Search
Close this search box.

Prvi Kursiljo tečaj u Ukrajini


Na poziv dragih prijatelja iz Lviva, koji su prošle godine sudjelovali na drugom studentskom terminu na Krapnju, odazvali smo se na prvi Kursiljo tečaj u Ukrajini. Nas četvero mladih animatora – Hrvoje, Josip, Monika i Suzana krenuli smo u srijedu popodne prema Brnu, gdje su nas dočekali suradnici Kursilja. U četvrtak ujutro nastavili smo put prema Lvivu. Uz razne zanimljive situacije, prepreke i gužve na putu, u četvrtak navečer smo sretno stigli u Bryukhovyche, naselje pored grada Lviva, gdje se održavao Kursiljo tečaj.
Program je počeo uvodnim govorom i pozdravom rektora, Thomasa Creena, koji je okupio ovu veselu skupinu vjernika. Nastavio je otac Thomas Cahill s meditacijom i molitvom. Sutradan je program započeo liturgijom, a nakon toga je Suzana predstavila temu Ideal, gdje je kratko progovorila o svom životu te željama i vrijednostima kojima je težila prije i kojima teži sada. Zatim je otac Cahill govorio o milosti, osvrnuvši se više na konstantnu milost. Poslije toga je Monika govorila o temi Kršćanin u svojoj Crkvi, gdje je opisala svoje mjesto u Crkvi kao zajednici vjernika. Nakon toga je otac Cahill nastavio s govorom o milosti, s naglaskom na stvarnu, sada prisutnu milost. Nakon opuštanja uz učenje pjesme De colores u originalnom obliku, na španjolskom, o Pobožnosti nam je govorio Yarko iz Ukrajine. Poslije svih tema tog dana molili smo krunicu na čak četiri jezika, što je bilo posebno za sve sudionike. Nakon kratkog osvrta i druženja, dan smo završili molitvom.
U subotu Josip je imao temu Produbljivanje u kojoj je predstavio vlastiti primjer rasta u vjeri. Usljedile su dvije teme o Sakramentima, nakon kojih je bila litugija. Hrvoje je zatim govorio o Apostolatu i naveo jedan svoj primjer – evangelizaciju mladih za vrijeme prošlogodišnjeg Ultra festivala u Splitu. Nakon njega temu su imali Oleh – Prepreke na životu u milosti i Ivanka – Vođe. Opustili smo se uz razne igre koje nam je pripremio Hrvoje te smo uz mnogo smijeha i radosti pošli na molitvu i počinak, nesvjesni toga da je već zadnji dan pred nama.
U nedjelju smo ustali vrlo rano jer smo morali što prije poći prema Hrvatskoj, ali nas je dočekalo iznenađenje. Još prije nas su se probudili domaćini, koji su prolazili hodnikom i budili ostale sudionike tečaja pjesmom De colores te nas tako ispratili. Nismo mogli ni zamisliti ljepši oproštaj od svih tih dragih ljudi! Iako nismo mogli čuti teme oca Cahilla, Ulyane iz Ukrajine, Paca i Franka iz Španjolske i završne dojmove, molitvom smo bili uz njih i u autu prepričavali svoje dojmove, te već na povratku primili poruke zahvale od oduševljenih sudionika iz Ukrajine.
Osim što je ovo bio prvi Kursiljo tečaj u Ukrajini, poseban je po još mnogo čemu. Tim animatora sastavljen je iz triju država – Ukrajine, Hrvatske i Španjolske, a rektor i svećenik su iz SAD-a, pa su tako teme i rad u grupi bile na ukrajinskom i engleskom jeziku. Ovaj Kursiljo tečaj bio je posebno prožet raznolikošću u godinama, jeziku, načinima života, molitve, navika itd., ali svi smo se okupili oko jednog – Isusa Krista, koji je učinio da ovaj tako raznoliki susret bude obilato nagrađen milostima i plodovima. Bogu hvala!

Monika Šainović

Podijelite objavu

Skip to content