Osvrt na predavanje dr. Dubravke Kocijan Hercigonja

U utorak 9.06.2015. u župi BDMŽ Špansko, održano je najavljeno predavanje prof. Dr. Dubravke Kocijan Hercigonja, neuropsihijatrice, za suradnike Kursilja i zainteresirane.
Poziv doktorici je bio upućen zbog skorašnjeg tečaja za branitelje na Krapnju. Tema je bila: Kako pomoći ljudima u traumi i kako se nositi sa traumama koje primamo od drugih za vrijeme pružanja pomoći.
Dr. Kocijan je s puno žara pristupila predavanju i pružila nam uvid u svoj rad a time i početni uvid u psihijarijsku pomoć i liječenje koje ona pruža ljudima u svom svakodnevnom radu. Dr. Kocijan je navela primjere iz svoje liječničke prakse koja su nas duboko dirnula, jer je radila sa žrtvama rata, braniteljima i zatočenima, muškarcima i ženama.

Osnovna poruka predavanja je da u pružanju pomoći trebamo ne samo razumjeti i suosjećati sa osobom nego i pronaći čvrstu uporišnu točku od koje će se graditi dalje i dovesti traumatiziranu osobu do osamostaljenja i ozdravljenja.
Jednako je važno za one koji pružaju pomoć da se čuvaju i da ne izgore u pružanju pomoći. Zato je važno da se baren dva puta mjesečno sastaju i rješavaju svoje traume nastale u radu s traumatiziranim osobama, razgovarajući međusobno o teškim i za pružatelja pomoći nerješivim situacijama.
Nakon iznimno zanimljivog i primjerima bogatog predavanja uslijedila su brojna pitanja kao i dogovor za buduću suradnju sa dr.Kocijan, čemu se unaprijed radujemo.

Verica

Podijelite objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print
Share on whatsapp
Share on telegram
Skip to content