Search
Close this search box.

Isusov kip za misu pape Franje u Sarajevu, izrađen u Posušju

Domovinski rat, privatni posao, ovisnost o kocki, zatim susret s Bogom koji mu je dao mir i upoznao ga s umjetnošću za pobjedu nad svim zlom u životu. Tim tijekom išao je život Roberta Tomića iz mjesta Tomića brig u Posušju od početka devedesetih do danas. On je najbolji dokaz da Bog za svakoga ima plan.

Orah i hrast
Robert danas rezbari vjerske motive od drveta, a drveni kip Isusa na križu će biti postavljen na središnjem mjestu odakle će papa Franjo voditi svetu misu za vjernike iz čitave BiH u Sarajevu. Drveni kip Isusa Robert je načinio od orahova drva i teži oko 250 kilograma, dok križ pravi od hrastova. Nemjerljiva je radost zavladala u obitelji kada je saznao da će njegovo raspelo biti postavljeno uz oltar odakle će papa Franjo govoriti misu. – Planirao sam ići u Rim jer je Mali tečaj kršćanstva – Kursiljo organizirao zajednički susret s Papom 1. svibnja. Morao sam otkazati put toga dana i onda sam dobio telefonski poziv da pošaljem slike Isusova kipa u Sarajevo. To sam učinio i uistinu je velika bila radost u onom trenutku kada su mi priopćili da će drveni kip Isusa na križu koji radim biti postavljen uz oltar, govori nam Robert Tomić dok u Tomića brigu, u Posušju, promatramo Isusovu drvenu skulpturu koja će uveličati svetu misu 266. poglavara Katoličke crkve. I Robert papu Franju, kao i većina vjernika, vidi kao nekoga tko je Crkvu približio narodu. – Kao laik, kršćanin, mogu reći kako mi je drago što je Papa na novi način pokrenuo crkvu. Često osjećamo da su crkveni velikani visoko, nedodirljivi, ali ovaj Papa ruši tu praksu upravo zbog bliskosti s običnim pukom i promjenama koje donosi. Možemo uistinu biti ponosni što Sveti Otac dolazi k nama, govori nam Robert, danas hranitelj obitelji, brižni suprug i otac petero djece. Njegov sin Željko pohađa sjemenište, a uz njega ima još Magdalenu, Emanuela, Dinku i Jakova, koje sa suprugom Ivanom odgaja u vjeri i ljubavi.
Životna kalvarija
Ipak, i Robert je prošao svoju kalvariju o kojoj se ne libi progovoriti. Bio je pet godina branitelj u Domovinskom ratu. Prošao je brojna ratišta i bio dio specijalne policije. Nakon završetka rata upustio se u privatni posao, ali se i našao u svijetu kocke. Umjesto željenog uspjeha, tonuo je sve dublje i dotaknuvši dno, otišao je na Mali tečaj kršćanstva – Kursiljo. U tom danu ispovijedao se sat i pol. Nakon ispovijedi znao je da je drugi čovjek i da više nema probleme ovisnosti. – Sve je kasnije nastalo iz molitve, vjera mi daje snagu. Nisam išao na tečajeve, dlijeto sam prvi put uzeo prije šest godina, govori nam. Raspelo uz koje će moliti i koje će blagosloviti papa Franjo zavjet je svetom Josipu, zavjet i za braniteljsku populaciju, ali i za obitelj. – Zavjet traje pet godina i sad je došao do realizacije, a nakon svete mise darovat ću ga jednoj crkvi u Hercegovini, što sam i zavjetovao, naglašava Robert. Napravio je niz malih raspela, nije brojio koliko jer, kako je rekao, Bog njemu nije brojio grijehe, već ih je oprostio tako da ni on ne broji koliko je križeva uradio i koliko ih je darovao, a broj je veliki. A uz to što će se s njegovim raspelom susresti papa Franjo, s njegovim tau raspelom susreo se i Papa u miru, Franjin prethodnik Benedikt XVI.
– Tau raspelo je dobilo prvu nagradu na natjecanju Posuške frame između 220 križeva i ono je otišlo papi Benediktu XVI. Susjeda koja je u Frami predložila mi je da to radim i pomogla, a najboljim su ga jednoglasno ocijenili akademski slikari i kipari, govori Robert. Cijela obitelj Tomić raduje se Papinom dolasku i sretni su što će Robertovo raspelo zauzimati središnje mjesto u Sarajevu i što će ga upravo papa Franjo blagosloviti

Preuzeto sa www.vecernji.ba

Podijelite objavu

Skip to content