Search
Close this search box.

Osvrt na svibanjsku duhovnu obnovu u Španskom

Lectio Divina Liturgijske grupe – spajanje s Izvorom
U utorak 17.05.2016. održana je duhovna obnova „Božja riječ, naše neprocjenjivo blago“, koju su predvodili Ivanka Samardžić, Stipe Ćurković i Ante Karamatić, voditelji župne Liturgijske grupe.
Tema je bila tako dobro pogođena i izvedena da su prisutni odbili ponuđenu im pauzu a također se nisu razišli kad je proglašen kraj, nego su i nadalje nastavili s radom-razgovorom u grupama.

„Molitva nije samo privatna pobožnost nego smo molitvom spojeni s Izvorom, tj. Bogom“. Tako je započela Ivanka, najavljujući program. Stipe je nastavio svjedočeći o tome kako je on započeo s čitanjem Biblije, razmatranjem za pripremu za sv. Misu i s radom u Liturgijskoj grupi. Predstavio nam je pravila za Božansko čitanje, tj. Lectio Divina: čitanje, meditacija, molitva, kontemplacija i akcija.
Ivanka je nastavila razmatrajući tekst Poslanice sv. Pavla apostola Efežanima, posebno se zadržavajući na rečenici „Ljubav je Božja razlivena u srcima našim po Duhu svetom koji nam je dan“. Svjedočila je Božju ljubav, pomoć i providnost u svom životu kroz kušnje i nevolje.
Ante je svjedočio o tome kako je rečenica „Ustani ti što spavaš i zasinut će ti Krist“ utjecala na njegov život i rad u Kursilju i to sa velikim plodovima u obraćenjima. Posvjedočio je također kako ga je u nedavnoj teškoj bolesti, gdje se u bolničkoj postelji nije odvajao od krunice i Sv. Pisma i svakodnevne pričesti, Božja pomoć pratila i spašavala, te kako se cijela bolesnička soba pretvorila u moliteljsku sobu. 

A mi svi ostali, puna dvorana, upijali smo njihove doživljaje i žarku ljubav prema Božjoj riječi i nastavili sa radom po grupama sa istim ciljem kao i naši voditelji-da se spojimo s Izvorom i budemo u Božjem društvu. Jer, kako je rekao Stipe: Više se nauči u pola sata s Bogom nego što bismo mogli naučiti od učenih ljudi za puno vremena.

Mogu samo poželjeti da uskoro opet imamo ovakvu temu. A ako netko misli da njemu neće Bog progovoriti preko redaka Biblije evo poticaja u rečenici koju je Isus rekao svetoj Faustini a Ivanka nama: “Kad osjetim da neka duša želi slušati moj glas i poslušati što joj kažem, ja joj govorim“ !

Verica

Podijelite objavu

Skip to content