Search
Close this search box.

Osvrt na Kursiljo tečaj u župi sv. Petar u šumi (11.-13. lipnja 2021.)

U župi sv. Petar u Šumi u istoimenom mjestu u Istri održan je Kursiljo tečaj za krizmanike od 11.-13. lipnja 2021. godine. Ugostio nas je fra Mate Kolak a dočekali su nas krizmanici.

Prvi dan tečaja počeo je u 20 sati s kratkim predstavljanjem animatora te uvodnom temom ‘Tko sam ja?’ koju je držao fra Mate Kolak. Nakon uvodne teme uslijedilo je svjedočanstvo animatorice Marijane Musulin o temi Traganje za vrijednošću u kojoj je pokušala krizmanicima približiti svoje traganje u periodu osnovne i srednje škole te dala naslutiti kako sada svoju vrijednost vidi u identitetu djeteta Božjega. Nakon svjedočanstva krizmanici su imali prvi rad u grupi u kojem su se osim upoznavanja s animatorom, osvrnuli na teme koje su čuli tu večer.

Subota ujutro započela je s jutarnjom molitvom i pričom o Drvencima. Subota je bila prepuna smijeha i zanimljivih igara koje je vodio rektor Hrvoje Brčić, a u tom danu smo čuli i tri svjedočanstva te nakon svakoga imali rad u grupi. Animator Lovro Jović je pričao o temi Produbljivanje u kojoj se kratko osvrnuo na svoj život prije susreta s Isusom te zaključio kako je produbljivanjem odnosa s Njim sada došao do spoznaje kako se sav život koji je prije imao ne može ni usporediti sa samo jednom sekundom provedenom s Isusom. Osim njega, svjedočila je i Katarina Jović s temom Kršćanin u svojoj Crkvi u kojem je pobliže prikazala krizmanicima svoj hod s Crkvom kao zajednicom. Katarina navodi kako je od malih nogu bila aktivno uključena u život Crkve, no preseljenjem u Zagreb gubi tu nit. Ali Gospodin je strpljivo čekao i dočekao njen povratak služenju Crkvi što se trenutno najviše ogleda kroz Kursiljo. Svjedočanstvo o temi Zapreke imao je kapelan župe sv. Petra u Šumi fra Jure Josipović koji je krizmanicima svjedočio o svojim sportskim uspjesima a naposljetku o svom duhovnom pozivu, te ih tako dodatno potaknuo na traženje Kristovog puta unatoč svim zaprekama. U subotu poslijepodne krizmanici su imali priliku za svetu ispovijed i klanjanje pred Presvetim nakon čega je uslijedila Sveta Misa.

U nedjelju smo čuli još jedno svjedočanstvo animatora Ante Tripala o temi Apostolat koji je govorio o svom djelovanju u okruženju u kojem se kreće svaki dan, pa bilo to njegovo susjedstvo ili obitelj, Ante svjedoči kako je bitno biti apostol u svakodnevici. Nakon rada u grupi, krizmanici su pisali svoje dojmove o tečaju te pismo roditeljima koje su im predali nakon nedjeljne Svete Mise uz oproštaj s animatorima.

Moj prvi krizmanički tečaj je ukratko izgledao ovako kako sam opisala. No, kada bi mogla, pisala bih još 10 stranica o tome što sam sve doživjela i vidjela na tom malom tečaju u Istri, ali to ne može stati u riječi. Radost je bila moja konstanta ta tri dana i Gospodin mi je stalno progovarao. Fizički umorna ali duhovno ispunjena, toliko da se milost prelijeva. Vidjela sam kako Gospodin liječi i ozdravlja neke dijelove moje duše ali i svih prisutnih. Biti olovka u Božjoj ruci i pisati Njegovim rukopisom u duše tih mladih je zaista čudesno. Zahvalna sam što sam imala priliku sudjelovati u nečemu toliko velikom a još više sam zahvalna što znam i slutim kako plodovi tek trebaju doći. Hvala i slava Isusu.

Marijana Musulin

Podijelite objavu

Skip to content