Search
Close this search box.

Osvrt na krizmanički tečaj u župi Blažene Djevice Marije Žalosne Špansko

Dragi prijatelji, dani su sve hladniji, ali to ne sprječava Kursiljo u prenošenju topline i radosti drugima. Vesela skupina animatora, koju su predvodili vlč. Andrija Vrane i rektorica Dajana Ravlija, prošlog su se vikenda, od 2.- 4. prosinca 2016., družili s krizmanicima iz župe BDMŽ Špansko.
Kroz pjesmu, molitvu, igru, osobna svjedočanstva i rad u grupi animatori su krizmanicima pokazali radost živoga Boga i Crkve. Tečaj je započeo, u petak, kratkom prezentacijom Drvenci. Nakon toga uslijedila je prva tema (‘’Tko sam ja?’’) koju je krizmanicima ispričao vlč. Andrija. Kroz temu krizmanici su slušali o tome: Tko sam zapravo ja? Što ja sam želim u svome životu? Moram li se prilagođavati društvu? Po završetku teme krizmanici su, vođeni animatorima, više razmotrili temu kroz rad u grupi.

Prvi dan krizmanici i animatori završili su klanjanjem. Sljedeći je dan započeo zajedničkom pjesmom i molitvom. Nakon toga neki od animatora su krizmanicima kroz svoje teme ispričali vlastito iskustvo živoga Boga. Između svakog svjedočanstva krizmanici su kroz rad u grupi, i razgovor s animatorima imali prilike za otvorenije i osobnije razmatranje onoga što su čuli. Subota je, uz to, bila ispunjena igrom i smijehom. Također, krizmanici su imali priliku za ispovijed i razgovor sa svećenikom. Na kraju dana svi smo se okupili oko stola Gospodnjega kako bi zajedno proslavili svetu misu. Bila je to misa na kojoj su krizmanici sudjelovali prinosom darova i čitanjem molitve vjernika koju su sami osmislili. Nakon svete mise krizmanici su otišli svojim kućama pomireni s Bogom i s osmjehom na licu. Nedjelja je započela slično kao i dan prije: okupljanjem, jutarnjom molitvom, i temom vlč. Andrije koji nam je govorio o Duhu Svetom. Nakon vlc. Andrije mikrofon je preuzeo jedan bračni par čija je tema bila predbračna čistoća. Krizmanici su nakon tog svjedočanstva postavljali toliko pitanja, da nam skoro nije ostalo vremena za pisanje dojmova.
Vrhunac i sam kraj duhovne obnove bila je sveta misa na kojoj su prisustvovali i roditelji krizmanika. Nakon mise animatori su svoje dojmove, proteklog vikenda podijelili s krizmanicima i roditeljima, te je prikazan kratak film o duhovnoj obnovi na otoku Krapnju. Na kraju smo se svi zajedno fotografirali i rastali se sa smiješkom na licu do ponovnog susreta, uvjereni da je ova duhovna obnova ostavila veliki trag u našim srcima! L.S.

U nastavku par dojmova krizmanika:
1. Drago mi je što sam ovaj vikend izdvojila za ovaj susret zato što sam puno naučila o Bogu i zato što sam se zabavila.
2. Posebno mi se dojmila tema Marijane: „kralježnica“ zbog toga što je za takvu pomoć u teškim trenutcima potreban Božji dodir.
3. Bog me dotaknuo kada smo međusobno u grupi razmjenjivali priče.
4. Nakon ovog susreta vidim da Bog nije netko tko te kažnjava nego tvoj prijatelj.
5. Ne.
6. 4.
7. Ja sebe osobno ne vidim u nekoj aktivnosti u crkvi.

1. Drago mi je što sam izdvojila vikend za duhovnu obnovu jer sam uvidjela stvari na drugačiji, pozitivniji način.
2. Posebno me dojmila zadnja tema kralježnica. Osjetila sam Božji dodir u toj temi kada je rekla da je vidjela Isusa.
3. Izdvojila bih od ostalih sadržaja temu o životu para. Bog me dotakao u tome kada su rekli da su sretni iako žive u predbračnoj čistoći.
4. Nakon susreta mi se promijenio odnos s Bogom. Promjene su da ću se više posvetiti Bogu.
5. Nemam primjedbe niti prijedlog.
6. 5.
7. Mogla bih se pridružiti zboru.

1. Drago mi je zato jer sam se pridružio s prijateljima i spoznao Duha Svetoga u meni.
2. Najdraža tema mi je bila KRALJEŽNICA animatorice Marijane.
3. U grupi je bilo odlično, Bog me dotakao u srce tijekom raznih tema.
4. Je. Osjećam se čisto nakon ispovijedi i klanjanja.
5. Nemam.
6. 4.
7. Ne vidim se.

1. Da, jer sam našao mir među ljudima i prijateljima i jer sam mogao biti iskren te sam se ispovjedio nakon dugo vremena.
2. Posebno mi se svidjela tema koju je animatorica Marijana ispričala jer sam se suosjećao s njom i jer joj je samo jedna pogreška, a ta pogreška je da se udaljila od Boga, promjenila život na lošije makar to nije tada shvaćala.
3. Izdvojio bih temu velečasnog jer me fascinira da se zbog svojih problema potpuno okrenuo crkvi i tamo našao mir. Svidio mi se način na koji smo pričali u grupi te kako smo bili iskreni i otvoreni.
4. Da, promijenio se. Odlučio sam se češće moliti jer sam shvatio 3 Božja odgovora na molitvu i jer sam se zamislio šta su bili Božji odgovori na moje molitve.
5. Mislim da su grupe trebale biti pomješane, cure s dečkima, a ne cure s curama ili obratno jer bi se tako zbližili s drugim spolom i vidjeli kako oni gledaju na takve stvari.
6. 4.
7. Možda animator ili čitač jer sam odlučio ići češće na misu.

 

Podijelite objavu

Skip to content