Search
Close this search box.

Osvrt na predavanje dr. Dubravke Kocijan Hercigonja

U utorak 9.06.2015. u župi BDMŽ Špansko, održano je najavljeno predavanje prof. Dr. Dubravke Kocijan Hercigonja, neuropsihijatrice, za suradnike Kursilja i zainteresirane.
Poziv doktorici je bio upućen zbog skorašnjeg tečaja za branitelje na Krapnju. Tema je bila: Kako pomoći ljudima u traumi i kako se nositi sa traumama koje primamo od drugih za vrijeme pružanja pomoći.
Dr. Kocijan je s puno žara pristupila predavanju i pružila nam uvid u svoj rad a time i početni uvid u psihijarijsku pomoć i liječenje koje ona pruža ljudima u svom svakodnevnom radu. Dr. Kocijan je navela primjere iz svoje liječničke prakse koja su nas duboko dirnula, jer je radila sa žrtvama rata, braniteljima i zatočenima, muškarcima i ženama.

Osnovna poruka predavanja je da u pružanju pomoći trebamo ne samo razumjeti i suosjećati sa osobom nego i pronaći čvrstu uporišnu točku od koje će se graditi dalje i dovesti traumatiziranu osobu do osamostaljenja i ozdravljenja.
Jednako je važno za one koji pružaju pomoć da se čuvaju i da ne izgore u pružanju pomoći. Zato je važno da se baren dva puta mjesečno sastaju i rješavaju svoje traume nastale u radu s traumatiziranim osobama, razgovarajući međusobno o teškim i za pružatelja pomoći nerješivim situacijama.
Nakon iznimno zanimljivog i primjerima bogatog predavanja uslijedila su brojna pitanja kao i dogovor za buduću suradnju sa dr.Kocijan, čemu se unaprijed radujemo.

Verica

Podijelite objavu

Skip to content