Search
Close this search box.

Osvrt na tečaj za mlade u župi sv. Vinka Palottija – Vinkovci (5. do 7. svibnja 2023.)

Prvi vikend u svibnju Vinkovci su prvi put ugostili Kursiljo. Mali tečaj radosnog kršćanstva održao se od 5. do 7. svibnja u župi sv. Vinka Palottija. Domaćin nam je bio župnik Ilija Sudar, a sudjelovalo je 39 mladih, od kojih su većina krizmanici koji se pripremaju za sakrament potvrde. Rektor tečaja bio je Matej Markić, a u ulozi animatora bili su Ivana Rako, Ana Mandić, Mara i Filip Sesar, Lovro Jović i Iva Radoš.

Okupili smo se u petak navečer u prostorima župe i program je mogao početi. Nakon uvoda i kratkog predstavljanja uslijedila je priča Drvencima. U svećeničkoj temi „Tko sam ja“ pater Boris Jozić podsjetio je kako je Gospodin brižljivo stvarao svakog od nas, a potom smo se podijelili u manje grupe u kojima smo se pobliže upoznali. Prva laička tema pripala je animatorici Ivani koja je progovorila o svom traganju za vrijednošću i o tome kako je pronašla istinsku radost. Večer smo priveli kraju u tišini, u zajedničkom klanjanju pred Presvetim.

Drugi dan, u toplo i sunčano subotnje jutro ponovno smo se okupili i započeli dan zajedničkom molitvom. Prvu temu „Milost“ mladima je približio p. Boris, a animatorica Ana podijelila je svoje svjedočanstvo u temi „Kršćanski život je drugačiji“. U temama „Sakramenti“ koju je držao p. Boris i „Produbljivanju“ animatora Lovre govorilo se o važnosti sakramentalnog života i onome što nam pomaže da ostanemo u Božjoj blizini: redovita ispovijed, molitva, Božja Riječ i sveta misa. Kroz radove u grupama imali smo priliku dodatno produbiti teme. No, nije nedostajalo ni prostora za opuštanje. Kroz zajedničke igre u dvorani, a poslije i u dvorištu, testirali smo brzinu, kreativnost i timski duh, a uza sve to još se i odlično zabavili. U pravi čas stigla je i okrijepa: župnik i župljani priredili su za sve sudionike ukusan ručak i  kolače za desert. Obnovljenih snaga vratili smo se „u klupe“, a na red je došla prava poslastica, tema „Čistoća“ koja je na mlade ostavila osobit dojam kroz svjedočanstvo bračnog para Sesar. Otvoreni i iskreni, Mara i Filip odgovarali su na pitanja koja su im krizmanici postavljali anonimno. Nakon toga premjestili smo se u crkvu gdje su mladi imali priliku napraviti ispit savjesti i pristupiti sakramentu svete ispovijedi. Naše subotnje druženje i program zaključili smo na najbolji način, svetom misom.

Treći dan sa sobom je donio još ugodnih iznenađenja. Nakon jutarnje molitve pater Ilija je krizmanicima, koji će za tjedan dana primiti sakrament svete potvrde, pobliže govorio o Duhu Svetom. U temi „Apostolat“ animatorice Ivana i Iva posvjedočile su da svatko od nas može djelovati kao apostol u svojoj sredini. Nakon zadnjeg rada u grupama svi smo se uputili u crkvu na slavlje svete mise, kojoj su prisustvovali i roditelji krizmanika. Poslije svete mise podijelili smo s roditeljima krizmanika svoje dojmove, predstavili Kursiljo i ljetovanje na Krapnju te za njih pripremili kratku meditaciju, a krizmanici su potom roditeljima podijelili pisma koja su za njih ranije pripremili. Dirljiv trenutak izmamio je pokoju suzu radosnicu na lica prisutnih, a neke od nas ostavio i bez riječi.

Ova tri dana bila su prava mala duhovna obnova za sudionike malog tečaja, a i za nas animatore. Neizmjerno smo zahvalni što smo mogli upoznati ove mlade ljude i župnu zajednicu, koji su nas tako srdačno primili i s kojima smo podijelili radost u zajedništvu. Divno je svjedočiti koliko Bog djeluje i koliko čini da svi primamo obilje. Puni dojmova vratili smo se u Zagreb, znajući da ćemo Vinkovce i Vinkovčane još dugo nositi u srcu.

U nastavku prenosimo i nekoliko dojmova naših sudionika:

Ovaj vikend mi je bio prekretnica u mojem odnosu prema crkvi i vjeri. Kursiljo me uistinu približio s Bogom i ukazao mi važnost vjere. Spoznala sam mnoge nove činjenice i saznanja te počela dublje promišljati o istima.

Naučila sam važnost molitve i milosti u našem svakodnevnom životu. Doživjela sam zajedništvo među svima.

Svidjelo mi se što smo imali jednog animatora kojeg smo bolje upoznali i posebno zbližili, jer je pokazao iskrenu zainteresiranost za nas i unutar i izvan župe. Filipe, legenda si. 😊

Ovaj vikend me naučio da bih trebala pružiti priliku svemu, a doživjela sam u potpunosti novi i drugačiji pogled na vjeru i Boga.

Svjedočanstva animatora su mi bila najbolja jer smo čuli njih kakav je njihov odnos s Bogom i naučili su me mnogo novih stvari.

Lijepo mi je bilo što sam se s pričama mogla poistovjetiti i uvidjeti kako je nekima Bog i vjera pomogla u životu i odrastanju.

Posebno lijepo mi je bilo raditi u grupi zbog otvorenosti koju smo imali.

Podijelite objavu

Skip to content