Search
Close this search box.

Tečaj za branitelje na otoku Krapnju: 10. – 13.09.2015.

Ovo je bio 499. Mali Tečaj. Većina sudionika bila je na tečaju sa svojim suprugama.

Zar nemamo vremena biti sveci?

Gospodine, Ti si također iznad lonaca i tava, a ja nemam vremena biti svetica i tebi za ljubav bdjeti noću, niti mogu meditirati u jutarnjem sumraku ni olujnom horizontu. Učini me sveticom dok pripremam obroke i perem tanjure. Prihvati moje hrapave ruke jer su za tebe postale hrapave. Može li moj sudoper biti ravan nekom gudalu koje izvodi nebesku melodiju na nekoj tavi?  Tako ju je teško očistiti i tako je ogavna. Čuješ li Gospodine dragi, glazbu o kojoj mislim? Prošao je čas za molitvu dok sam prala suđe od večere, a nakon toga vrlo sam umorna. Dok još u jutro moje srce pjeva na poslu, navečer davno prije mene polazi na počinak. Daruj mi, Gospodine, svoje neumorno srce da u meni kuca umjesto mojega. Svoju sam jutarnju molitvu izmolila noću u čast Tvojega Imena. Izmolila sam je unaprijed za posao sutrašnjeg dana koji će biti sasvim jednak današnjem. Gospodine, Ti si također iznad lonaca i tava i molim Te smijem li Ti umjesto osvojenih duša ponuditi umor koji me hvata kad vidim talog kave i zagorene lonce u kojima se kuhalo povrće? Sjeti me na sve što lako zaboravljam, ali ne samo zato da bih uštedjela na stepenicama, nego da bi moj savršeno prostrt stol bio molitva.

Iako imam Martine ruke, ćud mi je Marijina i kad čistim crne cipele, Gospodine, pokušavam u njima naći Tvoje sandale. Dok ribam pod, mislim kako su one hodale zemljom. Gospodine, učini od svoje pepeljuge nebesku princezu, zagrij cijelu kuhinju svojom ljubavlju i rasvijetli je svojim mirom. Oprosti mi što se toliko brinem i pomozi mi da prestane moje mrmljanje. Gospodine, Ti koji si pripremao doručak na jezeru, oprosti svijetu koji je tada rekao: „Pa što dobra može doći iz Nazareta?“

Terezija Avilska

Jutros u molitvi, razmišljanju i još pod dojmom tečaja i boravka ovog ljeta na Krapnju, uzmem naš molitvenik „Na putu k Bogu“, i otvori mi se baš na ovoj meditaciji svete Terezije Avilske. Još jedno iskustvo Božje blizine, Njegove ljubavi i nježnosti. Hvala Oče. Hvala za svaki trud, rad, riječ, pogled kojim sam mogla dati žrtvu. Isto tako hvala za sve drage ljude kojima si me okružio. Hvala za vlč. Andriju čijim si me pogledom, gestama, opomenama, učenjem, radošću, pripadnošću, obasipao. Ana, Katica, Marija… mladi animatori, suradnici, svi dragi ljudi, svi smo dio jedne cjeline u Božjem planu za Kursiljo. Hvala Oče.
Tečaj za branitelje, čudesno izveden Božjom rukom, jer u tako kratkom vremenu, od neka dva tjedna, uspjelo se okupiti oko 30 polaznika,što iz Posušja, što iz Imotskog, Čapljine, Ljubuškog. Važno je kazati kako su se suradnici iz Posušja angažirali, i još jednom zbog ovog iskustva ojačali vjeru u rad pokreta, jedni u druge, i uvjerili se u Božji plan za nas i Njegovo vodstvo.
Vlč. Andrija je u temi “Vjera“ rekao da je jezgra vjere: Biti uvjeren u vjerodostojnost Boga. Rekao je još: “Vjera znači imati snagu ići dalje i ne znati odgovor na sve. … Budimo zahvalni onima koji su nam iskustvom pokazali vjeru u Boga. … Dužni smo vjeru prenositi dalje. I dijeliti je s drugima, dijeliti iskustvo s Bogom, s drugima. … BOG JE PRISUTAN.“
Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu…

Helena Begić

Neki od dojmova sudionika:

  • Radostan sam što sam došao na Mali tečaj kršćanstva Kursiljo. Prije nisam ništa zna o Kursilju. Dolaskom na otok Krapanj doživio sam duhovni mir. Osjećam se puno bolje. Lipo smo se družili. Puno sam zadovoljniji, veseliji i radujem se idućem susretu. Želim da to bude što prije.
  • Donijelo mi je obraćenje prema Bogu. Malo mi je olakšalo dušu. Osjećam se puno lakše i bolje. Puno sam zadovoljniji, veseliji, radosniji. Jednom riječju – učvrstio vjeru.
  • Ovaj tečaj Kursilja na ovom otoku, ovih 3-4 dana donio mi je dosta stabilnosti i duhovnosti, mira i upoznao sam novu braću i sestre što se nadam i od drugih isto tako. Utisak mi je da je ovaj tečaj za duhovni mir vrlo dobar i da je duhovno i sve sa Božjom voljom dobro prošao. Ovaj tečaj bi trebao biti nešto duži, barem 6 dana, moje je mišljenje.
  • Ovaj Tečaj mi je donio veliku radost i mir u duši.
  • Ovaj Tečaj mi je donio jedno veliko olakšanje, dao mi snagu za borbu i nastavak života. Dao Bog da ova druženja i naše prijateljstvo ne prestanu nikada jer ovo je Bogom dato. Nešto neopisivo.
  • Utisci nakon Kursilja: puna sam oduševljenja. Zahvalna sam što sam prisustvovala. Produžila sam život.

Podijelite objavu

Skip to content