Search
Close this search box.

Sudjelovanje na završnici Kursilja u Homokkomáromu, Mađarska, 16. lipnja 2013.

Na susretu europskih tajništava u Beču, mladi kursiljisti iz Hrvatske dobili su poziv za sudjelovanje na završnici Tečaja u malom mjestu Homokkomárom u Mađarskoj. Ovo mjesto Hrvati zovu Komar, u njemu živi hrvatska manjina, a djeca Hrvata uče i hrvatski jezik u školi. S ovim mjestom Hrvati su itekako povezani te će tako i ove godine Varaždinska biskupija, zajedno s biskupom mons. Josipom Mrzljakom, 13. srpnja ići na 7. Marijansko hodočašće.
Na put u Mađarsku krenulo je 12 mlađih suradnika, što je izazvalo iznenađenje i veliku radost domaćina i župnika vlč. Imre Szücsa.

Posjetili smo i dali podršku sudionicima tečaja za muškarce. Naime, kod njih se jedan tjedan održava tečaj za muškarce, a drugi tjedan za žene. Sama završnica otvorenog je tipa i pozivaju se i prijašnji sudionici koji su prošli Kursiljo, ali i suradnici koji su aktivno uključeni u sami pokret.
Nakon dojmova sudionika, suradnika i dvoje hrvatskih suradnika, uslijedila je podjela križića i kratko klanjanje u kapelici. Bili smo pozvani klanjanje pratiti pjesmom, što smo s radošću i učinili.
Nakon završenog programa, vlč. Imra poveo nas je u crkvu i upoznao nas s njezinom poviješću i gradnjom. Iznenadila nas je hrvatska zastava kraj oltara i ostali smo začuđeni slikama djece na pločama u crkvi. Župnik nam je pojasnio kako su to izmoljena djeca. Obitelji koji nikako nisu mogle imati djecu, utjecale bi se zagovoru Majci Božjoj i po svjedočenju naše prevoditeljice Zorice, doista ima djece čije se začeće i rođenje smatra pravim čudom. I njezino dvoje djece je izmoljeno.
Nakon kratkog zadržavanja s domaćinima i našeg poziva njima na Krapanj, puna srca smo krenuli svojim domovima još jednom uvjereni u bezgraničnost Božje ljubavi i Duha Svetoga koji unatoč jezičnoj prepreci dodiruje srca i oslikava osmijehe na licima.
Anika Sačić

Podijelite objavu

Skip to content