Search
Close this search box.

Osvrt na tečaj za odrasle u Jastrebarskom – 17. ožujka do 20. ožujka 2022.

„Oče, ti nas opet iznenadi“… započeti ću ovaj osvrt na duhovnu obnovu koja se održala u našem gradu Jastrebarskom od 17.-20.03.2022. Za mene je to bio prvi susret sa Kursiljem i moram priznati da sam imala veliku zadršku prema svemu i nikako mi se nije išlo . Ali svjesnost da je korizma i da ne bi bilo uredu da zatvorim srce duhovnoj obnovi u našoj župi, odlučujem ipak otići.

I tako je bilo, u četvrtak , odlazim na prvi susret, nažalost ne stižem na misu , ali ipak ne odustajem… ulazim u dvoranu, naš pastoralni centar, a ono svi sjede u krugu okrenuti jedni prema drugome, stolovi sa brojevima…sve mi je to iznenađenje , a posebno veliki odaziv naših župljana. Sjedili smo nasmijani i pogledavali se , a onda iznova iznenađenje…predstavljanje…ta mala iskrenost, mala neugoda izlaganja pred drugima…. tada je Gospodin dotaknuo moje dubine, srce je zaplakalo…to prekrasno zajedništvo u Kristu razoružalo me je.

Sve mi je bilo iznenađenje, na mjestu voditelja sjedili su moji poznati župljani Katarina i Ivan Vlašić, a uskoro spoznajem da je cijeli susret organiziran od mojih Jaskanaca , i da su svi oni suradnici Kursilja.  Nakon početnog predstavljanja i upoznavanja, zaključujem : „Pa, moja Jaska je mali Krapanj !“

Predavanje velečasnog  Andrije Upoznaj sebe  i nakon toga „Drvenci“  odjeknula su u našim srcima i zasijala sjeme , koje je tek u tišini svoje sobe proklijalo pravim  spoznajama neizmjerne Božje ljubavi u našim životima.

Prvo svjedočanstvo na temu Traganje za vrijednošću imala je obitelj Rak . Njihova iskrenost i životna priča sve nas je dirnula , ali i nasmijala do suza. Potaknuvši nas tako i na našu iskrenost i otvorenost u radu u grupama.

Ljepota zajedništva u Kristu isijavala je na našim licima , a još više u našim srcima. Svi radosni odlazimo svojim kućama i obiteljima, sa molitvom da oni koji su „dovučeni za rukav“ dođu i sutradan.

Bogu hvala , tako je i bilo. U petak dolazimo ponovo u velikom broju ,nasmijani i još otvorenija srca.

Nakon mise , velečasni  Andrija je održao predavanje o Milosti, te smo  imali prilike čuti   svjedočanstvo  Nikole Andraši na temu Kršćanin u svojoj crkvi i Marka Gelo na temu Kršćanski život je drugačiji. Bila su to dva snažna svjedočanstva  hrabrih kršćanskih očeva , njihov hod i rast u vjeri, te milosti nakon potpunog predanja i povjerenja u Božju providnost.

Rad u grupi još je otvoreniji i osobe kojima je teško otvoriti srce i izreći svoja iskustva, napokon se opuštaju i ulaze u razgovor sa velikim oduševljenjem.  U tome nam je od velike pomoći bio naš animator  Ivan Kućas, i njegovo neizmjerno strpljenje.

Zbog čudesno velikog odaziva naših župljana, u subotu  na blagdan sv. Josipa, cjelodnevno druženje nastavljamo u našoj Glazbenoj školi . Prekrasna predavanja  velečasnog  Andrije o Osobi Isusa Krista i Sakramentima  pokušavali smo osim u srcu  zapisati i na papiru kako bi se često podsjetili na ono što nas je kao strelice pogađalo i razlijevalo se u nama. Sve je bilo tako milosno, radosno i opušteno.

Posebno moram istaknuti svjedočanstvo naših dragih župljana  Katarine i Ivana Vlašić na temu Apostolat – teologija tijela, kada su pred svima nama otvorili srca i podijelili  najitimnije trenutke u  braku , … što nije baš lako u svome kraju…prekrasno se nadopunjavajući , obogatili su nas svojom ljubavlju i strpljivosti jedno za drugo, svojim padovima i zajedničkim rastom , te njihovom otvorenosti prema životu…svi smo bili dirnuti, Bogu hvala na tome !

Još veće duhovno otkriće je bilo svjedočanstvo naših župljana obitelji Kućas, naše drage Viktorije i Ivana koji su imali svjedočanstvo na temu Kralježnica. Upoznavanje dubina naših dragih župljana i njihov rast i hod ka Isusu , još više  nas je međusobno povezalo. Osjećala sam da smo svi jedna velika obitelj – Tijelo Kristovo.

Sve je bilo isprepleteno , svjedočanstva, predavanja, rad po grupama , odmor uz najfiniji grah i kolače…razgovor o sličnim životnim problemima uz kavicu, nova prijateljstva , nova sestrinstva…toliko ljepote i miline u  zajedništvu sa našim Gospodinom . I još k tome blagdan našeg dragog sv. Josipa!

Ispovjeđeni i radosna srca , na kraju dana odlazimo na misu na čast našem sv. Josipu, Poočimu našeg Isusa !

Zahvaljujem i na svjedočanstvima  naših dragih gošća Ivane Gelo na temu Produbljivanje , te mlade majčice Ivone Andraši sa temom Mi i svijet , obogatile ste nas i ohrabrile svojim životnim i duhovnim iskustvima  , korisnim savjetima i smjernicama, što se jako svidjelo našem ženskom dijelu radne grupe. Bogu zahvaljujemo na vama drage naše sestrice u Kristu  i što ste požrtvovno ostajale do kasnih sati unatoč svojim obiteljskim obvezama i maloj dječici…radujem se zbog vas jer znam da će vas Gospodin stostruko nagraditi !

Nedjelja, na zadnji dan našeg druženja…  velečasni  Andrija koji nam je tako prirastao srcu da će nam biti teško pomisliti da ga sutra neće biti u našoj maloj župi ,  daruje nam još jedno predavanje na temu Zajedništvo Sv. Duha, čime nam još više  posvješćuje prisutnost Duha Svetog u nama, našim  životima i odnosima sa drugima,ali i svjesnost  kako je ovo zajedništvo i sva ljepota djelo Duha Svetoga .

Naša radost, mir, zajedništvo koje se nije moglo zatomiti potaknulo nas je većinu da se odlučimo i dalje susretati u prijateljskoj zajednici Kursiljo u našoj župi ,a posebno  veselje je bilo kada su muževi pristali na ljetovanje na Krapnju.

Kruna svega je bila nedjeljna misa koju je predvodio velečasni Andrija zajedno sa našim župnikom Filipom, te uz prinos  trnove krune, kamena, srca, kruha, vina i drugih darova , te zajedničke molitve vjernika, propovijedi, euharistije ,ona postaje posebna i nezaboravna, posebno nakon dijeljenja križeva uz blagoslov koji nas je sve rasplakao i ostao trajan u našim srcima.

Hvala ti Gospodine na brojnim čudesima i iznenađenjima u ovih četiri prekrasna dana, na neizmjernoj  radosti i iskustvu prekrasnog zajedništva koje nas je sve povezalo, ohrabrilo i uputilo jedno na drugo.  Na požrtvovnosti i ljubavi naših organizatora, animatora, molitelja, našeg rektora Ivana, našeg župnika Filipa te našeg dragog velečasnog Andrije.

Divna su djela tvoja ,Gospodine !

Melita Petrović

Podijelite objavu

Skip to content