Search
Close this search box.

Osvrt na Kursiljo tečaj za branitelje i njihove obitelji, 17-20.2019.

” Dječak pred crkvom ostavlja svatove, mora se krenut u vaše ratove
Oči mu pune zvijezdanog praha, al mirno korača, srca bez straha “

U Župi sv. Josipa Radnika u vukovarskom Borovom naselju, od 17. do 20. siječnja 2019. održan je četverodnevni duhovni seminar Kursiljo – mali tečaj kršćanstva za braniteljice, branitelje i njihove obitelji. Na temu „Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze!” (Lk 3, 4), tečaj se održo u crkvi Gospe Fatimske, a vodio je vlč. Andrija Vrane, duhovnik i voditelj Tečaja Kursilja u Hrvatskoj sa suradnicima laicima, koji su došli svjedočili o vlastitim iskustvima vjere. Na Tečaju je bilo više od 40 polaznika koji su željeli produbiti svoju vjeru i oni koji su trebali i tražili pomoć u svom duhovnom i obiteljskom životu.Današnji se svijet u puno slučajeva prestao ičemu nadati ili polaže svoje nade tamo gdje se nema čemu nadati. Mnoge privlače materijalna dobra kao da su im glavna svrha, ali tim dobrima nikada ne će ispuniti srce. Moramo pronaći drugačiji put, a Kraljica Mira uvećat će nam nadu i pomoći nam da približimo duše njezinu Sinu, jer sigurno da nijedan napor za njega nije uzaludan.

Tijekom ova četiri dana izmjenjivale su se svećeničke teme i svjedočenja suradnika. Vlč Andrija je svemu dao pečat, a njegove riječi nalazile su put do naših srca da učimo tko sam ja i kako ljubiti svoga bližnjeg. Većinu sudionika posebno je oduševila svećenička tema o sakramenatima sa naglaskom na Euharistiju. Tumačenje dijelova sv Mise, njenog sadržaja i velike važnosti Euharistije bilo je tako jasno i razumljivo jer je vlč Andrija u izlaganju koristio riječi i izraze koji su svima bili razumljivi. Kroz svjedočenja i razgovore u manjim grupama dobili smo nove spoznaje, nove putokaze i svjetla ( ” fenjere” ) na stazama kojima trebamo krenuti u rješavanju svojih životnih problema i tegoba. Sve polaznike posebno je dojmilo i oduševilo svjedočenje bračnog para Venere i Daria Kordića, njihova čvrstoća i snaga vjere, spremnost za praštanje, puno molitve i žrtvovanja za svoju braću i sestre u Kristu. Za obilje duhovnih plodova zaslužni su molitelji koji su organizirali cijelodnevno moljenje sva četiri dana u koje je bilo uključeno više od 100 molitelja iz cijele Hrvatske (Sesvetska sela, Kneginec, Ivanec, Sv.Martin na Muri, Sisak, Višnjevac, Josipovac , Karlovac, Gornji Desinec, Zagreb-Špansko, Zagreb-Savica, Zadar i Vukovar ). Potrebno je istaći dirljiv primjer kako se voli i moli za braću u potrebi iz malog mjesta Šipovača u Hercegovini sa svega 600 stanovnika koje je cijeli petak od 0 do 24 sata molilo za Vukovar.

Molitva je poput stranog jezika! Ako želimo govoriti i razumjeti neki strani jezik – to se ne događa preko noći. Potrebno je određeno vrijeme ustrajne vježbe kako bismo progovorili i razumjeli neki strani jezik. Slično je i s molitvom. Naša molitva u početku može biti vrlo kratka i jednostavna, a s vremenom ona će rasti i produbljivati se i postati naš put prema Gospodinu. “A Bog svake milosti, koji vas pozva na vječnu slavu u Kristu, on će vas, pošto malo potrpite, usavršiti, učvrstiti, ojačati, utvrditi. Njemu vlast u vijeke vjekova! ” (1Pt 10,11)
Evo dojmova kako su se naši sudionici otvorili i prepustili Gospodinu putove svoje i u njega se pouzdali da ih On sve vodi:

• Tečaj sam doživjela kao novu nadu i poticaj da ustrajem i ne padnem pred problemima u kojima sam se našla,osvijestila sam da sam ja luč u mojoj maloj obitelji i da trebam biti upornija, još jače i sa većom otvorenošćusrca pustiti da dotakne Isusova ljubav. U konačni uspjeh svojih odnosa ne sumnjam, ja mu vjerujem, ali teško se s teškoćama nositi i po onoj “ljudskoj” htjela bih da to ne boli i bude brže. Posebno me se dojmilo svjedočenje sestre Venere Kordić i čvrstoća i snaga vjere našeg hrvatskog viteza Darija Kordića. Suradnici su posijali zrnca vjere i pokazali kako treba stalno rasti i stalno napajati svoju vjeru. Vlč Andrija je svemu dao svoj pečat i njegove riječi nalazile su put do naših srca, učile me ono što nemogu čuti od drugih – što znači Euharistija, kako joj pristupiti i kako se družiti i ljubiti Isusa.

• Drugi posjet i sudjelovanje na duhovnoj obnovi Kursiljo i ovoga puta sam spoznala dijelove sebe koje sam pod različitim izlikama skrila sama od sebe. Loših dijelova. Naučila sam i ovaj put kako ima nade za mene i kojim metodama i oružjem se mogu “boriti ” na svom putu prema svetosti. NISAM SAMA.Nikada nisam sama. Teoretski to znam , ali jednostavno, to znanje ostane zaboravljeno u najmanjim dijelovima osobe i mozga i spušteno na najniže razine bitka. Na žalost. Ovaj tečaj me ponovo podsjetio na svu moju ljepotu i veličinu. Podsjetio me koliko sam dragocjena i ljubljena. Hvala ti oče na ovom daru. Tumačenje dijelova Mise, sadržaja, koliko je Euharistija važna. Izlaganje velečasnog je tako jasno i razumljivo. Koristi riječi i izraze koji su svima razumljivi. Posebno me dojmilo svjedočenje Venere Kordić. U toj ženi sam vidjela sebe i svoju priču.PRIJEDLOG: Vlč Andrija nam posvjesti toliko mudrih stvari i pojmova. Teško je sve zapisati pa predlažem da njegove riječi stavite na CD ili u pisanoj formi (skripta) kako bi sjeme koje velečasni i suradnici posiju tijekom tečaja, mogli zalijevati čitajući ili slušaju do slijedećeg susreta. To je moj prijedlog i ako se razmotri biti ću zahvalna. Hvala na svemu! I svako dobro ( Irena Rajšić )

• Moje spoznaje produbljivanja u Boga je kada sam bila u velikoj brizi i nemoći pred jednu Misu koja je bila za bračne parove u crkvi sv Filipa i Jakova. Tada sam zavapila dragom Bogu da ja više neznam sama riješiti svoj velik problem i zamolila sam dragog Boga da on preuzme sve u svoje ruke.

• “Niste vi odbrali mene nego sam ja odabrao vas” je rečenica gdje sam se ja pronašla, Gospodin mi je progovorio da je ovo bila njegova volja. Životne situacije i obitelj se isprepilitala da nemogu na tečaj. Ja sam samo molila ako je volja Gospodinova da budem na tečaju da se sve posloži. Hvala Gospodinu i slava dovijeka. Tečaj mi se jako svidio volim ići na molitvene zajednice. Dijete sam mučki ubijenog branitelja, supruga hrvatskog vojnog invalida i jako mi je drago što se tečaj Kursiljo održao u našoj župi ne samo zbog mene nego i radi drugih. Dojmilo mi se svjedočanstvo Darija Kordića i suradnika laika i čvrsto vjerujem da je gospodin na svakom našem koraku. Blagoslovio vas Gospodin sve, vodio vas hrabro kroz naše župe. Blagoslovljen ovaj dan što ga stvori Gospodin da budemo sretni u zajedništvu. Molite za hrvatske mučenike. ( S.V. )

• Žao mi je što nisam mogla biti na svim predavanjima zbog bolesnog muža ali na ovome što sam bila bilo mi je predivno. Dojmilo me svjedočenje osoba o susretu s Bogom za vrijeme progonstva, kroz izvješća pojedinaca vidjela sam da nisam sama ako vjeruješ Bogu da te on vodi i da se brine za tebe. Nemam primjedbi a možda ne bi bilo loše da večernja Misa bude zajedno sa župljanima i da se na toj Misi kaže nekoliko riječi o tečaju i zašto smo se okupili, jer mnogi neznaju, a na taj način bi dobili još više osoba.

• Ugodno druženje.Osjećaj pripadnosti ljudima kojima si sličan. Posebno me je dojmilo svjedočenje supruge generala Kordića. Podsjetilo me na progonstvo i moje troje djece o kojima sam skrbila dok je suprug bio na drugom kraju Hrvatske. Kao i svjedočenje generala Kordića. Pošto sam klaustrofobična još sam vjernije osjetila njegovo robovanje, ali uz Božju pomoć sve se može. Sve mi je super, naročito vlč Andrija. Prijedlog što više molitve i pjesme a manje diaprojektora i te priče. Oprostite možda je krivo loše ozvučenje. Naravno osjećaj Božje blizine je najbitniji. (Marija Meden )

• Mogu samo reći da sam se u ovom drugom po redu Kursilju popela još jednu stepenicu u mom duhovnom životu. Puno, puno sam osjetila Duha Svetoga kako mi govori da sam ljubljeno dijete i da sam veoma važna u crkvi živoj i da ću širiti u svojoj obitelji, svojim susjedima što sam doživjela sa Bogom. Primjedbi nemam sve je bilo više nego dobro i samo mogu kazati da se radujem novom ssusretu jer treba mi još i želim još više da se popnem prema vrhu. Sve vas dragi abog čuvao i blaagoslovio !

• tečaj sam doživjela vrlo pozitivno. Natečaju sam primila nove spoznaje i produbila odgovore na neka pitanja vjere. Ispunjena sam srećom i zajedništvom. U zajedništvu se osjeća sreća i ljubav. Ljudi dijele svoje iskustvo, otvaraju se. Na Kursilju nema maski tu su svi neposredni. Volim Kursiljo zato što imamo neposredan dodir prisutnosti svećenika što možemo otvoreno pitati ono što nas zanima i dobiti odgovore. Ovaj puta me dojmilo predavanje o Duhu Svetomn njegovom djelovanju u nama i u našem životu. U ovoj temi sam sebe doživjela. Od kada sam se otvorila i predala svoj život Bogu osjećam djelovanje Duha Svetog u sebi mom životu. Nemam nikakvih primjedbi jer sve je savršeno. ( Zdenka Jozičić )

• Tečaj sam doživjela kao susret jedne velike obitelji, kao susret jednakih bez obzira na dob , zvanje, titulu, patnju… Dojmila me spoznaja što uz svakodnevne nedaće života dobijem snagu kroz Božju riječ i uz pomoć Duha Svetoga postupno gradim u svom srcu unutarnju slobodu, te u toj i takvoj slobodi srca živjeti vjeru i radosna zahvaljivati Bogu što je sveprisutan u meni od ” od hvaljen Isus i dobro jutro do hvaljen Sus i dobro jutro “. ( Fanika )

• Tečaj sam doživjela sa velikim zadovoljstvom što sam doživjela stvarno živoga Boga, kojega sam i do sada molila i vjerovala, ali ne stvarno živoga i stalno prisutnog u svakoj sekundi. Posebno me je dojmilo zajedništvo, svjedočenja, vlč Andrija i sva predavanja. Prijedlozi (samo moje mišljenje): Pošto sam u Marijinoj legiji i molila se drago Bogu i Majci Božjoj Mariji, a ona mi je od dragog Boga izmolila puno milosti i čudesa. Čujem da se moli krunica, anigdje se ne spominje Majka Božja. Dragi Bog je nju izabrao da bude majka dragom Isusu sinu Božjem te da je ona zaslužna da je se slavi i spominje..

• Tečaj sam doživio jako dobro i ojačao me je još više u vjeri. Najviše su me dojmila svjedočenja , a posebno bračni par Kordić. Bog vas blagoslovio.

• Najljepše moguće u čemu bih ja mogla zahvaljivati na ovom tečaju su svjedočenja vlč Andrije, bračnog para Kordić i suradnika. Bila bih osiromašena za ova iskustva svojim nedolaskom. Moja duhovnost je od sada još iskrenija i čvršća. Samo naprijed! ( Nevenka Milišić )

• Na tečaju Kursilja već sam sudjelovao , nije mi prvi puta, ali svejedno svaki tečaj je jedinstven, kao i svi mi braća i sestre u Kristu. Dragocjen podsjetnik naše vrijednosti u Gospodinovim očima i srcu da si njegovom milošću to posvjestimo i trajno utisnemo u naša srca. Dragocjena i nadahnjujuća svjedočenja suradnika o Gospodinovoj blizini u njihovom životu, njegovoj milosti i proslavi Gospodina kroz njih i njihovim svakodnevnim životima. Mogu samo biti zahvalan na tečaju, jer Gospodin progovara, samo mo mu trebamo pustiti da govori, da nas vodi, ojača vjeru, nadahnjuje i gura, brani svojimSvetim Duhom.

• Na tečaju sam se osjećao smireno i ugodno slušajući predavanja i svjedočenja puno sam naučio iz primjera života drugih. Posebno me dojmilo svjedočenje kako su neki uz duboku vjeru mogli oprostiti veliku im učinjenu nepravdu po uzoru na Isusa Krista i Mariju. Mogao sam se i osobno prepoznazi u nekoim slučajevima opraštanja ili ne mrzeći svoje neprijatelje. Susret me obogatio u shvaćanju i produbljivanja vjere . Nemam loših primjedbi, samo pohvale. Zahvalan sam Bogu što mi je dao snagu da mogu izdržati i osjećao sam se od Boga pozvan. Zahvalan sam Bogu za ovaj susret da obogatim svoje iskustvo u vjeri.

• Tečaj sam doživjela jako dobro. Svjedočenja iz dana u dan, molitva, pjevanje sve me je više obogaćivalo. Nadam se da će biti plodonosno sve više iz dana u dan u budućnosti, to jest u mom životu. Najviše me oduševio bračni par Kordić i tu sam se našla. Prijedlog bi bio kada pjevamo da se svi ustanemo i držimo za ruke tako da se još više povežemo između sebe. Bog vas blagoslovio.

• Ovaj tečaj za ovu sredinu je blagoslov i zahvalna sam Gospodinu za ovu milost darovanu nama Vukovarcima. Sretna sam za budući rad. Svjedočenja vaših suradnika su me posebno dojmila , posebno sam zahvalna na svjedočenju bračnog para Kordić. Nemam nikakvih zmjerki za tečaj. Neka vas Gospodin blagoslovi.

• Pokušati uistinu izraziti dojmove to bi mi bilo jako teško s obzirom da sam samo drugi puta pa ću morati pričekati neko vrijeme. Prisustvujući izlaganjima mnogih dagih ljudi mislim da je moje dojmove nepotrebno iznositi. Dovoljno spoznaja stečenih na ovom seminaru počinje mi otvarati nove poglede na budućnost. Jako dobra organizacija i trud organizatora je za svsku pohvalu. Zahvala Bogu na svesrdnoj pomoći i strpljenju. Hvaljen Isus i Marija.

• Bilo mi je prekrasno. Ja sam prvi puta ovo doživjela. Fantastično. Nemogu pisati od uzbuđenja. Sve me je dojmilo. Dosta sam emotivna osoba, a nakon svjedočenja Venere i Darija mogla sam samo plakati ali sam uspjela skrivati suze.

• Sam tečaj kao zajednica svih nas koji smo sudjelovali jako me obradovala, jer doživljavam zajedno smo jači, moćniji u molitvi i zahvalu Bogu s pjesmom uputiti. Posebno su me dojmila svjedočenja tako da sam sebi posvjestila ono što duboko u sebi znam da samo sa dragim Bogom i Duhom Svetim mogu ići naprijed. Shvatila sam da sam na dobrom putu ali da još puno moram učiti o sebi kako bi i svijet oko mene bio ljepši i ugodniji. Hvala vam od srca i puno Božjeg blagoslova svima. Hvaljen Isus i Marija. ( Danica )

• Tečaj sam doživio odlično. Dojmila su me svjedočenja i predavanja. Sve je odlično. ( Jakov )

• Tečaj sam doživjela odlično. Tako jednostavno. Radost i toplina koja vlada između ljudi. Posebno su me dojmila svjedočenja i grupne rasprave o temi i razgovori u malim grupama. Sebe vidim svugdje po malo, gdje zatreba tu sam ( ciglica u crkvi ). Stvarno je bilo predivno, a predlažem malo više grupnih razgovora.

• Ovo mi je drugi tečaj Kursilja ( Krapanj ). Kao i prvi put dojmila su mi se svjedočenja, uvijek tada shvatim da je moj križ premalen i bude mi lakši i lakše ga nosim. Prijedloga nemam, zadovoljan sam s postojećim. Kada budem u mogućnosti uvijek ću se odazvati. ( Hlubuček Željko )

• Već drugi put dolazim na tečaj, osjećam se opušteno i Božju riječ čujem jače. dojmilo me svjedočanstvo hrabrih ljudi i žena u vjeri u Boga za kojim još uvijek kaskam. Nadam se da ću i ja moleći osjetiti Boga.

• Draga braćo i sestre u Kristu sretna sam što sam bila slušatelj ovog predivnog susreta: Oprostite na rukopisu jer ne vidim, ali još sam prisebna jer krunicom počinje moj dan i zahvala na svakom novom danu. Nada mi je velika pomoć i sestra u Kristu. Sve vas voli Blaženka.

• Tečaj mi se jako svidio jer sam u srcu osjetila ljubav prema svima sudionicima. Osjećaj da smo prava braća i sestre u Kristu. Prisutnost mira i ljubavi Božje. Posebno me dojmilo predavanje vlč Andrije i tumačenje sv Mise. Dosta toga nisam znala i rado sve prihvaćam i živjet ću sve to što će me dublje voditi u vjeri i kod Gospodina. U svjedočenjima obitelji Kordić i suradnika prolazilala sam kroz svoj život i vidjela dijelove života koje je Gospodin doticao , a i one koje trebam srcem predavati.

• Ja sam doživio tečaj produbljivanjem u našoj vjeri, približavanjem Isusu i njegovom svjedočenju. Zajedništvo u molitvi svih nas, a posebno izlaganje vlč Andrije i pojašnjavanje svetih Sakramenata. Predlažem da se Kursiljo nastavi, ako je to moguće češće. ( Goreta Mate )

• Tečaj sam doživjela kao pravu duhovnu obnovu gdje se uvijek podiežem i učvršćujem u vjeri. Posebno su me dojmila svjedočenja, mirnoća i staloženost ljudi, koji su prolazili kroz teškoće i velike kušnje uzdajući se u Božju providnosti pomoć. Našla sam se i sama u tim svjedočenjima sa sličnim situacijama, ali ipak u drugim okolnostima jer sve ovisi koliko je tko u vjeri. Predlažem da se tečaj održi bar jednom godišnje u našoj župi.

• Doživila sam tečaj kao ” porodicu ” u kojoj se razgovara o problemu svakog člana te porodice, te kako taj problem riješiti, te utješiti i dati nadu na bolje sutra, a sve uz pomoć Božje sigurnosti. Dojmila su me posebno svjedočanstva suradnika. Sebe sam doživila u nastojanju svojim bližnjima u obitelji posvijestiti da nas uvijek Božje oko prati i vidi kako nam pomoći, da smo ljubljena i voljena djeca Božja, te da sa svakim od nas Bog ima poseban plan, da smo s razlogom darovani, te da imamo i zadatak na ovom svijetu ispiniti Božje djelovanje-naum. Zahvalna sam vlč Andriji i suradnicima što mi svaki susret proširuje znanje o vjeri i sakramentima, naročito značenje sv Mise. Do slijedećeg susreta , hvala. ( Nada Đuđar )

• Sve sam jako duboko proživjela, sve upila, jako sam radosna i zahvaljujem na svemu. Ovo treba češće doživljavati jer upoznam nekoga koga nisam poznavala , a jako su dobri ljudi. Dođite nam opet. ( Zdenka Vlaho, najstarija polaznica tečaja i majka branitelja čije tijelo još nije pronađeno)

• Tečaj sam doživjela ugodno i veoma korisno. Potvrdila sam si snagu Oca, Sina i Duha Svetoga. Svjedočenja svih sudionika su me posebno dirnula. Kroz njih sam spoznala svu svoju bijedu duše odnosno štale u kojoj sam do sada ja živjela, videći njihove živote i doživljavanja. Željela bih da po Duhu Svetom bude više prisutne “mladosti”. Možda da ih se otvoreno pozove na tečaj , jer ovako oni misle da je tečaj namijenjen samo braniteljima i sudionicima rata.

• Ovo je moj drugi susret sa Kursiljom gdje sam već od prvog susreta osjetila da se samnom nešto događa. Imam drugačije mišljenje o zajednici i molitvi. najviše mi dojmila istina o ispovijesti koju svatko ponaosob govori o sebi pa sam tako i sebe usporedila sa mnogima a to znači vjerovati i moliti. Mislim da mnogi od nas su to povjerenje gradili malo duže vremena sve dok se nisu sami uvjerili da treba samo moliti i djelima pokazati. Moj prijedlog je da se češće sastajemo na ovakav način. ( Eva Turić )

• Tečaj sam doživjela ugodno, osjećala sam se neopterećeno, tzv nekako blaženo. Posebno me dojmila velika vjera u kršćanstvo dotičnih osoba. Sebe sam doživjela… neznam … znam samo da jako vjerujem u Boga ali nisam ni blizu ovih ljudi što su nam predavali. Sada sam shvatila da svoju vjeru nisam proradila na pravi način odnosno istinski. Želim to promijeniti. Predlažem da se što je moguće češće ovako skupimo.

• Vrlo otvoren susret u smislu pristupa svakom sudioniku. Posvećenost i osjetljivost na različitost da smo svaki drugačiji u biti jedinstveni i da tako različite događaje iz života i poteškoće drugačije vidimo i osjećamo. Zahvalna sam Bogu što sam ponovno imala priliku sudjejovati na ovom tečaju i primiti sjeme koje treba proklijati i narasti. Isto tako vidim i svoj korov koji uz Božju pomoć trebam počupati. Sebe sam vidjela u svjedočenju Venere Kordić.Prijedlog da se češće sastajemo.

• Tečaj Kursilja doživljavam kao da dolazim na blagdansko obiteljsko okupljanje. Susrećem ljude koji mi daju puno svijetla i snage za nova životna putovanja. Nekako se uvijek dogodi da se razgovara i razmatra baš o stvarima i problemima koji me tište. Kroz svjedočenja,razgovorei propovijedi dobijem nove spoznaje, nove putokaze i svjetla ( fenjere )na stazama kojima trebam krenuti da riješim svoje životne probleme i boli ili da naprosto shvatim da radim problem i tamo gdje ga nema. Mslim i nadam se ( svim srcem želim ) da su mi ljudi u susretima Kursilja pomagali da pokušam biti bolja osoba. Sve vas grlim. ( Boriška )

Majko naša očuvana lika, budi Majkom svih nas povratnika!
GOSPA KOJA JE ODLUČILA OSTATI U VUKOVARU KIP MAJKE BOŽJE FATIMSKE!

Šimo Šarčević, suradnik Kursilja

Podijelite objavu

Skip to content