Search
Close this search box.

Susret Europskih tajništava Kursilja, u Beču 23. do 26. svibnja 2013.

Susret Europskih tajništava Malog tečaja kršćanstva – Kursiljo

23.-26. svibnja 2013. u Beču održan je susret Europskih tajništava Malog tečaja kršćanstva – Kursiljo. GECC susret (GECC-EUROPEAN GROUP OF CURSILLOS IN CHRISTIANITY) održava se svake dvije godine, a naša zemlja imala je čast ugostiti posljednja dva susreta (2011. u Zadru, a 2009. u Samoboru).  
Ovogodišnji susret za temu je imao „Milost i darovi Duha Svetog u pokretu Kursiljo“  i okupio je članove tajništava kursilja iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Italije, Irske, Engleske, Španjolske, Portugala i Gibraltara. Hrvatsku su predstavljali vlč. Andrija Vrane, Bruno Steiner (Zagrebačka biskupija), Ružica Anušić (Zadarska biskupija) i Marija Selak (Varaždinska biskupija).

U posljednjem mandatu europsko tajništvo vodili su predstavnici austrijskog tajništva, a na svjetskoj razini predstavljalo nas je španjolsko tajništvo. U subotu 25. svibnja, izabrani su novi predstavnici: na europskoj razini španjolsko, a na svjetskoj razini protugalsko tajništvo.  Raspravljalo se također o Temeljnim idejama, dokumentu koji će ponuditi izvorne smjernice kursiljistima cijelog svijeta. Komisija je predstavila završnu fazu rada te možemo s radošću očekivati dovršenje ovog dokumenta do idućeg susreta.
Milost i darovi Duha Svetog u pokretu Kursiljo prisutni su od samog početka i vidljivi u svakoj sredini gdje kursiljisti djeluju. Tako su nam suradnici iz Mađarske, Portugala, Njemačke i Gibraltara, kroz teme ponudili svoja svjedočanstva i promišljanja o nekim karakterističnim stvarnostima za kursiljo. Nakon tema „Biti osoba“, „Graditi zajednicu“, „Biti prorok“ i „Postati prijatelj s Kristom i drugima“, uslijedio je rad u grupama gdje smo nastojali iznjeti iskustva iz naših zemalja, prepreke i poticaje pri stvaranju zajednica koje se okupljaju oko Krista.
Najvažniji trenutak u danu svakako je bila misa, koje su predvodili mađarski biskup Szekely Janos, španjolac  vlč. Hinojosa Manuel, benediktinac iz Austrije Bergmayr Maximillian, a u nedjelju ujutro, završnu svećanu misu povodom blagdana sv. Trojstva naš vlč. Andrija Vrane. Kroz nadahnute homilije, te kroz iskustva i promišljanja ljudi različitih nacija intenzivnije smo doživjeli Kristov poziv i poslanje da budemo svjedoci. Posebno je bilo iskustvo molitve. Već prvo večer nakon uvodne molitve  i molitve „Oče naš“ koju je svatko molio na svom jeziku, portugalski biskup Antonio Montes oduševljeno je ustvrdio: „Ovaj susret podsjeća na Pedesetnicu, odvažimo se biti apostoli danas.“
Završila bih mislima Vlč. Hinojose koji je u svojoj homiliji istaknuo jedinstvenu ulogu kursilja u svijetu i Hrvatskoj: Pokret kursiljo služi u evangelizacij objavljujući što u svojoj biti znači biti kršćanin. Za naše lokalne Crkve u Europi, pokret kursilja je veliki dar u ostvarenju zadatka evangelizacije, jer nudi obraćenje i milost kao izvore apostolskog duha i škole zajedništva koje ostvarujemo kroz naše kućne molitvene zajednice i ultreje. Dugo i plodonosno iskustvo pokazuje da je kursiljo oruđe Providnosti u našim zemljama, koje je pomoglo i još uvijek pomaže mnogim ljudima da ponovno otkriju svoj kršćanski identitet koji im je darovan na krštenju. Imamo razloga zahvaljivati Gospodinu na ovoj stvarnosti.
Marija Selak

Podijelite objavu

Skip to content