nosi sa strahovima.

Uistinu, nakon četverodnevnog tečaja, spoznala sam da je Kursiljo doista to, i puno više od toga. Pokazao nam je kako čovjek ne može biti sam. Kako čovjek nikada nije sam, jer je Bog uvijek uz njega, ali mi moramo osluhnuti. Mi moramo načas stati i sa svojim srcem se sastati. Sa svojim suncem i sa svojom sjenom se sastati. Uvidjeti TKO SAM? JA moram shvatiti da sam dijete božje i shvatiti da me Bog ljubi upravo onako kako me stvorio. Sa svim manama i vrlinama.

Iskrenim i hrabrim svjedočanstvima animatora Kursilja, živo smo svjedočili kako dijeleći rastemo. Kako se problem ne može maknuti, ali ga možemo sagledati iz drugog kuta. Jednako tako čovjeka trebamo sagledati sa svim njegovim sjenama i sa njegovim dobrim stranama. Trebamo odijeliti osobu od njegovih čina. Trebamo naučiti slušati drugog, naučiti čuti drugog. Naučiti dijeliti s drugim svoje misli, svoje iskustvo, svoje poteškoće u punini i zajedništvu u Kristu. U prijateljstvu s Kristom. Prijateljsku zajednicu veže Krist. Zajednica nas drži budnom. Drži nam fokus na bitnome. Zajednica nas jača. Trebamo biti duhovno aktivni kako bi zajednica opstala. Trebamo gorjeti za Krista.

GORI ZA KRISTA, NEMOJ DIMITI!

Kroz živu riječ prekrasnih animatora, koji su nam otvorili svoja srca i svoju dušu, koji su nas rasplakali svojim svjedočanstvima i spoznajom da samo kad spoznamo da nas Bog ljubi i da je uvijek uz nas i da se trebamo prepustiti Njegovoj volji, možemo naći mir i suživot, razumijevanje i ljubav. Koliko su nas rasplakali, jednako toliko su na i razveselili u toj spoznaji.

Također moramo biti zahvalni. Zahvalni na malim stvarima, jer bit kršćanstva je u malim svakodnevnim stvarima. Vlč. Andrija nam je dao jedan jako lijep zadatak, napraviti popis onoga što imamo, a nismo kupili. Što popis bude veći, to ćemo biti bogatiji.

Nesebičnim davanjem vlč. Andrija i animatori Kursilja (volonteri) su žrtvovali za nas svoje dragocjeno vrijeme i svoje obitelji za nas kako bi nam svjedočili Duha Svetoga u svima nama, u našoj zajednici. Hvala im na nesebičnom daru koji su nam darovali.

Također hvala i našem dragom župniku Zlatku koji je svojim nesebičnim davanjem i svojom dobrotom podržao i podario nam ovaj seminar „radosnog kršćanstva“, jer smo nakon ovog seminara uistinu i postali radosni kršćani.

Župljanka Marija Jukić

Podijelite objavu

Skip to content