Search
Close this search box.

Osvrt na tečaj za odrasle u Župi Sv.Nikole Biskupa Stenjevec II (10.11. – 13.11.2022)

U periodu od 10.11.- 13.11.2022.g, u župi sv. Nikole biskupa, Stenjevec II u Zagrebu, održan je Mali  tečaj kršćanstva Kursiljo za odrasle. Tečaj je ranije najavljen plakatima, a župnik Branimir Šarić, najavio ga je i nakon sv. Misa.

Tečaj je organizirao i vodio rektor Josip Ećimović, a uz vlč. Andriju i suradnike,  u tečaju je sudjelovalo 30-ak polaznika iz različitih župa zagrebačke nadbiskupije. Među polaznicima, bile su zastupljene  sve dobne skupine, osim djece i adolescenata, muškarci i žene, ljudi najrazličitijih životnih iskustava, što je  ovaj  tečaj, osobito rad u grupama, posebno obogatilo. Kako je vrijeme odmicalo, tako su se zajedništvo i povezanost   sudionika sve više osjećali i rasli, pa su na kraju međusobni pozdravi i  opraštanja bili dirljivi, s obećanjima ponovnog susreta.  Tijekom svih dana tečaja, bio nam je ponuđen i agape u kojemu smo uživali u pauzama, a koji su župljani s puno srca pripremili.

Tijekom tečaja, vlč. Andrija i župnik  ispovijedali su pa su polaznici imali priliku doživjeti i čin pokajanja, što je, svakome od nas, uz svete Mise na kojima smo također  sudjelovali,  omogućilo potpunije i dublje pronicanje  osobnog duhovnog života.

Rad u grupama, donio nam je posebno  bogatstvo, kao i svaki put na tečaju. Međusobni razgovori, otvaranje duše, nove spoznaje,  zaranjanje u vlastite dubine, sve su to plodovi našeg rada u grupama koji se odvijao poslije iznesenih svečeničkih tema i poslije svjedočanstava. Posljednju temu Kasko, posvjedočili su svi suradnici i to je bio zaista lijep završetak tečaja s predivnom porukom: Krist računa na Vas.

Na ovome tečaju, sve dane  sudjelovala je i najmlađa sudionica, desetomjesečna Matea, koju su njeni mama i tata redovito dovodili i uspjeli s njome ostati do kraja. Malena Matea i njeni roditelji  pokazali  su nam  vrijednost i snagu ustrajnosti te ljepotu i važnost zajedništva.

Dojmovi koje su  sudionici iznijeli na  završetku tečaja govore nam da je ovaj tečaj potreban srcima i  dušama ljudi,  gladnim  i žednim prihvaćanja,  ljubavi, otvaranja duše, zajedništva i svih onih duhovnih vrijednosti koje nam ovaj svijet ne daje i uskraćuje.

Zato svaki tečaj Kursilja donosi veliku milost i radost svima koji u njemu sudjeluju, ispunjava nas ljubavlju i bogatstvom zajedništva, te nakon njega možemo radosni krenuti u život i svijet s mišlju: Bože, evo me.

Mirjana Paliska

Neki od dojmova polaznika:

“Sadržaj tečaja je izvrsno koncipiran, zanimljiv, dubok, a ipak lak i praktičan za život. Izvrsni suradnici, toplo i podržavajuće okruženje. Otvorile su mi se oči o Duhu Svetom, komunikaciji, Božjoj ljubavi. Vlč. Andrija me je posebno ganuo. Hvala i svima drugima koji su otvorili svoja srca i prenijeli iskustvo i ljubav Božju iz svog života.”

“Sretna sam što sam mogla doći na ovako nešto. Gledam svoj život u novom svjetlu i vidim bolje što mogu s Kristom promijeniti. Osjećala sam se sretno i lijepo. Dirnulo me svjedočanstvo suradnika da bez obzira na težak život mogu biti sretni.”

Podijelite objavu

Skip to content