Search
Close this search box.

Duhovni, Kursiljo susret u Varaždinu

U prostorima Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar Varaždin održan je duhovni susret po metodama Kursilja, za polaznike Udruge „Kokotiček“. Sa susretom je bio upoznat voditelj Kursilja za Hrvatsku, vlč. Andrija Vrane. S njegovim odobrenjem i odobrenjem duhovnika Kursilja za Varaždinsku biskupiju, vlč. Stjepana Najmana – isti je i održan. Započeli smo molitvom, međusobnim upoznavanjem i predstavljanjem Kursilja koji je putem prezentacije predočila predstavnica mladih Kursilja Vž biskupije, Anika Sačić. Potom je aktivan suradnik Kursilja, vlč. Petar Mlakar, progovorio o kršćanskom duhovnom životu. Kratkom i jasnom prezentacijom približio nam je sve segmente koji sačinjavaju kršćanski život – riječ Božja, zajednica (Crkva), sv.Misa itd.

Nakon Isusove prispodobe o dobrom i milosrdnom ocu, nekolicina polaznika je pristupilo sakramentu svete ispovijedi. Student FER-a, Josip Deglin progovorio o svojoj borbi s bolešću koja ga je „koštala“ ruke, ali mu podarila nove spoznaje Boga i onu pravu, istinsku kršćansku radost na koju smo svi pozvani. Pridružile su nam se i dvije animatorice Kursilja, Tajana i Doroteja Kontrec koje su zaželjele upoznati ove mlade, prekrasne ljude i jednostavno biti s njima, te volonteri Udruge „Kokotiček“ vlč. Leonardo Šardi i Ivana Peček. Uz dva kratka filmića, korisnicima je predočena slika Boga i približena jednostavnost apostolata na koji smo svi pozvani.

Na kraju susreta, polaznici Udruge izrekli su svoje dojmove na pitanje KAKO SE OSJEĆAŠ I KAKO TI JE BILO NA DUHOVNOM SUSRETU:

  • Pa ostal sam bez riječi. (dječak pita Josipa Deglina) „Kak si se nosil s pogledima prolaznika? Mene ljudi jako čudno gledaju kad idem ulicom.“ Jako sam šokiran ovim susretom, pozitivno šokiran, da nam barem dođete jednom mjesečno, ako ne i svaki utorak – da se još malo isplačemo i da nam budu mokre trepavice. A onda ću se ja prvi javiti za svetu Ispovijed. Drago mi je što ste došli i rado bih da to bude svaki mjesec.
  • Sviđala mi se ptica na grani (dio slajda prezentacije od vlč. Petra kad govori o tome da nebeski Otac brine o pticama nebeskim, ali još više o svakome od nas i da smo Mu svi jako važni itd.)
  • Jako su mi se svidjeli filmići.
  • Svidjelo mi se Josipovo svjedočanstvo.
  • Obadva filma su mi bila zanimljiva i prezentacija od vlč. Petra.
  • Bil mi je lijep i tužan video s tatom i sinom. Glasal bi da je taj film najbolji.

Na kraju kad su svi izrekli dojmove, jedan od štićenika dobaci drugoj profesorici koja je došla na kraju: „Drugi put trebate biti od početka, to nisu tak dosadni seminari kak vaši tam gore.“ Duhovni susret završili smo zajedničkom kratkom molitvom.

Ivana R.P. i A.S.

Podijelite objavu

Skip to content