Search
Close this search box.

OSVRT NA ULTREJU ODRŽANU 22.11.2016. U ŽUPI PRESVETOG TROJSTVA U SVETOJ NEDELJI

Tri tjedna nakon održanog Tečaja radosnog kršćanstva Kursiljo, u Župi Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji, održana je Ultreja pod nazivom „Bdijte i molite“. Ultreju je pripremila i održala suradnica Ivanka Samarđić iz župe Špansko, a održana je poslije večernje Svete Mise. Župnik Marijan Kušenić aktivno je sudjelovao u pripremi ove ultreje, a njeno održavanje, osim već ranije postavljenim plakatima, najavio je i na kraju Svete Mise, kada je pozvao nazočne župljane da se pridruže u što većem broju. Ultreji je, osim župnika Marijana Kušanića i suradnika Kursilja, koji su sudjelovali u njenom radu, nazočilo 30-ak župljana, a od toga veći broj onih koji su sudjelovali i u ranije održanom radu tečaja radosnog kršćanstva Kursiljo.

Zato su odzvanjali pozdravi, grljenja i poljupci braće i sestara u Kristu, radosnih zbog ponovnog susreta.
Ultreja je, zbog nadolazeceg Adventa, održana pod prikladnim nazivom „Bdijte i molite“. Svima nam je ponovo probudila osjećaj potrebe za budnošću, molitvom i spremnošću za trenutak ponovnog Kristovog dolaska, da ne zaboravimo nužnost priprave za Božić i susreta s Gospodinom.
Naša sestra Ivanka svojim je izlaganjem, sugestivnošću, gorljivošću i otvorenošću zadržala pozornost svih nas i vrijeme izlaganja prošlo je u trenu. Poželjela sam još slušati, jer me Ivanka svojom smirenošću i tonom, navela na potrebu slušanja i podsjećanja na sve ono što mi se činilo toliko poznato, a ipak negdje u srcu zametnuto. Sada sam tu spoznaju ponovo iznijela na površinu, obrisala s nje prašinu, ukrasila je i upalila svjećice svoga srca. Želim bdjeti, moliti i biti spremna kako ne bih zaspala „da lopov ne bi orobio moju kuću“.
Slično raspoloženje bilo je prisutno i kod drugih nazočnih. Nakon održanog izlaganja, nastavili smo rad u grupama , „po stolovima“, kako se to u Kursilju radi. Svjedočili smo kako se koga od prisutnih dotaklo Ivankino izlaganje, što znači biti i ostati budan, kako se tko od nazočnih priprema za to vrijeme .
Vrijeme je brzo prolazilo. Na kraju smo imali agape, koji su župnik i župljani, s puno srca, pripremili. Uz agape još smo se malo, u veselju družili, a zatim smo se razišli, sa željom da ponovo organiziramo i obnovimo to lijepo zajedništvo, koje u ovom vremenu ima posebnu vrijednost i značenje za svakog od nas. I tako se, njegujući zajedništvo, ostaje budan, te je ova ultreja time potpuno ostvarila svoj smisao.

Mirjana Paliska

Podijelite objavu

Skip to content