Search
Close this search box.

Osvrt na Kursiljo tečaj za mlade 25+ „Sve činim novo“, Samostan sv. Leonarda Opata u Kotarima kod Samobora od 7. do 9.2.2020.

Hvaljen Isus i Marija,

Kažu da sve dobre priče imaju trnovit početak, a ovo je jedna od njih. Pet minuta prije početka tečaja za mlade u Kotarima, saznala sam da sam dobila otkaz. Možda bi bilo jednostavnije da nisam stizala u ulozi animatora koji je trebao hrabriti druge. Prvih 5 minuta sam bila u šoku, drugih 5 minuta sam se pozdravljala s ostalim animatorima, a onda sam počela tonuti. Toneš, a nije vrijeme za tonuti. I to je bilo prvo čudo ovog tečaja. Osjetila sam snagu zajedništva animatora koja prodire ispod površine koja šuti i u stanju je podići te na noge. Do večere, već sam dobro disala. Nakon ohrabrujućeg svjedočanstva vlč. Ivana Grbešića, u meni se rodila nova nada, a sutradan je bilo puno smijeha.

“Nikada nisam vidio svećenika koji se toliko smije pod propovijedi” bio je komentar Bojana Kocijana, koji nije štedio gitaru, a ni glas. Petra Hudoletnjak je prva od animatora probila led i započela putovanje prema Kristu. Na nju se nadovezao Josip podijelivši svoje muške korake u vjeri. Nastavili smo uranjati u dubinu kroz pokoju pukotinu i na mojoj duši, te smo proveli sat vremena u šutnji osluškujući Božji poziv. Petre, hoćeš li poći za mnom?

Dunja Vuksan je izašla iz okvira sigurnog i bila svoja, baš kao i Bojan. Rasplamsali su već zapaljenu vatru, otvorili nove teme i ponudili nova rješenja. Bog je za svakog od nas jedinstven i poseban! Večer je završila cjelonoćnim klanjanjem, kako bismo bili spremni za nedjelju.

Mislim da smo svi mogli namirisati novo nebo i novu zemlju slušajući bračno svjedočanstvo Ivane i Josipa Ećimovića. Bio je to pravi melem za dušu. A bilo je i suza. Možda ponajviše u grupama koje su uspjele u jednom vikendu postati male obitelji. Bog je zaista bio velik, kao i naš organizator Hrvoje Brčić koji je do zadnje sekunde pozivao na borbu i nasljedovanje Krista!

S ovog tečaja se nitko nije vratio isti. A ovaj tečaj ne bi bio isti da se svatko od sudionika nije odazvao i svojom prisutnošću obogatio sve nas. Dragi sudionici, hvala vam! Dragi Isuse, hvala još više!

Marija Kolak

 

Riječ naših sudionika

Dojmovi:

Bog progovara kroz ljude u različitim situacijama. Prekrasna tri dana, koja će te promijeniti, ako Bogu to dopustiš.

Što reći o tri dana neopisive radosti i ljubavi u zajedništvu s braćom i sestrama? Prilika za novi susret s prijateljima s Krapnja, prilika za rast dok slušamo predivna svjedočanstva, smijeh u igrama, divni razgovori u radu po grupama, zajednička molitva, sveta misa i milost cjelonoćnog klanjanja.

Već prvi dan me oduševio duhovnik susreta svojim svjedočanstvom koje je pričao tako radosno, spontano, pun ljubavi i s divnom dozom humora. Ipak, sutradan se dogodilo nešto što me je potpuno oborilo s nogu. Znajući da je crkva sv. Leonarda jako hladna u ovo doba godine, vlč. Ivan i rektor Hrvoje dosjetili su se cjelonoćno klanjanje smjestiti u blagovaonicu razmaknuvši stolove i složivši stolice po sredini prostorije. Pokaznica u kojoj je bilo izloženo Presveto Tijelo bila je smještena na jednom ormaru, okružena svijećama i obasjana malom svjetiljkom. Po prostoriji, na stolovima nalazile su se lučice duž cijele prostorije. U svakom domu obitelj se na kraju dana okuplja u blagovaonici, gdje zajedno blaguju i dijele priče, uživaju u zajedništvu. Na klanjanju pred Presvetim i mi smo bili obitelj, okupljena oko našeg Gospodina u najposebnijoj prostoriji u dvorcu, u blagovaonici, gdje smo poput prave obitelji dijelili ljubav susreta s našim Ocem i braćom i sestrama u pratnji dvije violine i dvije gitare dugo u noć.

 

Misli koje nosimo kući s ovog tečaja:

 „Vjera je vrijedna istraživanja.“

„Ako imaš bosiljak u džepu, ne trebaš to svima govoriti, on sam miriše.“

„Di’ osjećaš žar, tu je poziv.“

„Želim li ja ono što Bog želi za mene ili što ja želim.“

 

Odluke nakon ovog tečaja:

„Daj da tu osobu koja me jako živcira gledam kako je ti gledaš, Isuse.“

„Moja odluka je da ću Gospodinu dati više vremena i prostora u svome životu. Dopustit ću da Riječ Božja živi i djeluje u meni.“

„Preko tjedna uzet ću pola sata molitve ujutro, prije puta i napraviti korak, pokrenuti se.“

 

Poziv budućim sudionicima koji razmišljaju o dolasku na idući tečaj za mlade:

„Da dođeš kamo ne znaš, moraš ići putem koji ne znaš. Odvaži se i učini nešto za sebe bez očekivanja!“

„Poručila bih da dođu jer sve što ovdje izgube je na njihovu izgradnju, a dobit će 100 puta više.“

„Ukoliko želiš dobiti inspiraciju za novi početak, radosnog i ispunjenog života, dođi!“

Podijelite objavu

Skip to content