Tebi dolazim… – razmatranje evanđelja (30.11.2021.)

Evanđelje dana (Mt 4, 18-22).

30.11.

 

Ti jutros, Isuse, prolaziš, gledaš, zoveš Šimuna, Andriju, Ivanku…” Hajdete za mnom, učinit ću vas ribarima ljudi.” ( Mt 4, 19) Promišljam o ISKUSTVU poziva… Kad si me sve u životu zvao da bitno mijenjam način života? Kako sam se tada osjećala? Kako se sada osjećam dok prebirem po sjećanjima? Što su sve bile (i što danas jesu) moje “mreže”? Moja “lađa”?

Nakon srednje škole, odmah sam počela raditi. Iako zahvalna za stalno radno mjesto, nisam bila sretna. Okružena pipetama, epruvetama, kemikalijama, čeznula sam za osobama. Jednog dana, sasvim “slučajno” susjeda mi počne pričati o divnoj osobi fizioterapeuta koji vježba s njezinom mamom. U srcu sam osjetila toplinu,radost, ushit! Napuštam stalno radno mjesto, materijalnu sigurnost i krećem na studij u Zagreb. Dvadeset godina s ljubavlju radim posao koji mi je postao “poslanje”, rađam naše četvrto dijete. Nakon što sam godinu dana bila doma, ponovo čujem Tvoj glas: “Ostani doma s djecom, bolesnom svekrvom, trebaju te više, jače.” Ostavljam predivan posao, materijalnu sigurnost, ljude koji su me cijenili, priliku za rukovodeće radno mjesto, trpim protivštine i od najuže obitelji (Kako ćeš bez plaće? Bez mirovine? Čemu si onda studirala?) Muž mi je jedini bio potpora. U srcu sam znala da si to Ti! Nisam se propitkivala, nikad požalila. Danas imam i mirovinu (minimalnu), ali i svoju djecu koja pomažu, imam radost što sam te poslušala, mir što sam ispravno odlučila, sigurnost što Ti, Isuse, vodiš moj život, upravljaš mojim stazama. Hvala ti, Isuse!

Onda, u moju župu dokazi vlč. Andrija. Opet pozivaš, Isuse, preko Andrije (današnjeg slavljenika)! Tisuću puta Ti hvala zbog tog poziva! Kursiljo je postao, ne samo moj Apostolat nego moj način života. Hvala Ti, Isuse! Tu si me vježbao osluškivati da te mogu “čuti” kako zoveš svaki trenutak. Zoveš me na promjenu mišljenja, načina komunikacije, promjenu srca. Daješ sebe za uzor i želju za nasljedovanjem. Hvala ti, Isuse, za nove oči, nove uši, novo srce. Hvala za iskustvo “ribara ljudi”, za radost smislena života koju smijem prenositi dalje. Hvala što se Tvoje kraljevstvo širi i što si i mene pozvao da radim u Tvome vinogradu.” Hvala ti za brojne suradnike Kursilja, za Andriju, za brojne sudionike koji su po našim svjedočanstvima, došli k Tebi! Hvala ti za poziv na ljubav i milost odaziva!

Podijelite objavu

Skip to content