Search
Close this search box.

Tko su i kakvih su anđeli u srcima Kokotičeka?

14. 11. 2017. održan je još jedan susret po metodama Kursilja sa članovima građanske udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Varaždinske županije, „Kokotiček.“

Kao što je vidljivo iz samog naslova, tema su bili „Anđeli“. Na samom početku pozdravila nas je naša domaćica, profesorica Ivana Peček. Zatim smo se pomolili uz pomoć vlč. Leonarda Šardija, uputivši lijepu molitvu svom anđelu. Teološko, „Kokotičekima“ pojednostavljeno, izlaganje o anđelima, započeo je pitanjima kako izgledaju anđeli, što rade itd. Na razne odgovore naših prijatelja zaključio je kako je i on sam, ranije mislio kako su to mala bića s malim krilima i da su odjeveni u bijele haljine. Nakon uvažavanja svačijeg mišljenja izlaganje je krenulo u ozbiljnom tonu. Tako je vlč. Leonardo pojasnio kako anđeli nemaju naš izgled, nevidljivi su: „Na primjer, oni su vam tako nevidljivi kao što je i nevidljiva ljubav. Ljubav osjetimo, ali je ne vidimo. Tako je i s anđelima, ne vidimo ih, ali osjećamo da su tu. Anđeli su od Boga stvoreni, imaju svoj početak. No, za razliku od nas, nemaju taj fizički kraj. Mi smo slični Bogu i anđelima jer imamo besmrtnu dušu. Bog je sve stvorio dobro, i anđele i ljude.

Bog nam daje pravo da izaberemo hoćemo li biti dobri ili zločesti. Jednom davno, kad je Bog tek stvorio svijet, jedan se anđeo pobunio protiv Boga, on je zločesti anđeo, sotona i želi da i mi budemo zločesti. On želi da se svađamo, da ne pomažemo doma itd. A dobri anđeli nas potiču na dobro, da oprostimo, da pomognemo. Važno je slušati dobrog anđela jer nas on želi dovesti Bogu. Što sve anđeli rade? Čuvaju nas, gledaju Boga licem u lice, vode nas u dobrom smjeru. Kroz povijest često su se objavljivali ljudima. U Bibliji imamo zapisano nekoliko takvih događaja. Npr. kad je anđeo Gabrijel došao reći Mariji da će postati Majka Božjeg Sina. Naime, kad se prevede iz latinskog, riječ „anđeo“ znači Božji vjesnik. Onda imamo i anđela Rafaela koji je jednom bolesnom čovjeku, Tobiji, pomogao da ozdravi. Imamo i možda najvažnijeg anđela – Mihaela. On je vođa vojske anđela i bori se protiv sotone. Anđeli su zapravo Isusova vojska. Što mislite, voli li Bog više anđele ili ljude? (Odgovori su bili da voli i jedne i druge.) Dobro, voli i jedne i druge, ali više voli ljude jer nam daje prednost pred anđelima. Stvorio nas je na svoju sliku i priliku i svakome dao anđela da brine o nama. Anđeli nemaju imena, znamo samo imena triju anđela i njih smo nabrojili, to su Mihael, Gabrijel i Rafael. Želim završiti lijepom mišlju jednog mudrog čovjeka koji se zvao Bazilije Veliki:„Svaki vjernik pored sebe ima jednog anđela kao zaštitnika i pastira koji ga vodi u život.“

Nakon poučnog izlaganja vlč. Leonarda, pogledali smo prezentaciju baziranu na priči Brune Ferrera „Dar malog anđela.“

Zatim nam je naša Marija ispričala svoja iskustva vezana uz anđele. Na samom početku je napomenula kako još od svog ranog djetinjstva svaku večer moli molitvu „Anđele čuvaru mili“ koju ju je naučila baka. To je molitva koja je prati cijeli život. Između ostalog, naglasila je: „Da, i ja sam ko i vi, ranije mislila da su anđeli, debeljuškaste bebe s krilima. No, danas znam da su oni ratnici, Božji ratnici. Tako i ja imam od Boga poslanog anđela, borca koji je tu uz mene. Moj anđeo meni govori što bih trebala činiti da bih došla do Boga. Naši anđeli nam mogu biti i naši prijatelji koji su nam podrška i pomoć i ohrabrenje kad nam je teško. Podijelit ću s vama i jedno neobično iskustvo koje mi se dogodilo kad sam bila u jednim duhovnim vježbama. Imali smo zadatak svaki dan pročitati nešto iz Biblije. I taj dan je bilo razmatranje/razmišljanje o Gabrijelovom navještenju Mariji. I tako, razmišljam u svojoj sobi o tom događaju, kad mi kao dolazi anđeo Gabrijel i zove da idemo Mariji reći da će začeti Isusa. A ja se preplašim i velim da ne idem. Nisam računala s nečim takvim. No, bio je uporan da nek idem s njim. I kaj sad? Ak ti anđeo kaže da ideš, onda ideš! I dođemo mi do Marije i u jednom trenu on nestane. Dobro, mislim si: „Marija, ovo ti nije trebalo. Em nisi zvala tog anđela, a sad te još ostavlja samu tu s Marijom u Njenoj sobi!“ I tak sam si bila sva izgubljena i preplašena, a Marija me poziva da dođem bliže, uzima moju ruku, stavlja na Svoj trbuh i kaže: „Evo vidiš, tu je!“ Nakon tog događaja bila sam jako preplašena, ali i preplavljena osjećajima. Isto tako, sigurna sam kako je i anđeo čuvar bio uz moju sestru kad se borila sa smrtonosnom bolešću i da joj je davao snagu u njenim borbama. A evo i najsvježijeg iskustva, prije tri tjedna mi je anđeo rekao: „Marija, ak te Anika sad nekam pozove, onda budeš rekla da ideš. Ideš Kokotičekima.“ Poslušala sam ga i doista mi je tak lijepo s vama i baš mi je srce puno.“

Za kraj smo pogledali video/pjesmu koja nam je još malo više približila svijet anđela. Zahvalni Bogu za obilje smijeha, iskrenosti i dječje nevinosti, radujemo se idućem susretu koji je zakazan za 05.12.2017. I dok kročimo ovim svijetom, svjesni smo da smo pozvani biti svjedoci Onoga koji nas čuva i bdije nad nama uz pomoć svoje vojske: „Anđeo Jahvin tabor podiže oko njegovih štovalaca da ih spasi.“ Ps 34, 8
A . S.

DOJMOVI:

1. Što sve radi tvoj anđeo čuvar?
2. Možeš li se sjetiti jesi li kad osjetio/la pomoć i zaštitu anđela?
3. Što ti se najviše svidjelo na ovom susretu i imaš li kakvu ideju za idući susret?

Mateja: 1.Čuva me i pazi. 2.Jesam, kad sam bila u bolnici. 3. Nemam ideju. Svidjelo mi se to o anđelima. Ocjena 10.
Antonio: 1.Čuva me od grijeha. 2. Jesam, dok sam biciklom bio na cesti – čuvao me. 3. Anđeli su mi se svidjeli, nemam ideje.
Nikola: 1.Čuva me i pomaže. 2.Da, osjetio sam, čuva me da se ne popiknem po stepenicama i čuva mi dedu i baku. 3.Svidjela mi se pjesma na kraju.
Dunja: 1.Čuva me i mazi. 2.Jesam osjetila, ali ne mogu se sjetiti kad. 3.Sve je lepo. Drugi put neka bude iznenađenje za temu.
Tamara: 1.Štiti od velikog zla, čuva me noću i danju, pomogao mi je nositi moj težak križ. 2. Zadnji put, prošli tjedan, kad sam u bolnici posjetila dedu i kad sam vidjela kak je loše i kad je umro, bila sam jako tužna. Onda me anđeo podsjetio da je deda u na Nebu. 3. Sve mi se svidjelo i anđeli i filmić o Mariji Bistrici i sve.
Sanja: 1.Čuva me, pazi i čuva dok se molim za njega, čuva mamu i očuha. 2. Dok je mama bila u bolnici na operaciji, bila sam tužna, a onda sam osjetila da me anđeo čuva. 3.Sve je bilo lijepo. Nek nam opet dođu gosti i nek Anika odluči o čemu budemo drugi put pričali.
Luka: 1.Čuva me onak ko u filmu. 2. Nemam pojma. 3.Sviđa mi se filmić na kraju.
Mirko: 1.Moj anđeo pušta brkove. 2. Ne mogu se sjetiti. 3.Najviše mi se svidjela Antonija.
Melkior: 1.Čuva me. 2.Jesam, prije 11godina kad sam bio jako opečen i kad me jako boljelo. Moj tata je već dugo umro i znam da me on čuvao. 3. Već treći put govorim da treba pozvati poznate osobe da pričaju o vjeri, npr. neke filmske zvijezde. Sve mi se svidjelo, od početka do kraja – sve.
Toni: 1.Dok se oženim više me nebute vidli jer bum otišel sa svojim anđelom. Anđeo me čuva. 2.Kad dojdem doma, veli mi da se izujem, preskinem u obleku za doma – anđeo se zove mama. 3.Sve mi se svidjelo.

Martina B. (volonterka): 1.Čuva me noću i danju jer ga jako trebam. 2.Zadnji put je to bilo kad nas je tata vozil u krivom smjeru, bio je uvjeren da su obje trake u jednom smjeru, a nisu. Samo nas je raskršće dijelilo da se sudarimo s autom koji je dolazio iz suprotnog smjera, a ja sam nogama skoro probušila pod auta. 3.Sve mi se jako svidjelo, doći ću i idući put i sigurno ću dolaziti kad god budem mogla, jako mi je lijepo s vama.

Antonija K. (volonterka): 1.Čuva me i vjerojatno se ponekad drži za glavu. 2.Deda mi je isto jako puno značil, sad je pokojni. Uvijek sam se bojala spavati sama dok sam bila manja. Onda sam jednom sanjala da mi je anđeo u snu rekao da je deda dobro i da je ponosan kaj spavam sama. 3. Bilo mi je jako lijepo i temu za idući put, naravno, prepuštam Aniki.

vlč. Leonardo Š.: 1.Čuva me i savjetuje. 2.Također mislim da me čuva i u prometu, iako ja pazim, uvijek ima onih koji ne paze u prometu. Osjećam i da me jako dobro savjetuje u razgovoru s ljudima koji traže savjet, usmjerenje. 3.Ovo je bio jako plodonosan susret, sigurno su i anđeli šapnuli Kokotičekima koji odgovor. A filmić na kraju, realno prikazuje ulogu anđela oko nas.

Marija C. (suradnica Kursilja): 1.Moj anđeo čuvar je jako zaposlen jer sam posvuda pa me mora jako čuvati. Vjerujem da se redovito Bogu ispričava u moje ime. 2.Bila sam, jednom prilikom, zabrinuta za kćer, da ne krene krivim putem, molila sam se njenom anđelu da je vodi i usmjerava i Bogu hvala, ona je super i baš sam Bogu zahvalna kaj ide pravim putem. 3. Bilo mi je jako lijepo sa svima vama, upoznati vas jer ste prekrasni. Ideje nemam, ali obećajem da ćemo vam za drugi put pripremiti iznenađenje.

Prof. Ivana P.: 1.Moj anđeo ima jako puno posla sa mnom. Vjerujem u anđele i znam da je 24sata uz mene. 2. Bilo je mnogo tih situacija. Npr. u ožujku sam jurila biciklom na posao. Nisam htjela zakasniti i u jednom trenu jedan glas mi je rekao: „Ivana, uspori, tresnut će te auto.“ Malo sam se preplašila, ali sam i usporila, ali i lupio mi auto. No, da nisam usporila, ozljede bi bile sigurno puno veće i bolnije. 3.Sve mi se svidjelo. Taj vaš smijeh i radost su bili oni vaših anđela. Volim jako temu anđela. Ideju za idući put prepuštam Mariji.

Anika S. (suradnica Kursilja): 1.Uvjerena sam i osjećam da me čuva. Sigurno se više puta lovi za glavu i kaže nekaj tipa: „Malaa, pa kreni lijevooo!“ A ja pak udarim po svome. Ali isto tak, redovita mi je večernja molitva mom anđelu čuvaru. 2. Kao što je spomenula moja sestra, puno osjećam zaštitu anđela u prometu. Naš tata je čovjek u godinama i često ima zanimljive ideje 😉 Kako radim u vrtiću, strepim i nad tim malim ljudima kad se penju do tobogana i kad luduju po dvorištu pa zamolim anđele da i njih čuvaju. 3. Sve mi se svidjelo, bilo mi je baš lijepo i nemam nikakve ideje za idući put 😉

Podijelite objavu

Skip to content