Search
Close this search box.

Susret mlađih suradnika Kursilja u Cerju, 30. svibnja 2015.

Obitelj zvana Kursiljo pod stijegom Duha Svetoga nastavlja sa svojim radom. Ovoga puta to bio je bliski susret sa suradnicima i animatorima. Od silne vreve ubrzanog života Kursiljisti su predahnuli od aktivne evangelizacije i sjeli pokraj bunara kako bi se odmorili, točnije u malome selu zvanom Cerje. Nakon kružne poruke i poziva na regrutaciju ova »mala Kristova vojska« pripremila je  oružja »glazbe i igara« kako bi sudjelovali u programu »rosteeljanhe«. Odlučili su poslušati Isusove riječi: »Idite u osamu!« kako bi prikupili energije za daljnje pohode.
          Sve je započelo u subotu na blagdan BDM Kraljice apostola, 30. svibnja 2015. U popodnevnim satima Cerje je živnulo radosnim licima svih uzrasta te velike obitelji. Uz idilu sunca i prirode razbuktala se vatra u srcima sudionika, a i prava kako bi roštilj bio spreman. Vlč. Andrija Vrane održao je riječ u dvorani kako bi nam prenio poticajne poruke i opisao svoj susret sa papom Franjom. Naglasio je da potvrda Svetoga Oca o pokretu Kursiljo u Hrvatskoj i te kako može biti »gorivo« za još radosnije i aktivnije djelovanje.

Zajedno smo se prisjetili nekih plodova koje smo do sada imali priliku posvjedočiti. »I bit ćete mi svjedoci« (Dj 1,8b) bio je logo ovog susreta o čemu je i vlč. Andrija dao poticajni nagovor. Počeli smo moliti  za nadolazeće ljeto u kojem su svi termini na Krapnju do kraja napunjeni. »Bog nas uvijek iznenadi«, veli naš kardinal Bozanić. Dok se muški dio zabavljao sa nogometom, Kursiljistice su uredno i s ljubavlju pripremile stol za objed. Vrijeme je brzo prolazilo, a skupa s njom i hrana s tanjura.
         Posebno iznenađenje bio je vlč. Franjo Jačmenica, dugogodišnji misionar u Beninu u Africi. Odmarajući se na zelenilu u svježoj hladovini s povećanom pažnjom bilo je uzbudljivo slušati priče iz egzotične Afrike. Iako narušena zdravlja, vlč. Franjo je oduševio prisutne svojim istinskim služenjem Kristu i djetinjim humorom. Vrhunac se očitovao u svetoj misi u crkvi sv. Ivana apostola i evanđelista. Nakon primljene Euharistije uslijedilo je bdijenje uoči blagdana Presvetoga Trojstva i klanjanje kako bi i dalje ostali u Kristovoj prisutnosti i produbili zajedništvo.
       Nakon potrebne okrjepe u kojoj smo još jednom zagrabili  »žive vode« iz zdenca nastavljamo i dalje širiti Radosnu vijest u miru kao Samarijanka.

Matija Slišković

Slijedi pismo podrške jedne suradnice:

»Kursiljo je obitelj!
Od malih nogu promatram svoje roditelje aktivne u Kursilju. Kako bi uspjeli sudjelovati mnogo puta odrekli bi se svojega odmora, ostavljali posao za kasnije, riskirali da djeca taj vikend neće napisati zadaću i mnogo čega još… Nije im bilo uvijek lako, ali vodila ih je ljubav za Kursiljo… Mama bi mi znala reći: »To je nas apostolat«. Vraćali bi se kući preobraženi te su željeli to oduševljenje prenijeti nama. Samo kada bi ih vidjela poželjela bih biti dio te obitelji.  Stekli su prijatelje zajedno služeći, moleći, radeći, prolazeći kroz mnoge kušnje i probleme… a isto tako zabavljajući se, putujući,  pjevajući, roštiljajući… »Gledajte ih kako se ljube!«
Pogledajte se međusobno! Nismo sami i sve nas veže nas nebeski Otac. Mi smo mu potrebni. Neka i drugi vide to oduševljenje i osjete želju za Kristom gledajući nas kao što sam ja gledala svoje roditelje. Nije lako, tijekom godine sada već na tisuće mladih nas vidi i sluša, zato je i današnji dan velik. Prilika da se zavolimo i povežemo u radu, razgovoru, igri, molitvi… da smo tu jedni za druge.  Molite danas da budemo oduševljeni za Krista i za Kursiljo. Molite za ovu obitelj da ljubav uvijek pobijedi.
Budimo obitelj! Voli vas sestra Maja. 🙂 «

Podijelite objavu

Skip to content