Search
Close this search box.

Osvrt na krizmanički tečaj – župa sv. Petra Apostola, Vlaška, Zagreb

Od 30. 11. do 2. 12. 2018. u župi Svetog Petra apostola u Zagrebu, održan je još jedan tečaj za krizmanike. Tečaj je vodila rektorica Dajana sa još osam animatora. Susret je započeo pjesmom i predstavljanjem animatora nakon čega je uslijedila priča o Drvencima kroz koju su sudionici mogli uvidjeti kako nije dobro etiketirati i osuđivati druge ljude. Nakon drvenaca u temu „Tko sam ja?“ uveo nas je vlč. Petar Mlakar na koju se nakon kratkog upoznavanja u malim grupama, nadovezala Lukina tema „Traganje za vrijednošću“ . U svom svjedočanstvu, Luka je nastojao krizmanicima približiti neke svoje životne situacije s kojima bi se i oni mogli poistovjetiti, u kojima je on pronalazio svoju vrijednost dok je nije našao u Bogu. Kraj prvog dana završio je klanjanjem pred Presvetim oltarskim sakramentom.
Drugi dan tečaja započeo je molitvom i obavijestima o molitvenom satu, odnosno o tome kako kroz cijeli vikend netko neprestano moli za sve prisutne na tečaju. Divne li milosti! Nakon toga uslijedio je rad u malim grupama u kojima su krizmanici nastojali otkriti svoje vrijednosti i zapisati ih na zvjezdice napravljene od papira koje su kasnije prinosili na svetoj Misi. Temu „Milost“ održao je vlč. Boris Jozić koja je bila prikladan uvod za Antonijinu temu „Kršćanski život je drugačiji“. U ovoj temi Antonia je nastojala približiti krizmanicima kako se život s Isusom isplati i kako s Njime lakše korača kroz život. O osobi Isusa Krista govorio je vlč. Boris, a nakon koje je slijedila Jakovljeva tema o „Produbljivanje“. Jakov je kroz zanimljiv pokus s kamenom i vodom krizmanicima pokušao dočarati važnost sakramenta Pomirenja kao jednog od 4 temeljna stupa vjere u njegovom životu. Posljednja tema drugog dana susreta bila je „Čistoća“ kroz koju su animatori Luka i Petra krizmanicima približili važnost življenja predbračne čistoće. U drugom danu susreta, sudionici su zajedno s animatorima u slobodnom vremenu igrali igre, plesali i izvodili banseve kako bi se zabavili, opustili i što bolje upoznali, a sam susret drugog dana završio je sa Ispovijedi kojoj su pristupili svi prisutni krizmanici te slavljenjem svete Mise.
Treći dan tečaja, započeo je također molitvom, molitvenim satom i i čitali su se sms-ovi podrške koje su slali suradnici Kursilja kako bi ohrabrili krizmanike. Po završetku čitanja sms-ova podrške rektorica Dajana svjedočila je o temi „Apostolat“ . Kroz tu temu sudionicima je prenijela kako i na koji način se može djelovati kao kršćanin u današnjem svijetu. Završetkom Dajanine teme, krizmanici su se zajedno s animatorima uputili na župnu svetu Misu koju je predvodio kapelan Boris. Nakon Mise uslijedilo je zajedničko fotografiranje krizmanika, njihovih roditelja, domaćina i animatora. Sam kraj susreta završio je predstavljanjem održanog krizmaničkog tečaja, dojmovima animatora Tomislava i Petre, te predstavljanjem ljetovanja na Krapnju – otoku tišine.

Podijelite objavu

Skip to content