Search
Close this search box.

Osvrt na mjesečnu ultreju u Španskom, 29.1.2019

„Idem po trnju čvrsta koraka kao po cvijeću“

U Župi BDM Žalosne održana je mjesečna duhovna obnova na kojoj je nagovor imala suradnica Kursilja, spisateljica, pjesnikinja i slikarica, Ljiljana Matković- Vlašić, poznata po mirotvornom radu kod nas i u svijetu.

Povod za ovo predavanje bio je izlazak iz tiska njezine knjige „Blago mirotvorcima, glas vapijućeg u pustinji“. Sama Ljiljana kaže da se odlučila za ovo predavanje iz zahvalnosti Bogu koji joj je dao dug život tako da ga može retrospektivno sagledati.

Odmah na početku posvjedočila je:

„Kursiljo je nešto najljepše što mi se dogodilo u životu. Zašto? Jer Kursiljo nas prihvaća takve kakvi jesmo“.
A nas je Ljiljana prihvatila i nakon ,za nas prisutne kratkog izlaganja, pozvala nas da se dalje u duhu Kursilja družimo kroz razgovor, tako da smo postavljali pitanja i dobivali odgovore o njenom životu i radu i što je najvažnije , o njenom mirotvornom djelovanju a što je detaljno opisano u novoj knjizi Blago mirotvorcima.

Doznali smo za njeno djelovanje u Svjetskoj konferenciji religija za mir od 1970. a kod nas je utemeljila i uređivala časopis za kulturu mira i nenasilja, Mirotvorni izazov, dugi niz godina, neumorno radeći za mir u svijetu. Shvatila je da jedino ljubav i nenasilnost imaju budućnost i da je velika milost sretati ljude i učiniti od njih prijatelje, zajednički djelujući za mir u svijetu. U svemu tome molitva joj jako pomaže pogotovo kad osjeća djelovanje zla u svijetu, neprestane ratove i razaranja.

U zaključku je ustvrdila da mirotvorstvo nije ideologija nego životni stav koji se manifestira na svakom koraku. Ohrabrila nas je sve sa željom da nas i njena knjiga ohrabri na putu mirotvorstva.
U svakom slučaju, mene je Ljiljana i ohrabrila i oduševila i postala moj uzor u tome kako treba kršćanski živjeti i djelovati i „ ići po trnju kao po cvijeću“, kao što je u jednoj pjesmi napisala sama autorica.

Verica

Podijelite objavu

Skip to content