Druga formacija suradnika Kursilja i doček Nove godine u Baškim Oštarijama

Već treću godinu zaredom suradnici Kursilja i njihovi prijatelji okupljaju se u Pastoralnom centru u Baškim Oštarijama, na pola puta između Gospića i Karlobaga, gdje se susreću kopno, planina i more. Upravo tako nam je i bilo: susret neba i zemlje, a duga koja ih je povezivala bili smo mi – Kursiljisti – u bojama.
Tri dana koja smo proveli zajedno protekla su u času, a ovaj, kako od milja zovemo »zimski Krapanj«, postao nam je već tradicija. Svake godine drugi suradnici organiziraju, svake godine poneka nova lica, a duh i radost – jednaki, »razliveni u srcima našim«.

Prvi dan obilježila nam je mlada obitelj Adanić iz Sesvetskog Kraljevca, čiji su mama i tata, Željka i Franjo, u šest godina braka svoja srca otvorili za četvero sinova te su nam u osobnom svjedočanstvu (dok su njihova djeca snivala snom pravednika 🙂 ), posvjedočili o istinskoj ljubavi, predanju, otvorenosti, služenju i vlastitu obraćenju. Bilo je to pravo kursiljističko svjedočanstvo te se tražila maramica više.
Sljedeći dan proveli smo u zajedničkom odlasku na vidikovac, a u popodnevnim satima suradnik Mario Ećimović govorio nam je o neverbalnoj komunikaciji te smo svi s oduševljenjem promatrali jedni druge, uočavali dotad uobičajeno te se divili jedni drugima. Duhovni dio programa u sva tri dana vodio je vlč. Marinko Miličević, dragi prijatelj pokreta Kursiljo s kojim smo imali svakodnevne svete mise, klanjanja, a mogli smo mu se obratiti i za osobnu molitvu, razgovor i/ili ispovijed. Njegova otvorenost, bliskost mladima, smisao za humor i jednostavnost, širina duha, dubina odnosa s Trojstvom, Marijom, svecima i anđelima povećavala je našu čežnju da i mi živimo od tih odnosa, »kako na nebu, tako i na zemlji«.
Posljednji dan gledali smo video s Kršćanskog vodstva o »Razmetnom Bogu« te poslije toga imali rad u skupinama. Tražila se minuta više za razgovorima, no čekao nas je gospićko-senjski biskup Mile Bogović s kojim smo proveli vrijeme u molitvi i razgovoru. Biskup je htio vidjeti kako mladi kršćani dočekuju Novu godinu, a mi smo htjeli vidjeti kako je to doživjeti osoban odnos s biskupom. U smijeh i radost te biskupski blagoslov krenuli smo se spremati za doček.
Novu godinu dočekali smo u zahvali Ocu za sve milosti u protekloj godini i molili ga za otvorenost u godini koja slijedi. Slavili smo svetu misu u 23 sata koju je predvodio mladomisnik, vlč. Josip Šimatović, zajedno s vlč. Marinkom, a pjesma se orila do iza ponoći kada je krenula zabava, ples i tombola u dvorani.
Uz planinarenje, mnogo slobodnog vremena za međusobna upoznavanja i društvene igre, radost, zagrljaje, smijeh, darežljivost i otvorenost, ali i iskustvo božanske i ljudske topline i ljubavi, svjedočanstvo pravog obiteljskog i svećeničkog poziva, uz dva blagoslova – biskupski i mladomisnički – ušli smo u ovu, 2014. godinu.
Neka je Vama i svima Vašima blagoslovljena, radosna i mirna nova godina!
Pozdrav uz himnu ovogodišnjeg dočeka: »Slavu Mu dajmo, slavu Mu dajmo, Isus je Gospod Bog. Njemu se divim, Njemu se klanjam, Isus je Gospod Bog.«

Katarina Markić

Podijelite objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print
Share on whatsapp
Share on telegram
Skip to content