Search
Close this search box.

Osvrt na duhovnu obnovu na Krapnju (20. – 23.05.2021)

Na otoku Krapnju je od 20. do 23. svibnja bila održana duhovna obnova za animatore Kursilja. Okupili smo se u četvrtak u večernjim satima. Neki su stigli ranije i imali Svetu Misu a neki smo stigli kasnije, no to nije smanjilo uzbuđenje i radost koje dolazak na Krapanj uzorkuje. Na ulazu u samostan dočekala nas je vječito nasmijana rektorica Leona Souček. Nakon pozdrava i zagrljaja s vlč. Andrijom uputili smo se na spavanje jer je bila već kasna večer.

U petak nakon doručka krenula je i službeno duhovna obnova koju je predvodio pater Antun Volenik. Cilj duhovne obnove bio je da se možda i po prvi puta u životu susretnemo sa samim sobom – kao što je pater Antun rekao: “Da bih se susreo s Bogom najprije se moraš susresti sa samim sobom.” Započeo je s prvim nagovorom u kojem nam je pričao o biblijskom susretu Kajina i Abela. Nakon nagovora pater Antun nas je podijelio u parove i dao nam zadatak da sa svojim partnerom podijelimo najveće borbe u svojim životima. Na taj način prisilio nas je da izađemo iz svoje “comfort zone” i da kroz dijeljenje svojih problema olakšamo teret koji nosimo. Nakon prvog nagovora slijedio je i drugi u kojem je pater Antun pričao o biblijskom susretu Abrahama i njegove žene Sare. Nakon drugog nagovora dobili smo zadatak da u paru podijelimo svoja sjećanja na trenutke kada smo bili tužni, povrijeđeni, ogorčeni, u strahu… Dan smo završili sa Svetom Misom i klanjanjem pred Presvetim.

U subotu nakon doručka krenuli smo s temama u kojima je pater Antun pričao o poznatoj prispodobi o vinogradaru te o milosrdnom ocu. Nakon ručka slijedila je radna akcija. Čišćenje šume od kamenja i češera, pospremanje Kane, odvoz smeća, čišćenje novih WC-a i tuš kabina samo su neki od radova koje smo s radošću obavili. Nakon radne akcije uslijedila je još jedna tema. Plodonosan dan završili smo sa Svetom Misom i bdijenjem pred blagdan Pedesetnice.

U nedjelju smo dan započeli s doručkom nakon kojega je slijedila završna tema te dojmovi svih animatora. Duhovnu obnovu završili smo proslavom blagdana Duhova. Nakon ručka svi animatori uputili smo se svojim kućama.

Kroz ovu duhovnu obnovu shvatio sam koliko je važno upoznati sebe i susresti se sa samim sobom da bih se mogao susresti s Bogom. Izvojio bih razgovor u paru koji je za mene bio ispunjen radošću zbog dijeljenja svojih problema sa svojim partnerom. Kroz dijeljenje sam osjetio milost oslobađanja i prihvaćanja sebe kao osobe. Isto tako  razveselilo me je zajedništvo između starijih i mlađih suradnika Kursilja. Zahvalan sam što sam imao prilike sudjelovati na ovoj obnovi i s iščekivanjem očekujem sljedeći susret s kursiljistima.

Mihael G.

Podijelite objavu

Skip to content