Search
Close this search box.

SUSRET MINISTRA HRVATSKIH BRANITELJA TOME MEDVEDA I KURSILJA

Susret ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i predstavnika Kursilja je održan 11. kolovoza 2017. u Ministarstvu hrvatskih branitelja u Zagrebu s početkom u 12 sati. Kao predstavnici Kursilja sudjelovali su vlč. Andrija Vrane, suradnici Ante Karamatić i Ružica Anušić sa suprugom Ivanom, članom Kursilja i hrvatskim braniteljem.
Na početku susreta, nakon pozdrava i predstavljanja ministar Tomo Medved je pozvao sudionike susreta da predstave projekt Kursilja u radu s braniteljima.

Vlč. Andrija Vrane ukratko je predstavio djelatnost Kursilja, sam pokret i metodu, te certifikate i mandat Crkve za takav rad, predavši ministru kratak elaborat s dokumentima, fotografijama i svjedočenjima branitelja, a koji je ministar sa zanimanjem pogledao te se upitom zainteresirao.
Vlč. Andrija je istaknuo grupni rad u Kursilju kao metodu u kojoj se sudionik osjeća u grupi kao osoba, jednako vrijedan, te otkriva u drugome iste poteškoće i sluša kako je netko riješio svoju situaciju.
Ključ je u mogućnosti otvaranja. A grupni rad im to omogućuje, jer je manja skupina. Kad se otvore, mogu primiti drugi sadržaj koji im se želi dati, a u čemu su suradnici laici važni, jer svojim svjedočenjem lakše dopiru do ušiju i srca branitelja.
Pozvao je zatim suradnicu Ružicu Anušić da izloži što bi ona istaknula o Kursilju. Ona je istaknula kako se već na samom tečaju zapažaju promjene izgleda sudionika, od pognute do uzdignute glave, izraz lica, pogled, boja kože… odlaze s tečaja drugačiji ljudi. Zatim kako je mogućnost pratnje prijateljske zajednice važna i za branitelje, jer nakon tečaja u manjim skupinama mogu imati unutarnji duhovni razlog za susret, za izgradnju prijateljstva, da teme braniteljskih razgovora, kopanje po sjećanjima i prisjećanje negativnoga dođu u drugi plan.
U kontekstu govora o tjelesnom i psihičkom zdravlju, koliko je potrebna i duhovna dimenzija, ministar je istaknuo primjer – da je jedan branitelj, koji ima sređenu situaciju, i posao i obitelj, rekao svojem šefu da će se ubiti. Šef je nazvao ministra i dao mu ga na telefon. Nakon što mu je branitelj ispričao da unatoč tome što nema materijalnih ni obiteljskih problema osjeća užasnu prazninu, ministar mu je rekao da neka ode na Kamenita vrata utorkom ili četvrtkom i garantirano se neće osjećati praznim, što je branitelj i učinio.
Tu je suradnica istaknula upravo učinak prijateljske zajednice koji se odražava i kroz apostolat, a to je poslanje da branitelji izađu iz kruga vlastitih muka i problema te o drugima brinu, dakle da branitelji jedni o drugima brinu. Već samo slušanje briga i problema drugih pomaže, a dotičnoj osobi pomaže da se osjeća zadovoljnom i vrijednom. Kad pokaže brigu, pomogne drugom, izađe mu ususret, čovjek je potvrdio sebe i osjetio se vrijednim. Npr. branitelji koji mogu, koji su zdraviji, koji nisu u tako potrebnom stanju da su potpuno nemoćni, mogu pomoći drugima da se osjećaju vrijednima i osobama, jer u razgovoru smo se dotakli i oblika brige za branitelje u Domovima veterana, u kojima bi se onda mogao ponuditi i kursiljo za branitelje, budući da ministar planira izgraditi, pored već izgrađenog Doma veterana u Lipiku, još četiri Doma veterana diljem Hrvatske, u kojima bi pomoć bila organizirana na tri razine: potpuna skrb o posve nemoćnima, druga razina da oni koji mogu svojim radom aktivno nešto doprinose i treća razina oni koji su samo nešto u mogućnosti pomoći i učiniti i kroz radnu terapiju.
Ministar je predstavio Vodič kroz nacrt prijedloga Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji koji je temeljen na istraživanju koje su Ministarstvo hrvatskih branitelja i Državni zavod za statistiku proveli o Demografskim i socioekonomskim obilježjima hrvatskih branitelja prema popisu iz 2011. To je učinjeno tek sad, nakon dva desetljeća, a to istraživanje je omogućilo, između ostalog, da se žurna i osobita briga povede o grupi najpotrebnijih pomoći, npr. sistematskim pregledima za najugroženiju skupinu iz istraživanja, a u svemu je jako vidljiva i potreba jačanja duhovne dimenzije branitelja.
Suradnik Ante Karamatić je posvjedočio o početcima tečajeva za branitelje, kako su mu njegova rodbina – branitelji iz Hercegovine – kad ih je pozvao na tečaj, rekli da će ići na Kursiljo ako se branitelj Robert Tomić, poznat u kraju po kocki na Kursilju obrati, što se naravno i dogodilo na tečaju, te kako je njegov život promijenjen, a onda i životi njegove obitelji – od prihvaćanja novih života – petero djece i komunikacije sa suprugom, do toga da je počeo izrađivati križeve u drvu te je upravo njegov križ bio na oltaru o dolasku pape Franje u Sarajevo. Spomenuo je način organiziranja i iskustva koliko je Kursiljo na Krapnju važan za branitelje, ali i članove njihovih obitelji, jer na tečajevima sudjeluju i supruge branitelja, te koje se promjene u njima događaju, priloživši ministru mapu dojmova branitelja i svjedočenja o tečajevima. Ispričao je još nekoliko pojedinačnih događaja velikih promjena koje su branitelji doživjeli na tečaju te očitovanja i razvoja njihove kreativnosti, kao npr. pisanje poezije te primjer zajedničke brige članova Kursilja o pojedinim braniteljima (gradnja kuće za branitelja bez prihoda) i sl. Istaknuo je da je i radna terapija na Krapnju silno važna – a to mnogi branitelji i sami traže.
Nakon vrlo ispunjenog susreta u kojem su sudionici izmijenili iskustva i iznijeli prijedloge o načinima suradnje, a koji je trajao punih sat i pol, ministar je, pozvao svoju suradnicu u Ministarstvu branitelja gđu. Nevenku Mišić, istaknuvši da je oduševljen s onim što Kursiljo radi za branitelje te imamo njegovu punu podršku u takvom radu, te ju je ovlastio da radi s Kursiljom na:
– sporazumnom ugovoru Ministarstva i Kursilja za socijalno-psihološko ohrabrivanje branitelja
– da program Kursilja uđe u mozaik socijalno-psihološkog ohrabrivanja branitelja
– organiziranje i sufinanciranje tečajeva za branitelje
– da najprije tečaj trebaju proći djelatnici socijalno-psiholoških službi za branitelje i suradnici u Ministarstvu koji rade s braniteljima
– napraviti strategiju o djelovanju Kursilja u sastavu socijalno-psihološkog ohrabrenja branitelja
– najprije zahvatiti tečajevima najpotrebnije skupine i u manjem broju da se uoče potrebe i eventualne greške isprave u hodu
– prijevoz na Krapanj i smještaj te organiziranje tečajeva u programu brige za branitelje u domovima veterana, braniteljskim zadrugama, domovima braniteljskih udruga, dvoranama u kojima se sastaju, a u kojima se može održati duhovna obnova.
– ministrova suradnica nam je predložila da bi, zbog lakše komunikacije i financiranja od strane raznih državnih institucija (Grad, Županija, općina, udruga ili neka druga ustanova), Kursiljo trebao osnovati civilnu udrugu, od onih članova koji se vide u takvom djelovanju, odnosno takvom apostolatu. (Bile su kao primjer spominjane Zaklada biskupa Josipa Langa, MiR Tomislava Ivančića, SKAC, Kap dobrote i dr.) To ne znači da će Kursiljo postati udruga. On ostaje pokret koji unutar svojih članova ima i taj oblik apostolata i djelovanja u svijetu (tema Mi i svijet).
Ministar je pozvan na Krapanj u rujnu na tečaj za branitelje na koji je prijavljeno pedeset branitelja.

Ružica Anušić

Podijelite objavu

Skip to content