OSVRT NA ULTREJU ODRŽANU 22.11.2016. U ŽUPI PRESVETOG TROJSTVA U SVETOJ NEDELJI

Tri tjedna nakon održanog Tečaja radosnog kršćanstva Kursiljo, u Župi Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji, održana je Ultreja pod nazivom „Bdijte i molite“. Ultreju je pripremila i održala suradnica Ivanka Samarđić iz župe Špansko, a održana je poslije večernje Svete Mise. Župnik Marijan Kušenić aktivno je sudjelovao u pripremi ove ultreje, a njeno održavanje, osim već ranije postavljenim plakatima, najavio je i na kraju Svete Mise, kada je pozvao nazočne župljane da se pridruže u što većem broju. Ultreji je, osim župnika Marijana Kušanića i suradnika Kursilja, koji su sudjelovali u njenom radu, nazočilo 30-ak župljana, a od toga veći broj onih koji su sudjelovali i u ranije održanom radu tečaja radosnog kršćanstva Kursiljo.

Zato su odzvanjali pozdravi, grljenja i poljupci braće i sestara u Kristu, radosnih zbog ponovnog susreta.
Ultreja je, zbog nadolazeceg Adventa, održana pod prikladnim nazivom „Bdijte i molite“. Svima nam je ponovo probudila osjećaj potrebe za budnošću, molitvom i spremnošću za trenutak ponovnog Kristovog dolaska, da ne zaboravimo nužnost priprave za Božić i susreta s Gospodinom.
Naša sestra Ivanka svojim je izlaganjem, sugestivnošću, gorljivošću i otvorenošću zadržala pozornost svih nas i vrijeme izlaganja prošlo je u trenu. Poželjela sam još slušati, jer me Ivanka svojom smirenošću i tonom, navela na potrebu slušanja i podsjećanja na sve ono što mi se činilo toliko poznato, a ipak negdje u srcu zametnuto. Sada sam tu spoznaju ponovo iznijela na površinu, obrisala s nje prašinu, ukrasila je i upalila svjećice svoga srca. Želim bdjeti, moliti i biti spremna kako ne bih zaspala „da lopov ne bi orobio moju kuću“.
Slično raspoloženje bilo je prisutno i kod drugih nazočnih. Nakon održanog izlaganja, nastavili smo rad u grupama , „po stolovima“, kako se to u Kursilju radi. Svjedočili smo kako se koga od prisutnih dotaklo Ivankino izlaganje, što znači biti i ostati budan, kako se tko od nazočnih priprema za to vrijeme .
Vrijeme je brzo prolazilo. Na kraju smo imali agape, koji su župnik i župljani, s puno srca, pripremili. Uz agape još smo se malo, u veselju družili, a zatim smo se razišli, sa željom da ponovo organiziramo i obnovimo to lijepo zajedništvo, koje u ovom vremenu ima posebnu vrijednost i značenje za svakog od nas. I tako se, njegujući zajedništvo, ostaje budan, te je ova ultreja time potpuno ostvarila svoj smisao.

Mirjana Paliska

Podijelite objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print
Share on whatsapp
Share on telegram
Skip to content