Search
Close this search box.

Osvrt na krizmanički tečaj u župi sv. Petra, prosinac 2017


Od 1. do 3. prosinca u zagrebačkoj župi Sv. Petra Apostola u Vlaškoj ulici održan je krizmanički tečaj. Tečaj je započeo velečasni Boris Jozić sa temom „Tko sam ja“ na koju se onda nastavila Irenina tema „Traganje za vrijednostima“. Mladi su prvu temu slušali s puno pažnje te su već na prvom radu u grupama pokazali svoju otvorenost za suradnju s animatorima. Na kraju prvog dana tečaja, održano je uobičajeno klanjanje pred Presvetim, koje je predvodio vlč. Marko Torbar.
Drugi je dan ovog tečaja otvorio vlč. Boris sa temom „Milost“ s kojom nas je uveo u Lukino svjedočanstvo pod temom „Kršćanski život je drugačiji“. Nakon još jednog rada u grupi Boris je započeo Dajaninu temu „Produbljivanje“. Zadnja tema koju smo slušali prije ručka bila je „Duh Sveti“ kojom je Boris zorno pojasnio nizom primjera da je Duh Sveti uistinu prisutan u našem svakidašnjem životu i da se možemo i trebamo oslanjati na njega u hodu kroz sadašnjicu.
Nakon ručka imali smo priliku za opuštanje kroz igru i smijeh koju su predvodili Ivan i Antonija. Zadnju temu, „Zapreke/Kralježnica“ drugog dana tečaja držala je Mateja. Na kraju subote imali smo Sv. Ispovijed na kojoj su mladima na raspolaganju stajala četiri svećenika koja su ih ispovijedala. Tako smo, čistih srdaca zaokružili ovaj, najduži dan tečaja sa Sv. Misom koju je predvodio vlč. Marko.
U nedjelju je sama rektorica, Dunja, držala temu „Mi i svijet“. Mladi, iako umorni nakon ispunjenog vikenda, pratili su svaku njenu riječ. Moglo se vidjeti da su u ova tri dana mladi župe sv. Petra primili mnogo dobroga, dok je najočitiji ipak bio spokoj u njihovim srcima koji se očitovao sve većom tišinom koja je vladala prostorijom dok je netko od animatora držao temu. Za kraj tečaja mladi su, zajedno sa animatorima sudjelovali na pučkoj Sv. Misi, nakon koje jekrizmanicima i njihovim roditeljima kratko predstavljeno ljeto na Krapnju.

Dojmovi:
• Neobično mi je jako drago što sam upoznala nove ljude i naučila mnogo novih stvari koje su me na neki način ispravile i dale mi odgovor na neka moja pitanja. Sve teme su mi se dojmile jer su mi sve nešto prikazale, nešto što mi je dotaklo srce nalazilo se u svakoj temi. Svaka tema me potakla na razmišljanje. Svidio mi se bunar i klanjanje jer u njima sam osjetila Boga. U grupi mi je bilo odlično jer sam se mogla u potpunosti otvoriti svima u njoj. Osjećam se bliža Bogu. Osjećam se lakše. Rad u grupi mi je pomogao da razumijem neke stvari koje nisam razumjela.
• Drago mi je što sam ovaj vikend izdvojila za duhovni susret zato jer sam upoznala predivne ljude i počela sam gledati život i Boga na drugačiji način. Najviše mi se svidjela Lukina tema. Kada sam usamljena i ja puno čitam i pokušavam se tako zabaviti. Posebno bi izdvojila priču o Drvencima. U grupi mi je bilo jako lijepo jer sam bolje upoznala krizmanike. Moj odnos s Bogom se promijenio. Prije sam ga smatrala Gospodarom, a sada ga smatram prijateljem.
• Jako mi je drago što sam ovaj vikend provela na duhovnoj obnovi zato što sam doživjela i dobila odgovore na neka pitanja tipa tko je Bog, tko sam ja, vrijedim li…? U Ireninoj priči osjetila, tj. od svakog po malo. Osjetila sam se i u drugim sadržajima, ali me u potpunosti Bog dotakao oko toga jesam li vrijedna, što mi on znači i što ja njemu značim. U grupi sam imala priliku da se povjerim i načnem samu sebe. Sve mi se svidjelo, iako je išlo redom. Sada shvaćam neke stvari i osjećam se povezanije s Njim.

Podijelite objavu

Skip to content