Search
Close this search box.

Iskustvo i osvrt na krizmanički tečaj – Zagreb, Prečko (1.-3.3.2024.)

Za animiranje krizmaničkog tečaja na Prečkom prijavila sam se još prošle kalendarske godine misleći kako će to biti moj prvi tečaj kao Kursiljo animatora, međutim Gospodin je providio da ipak bude drugi što mi je pomoglo da se slobodnije darujem svojim animiranjem. Tog petka, prvog dana ožujka već od jutra Gospodin me blagoslovio brojnim milostima i bio je to samo mali uvod u sve ono što je slijedilo taj vikend. Bez ikakvih posebnih očekivanja, dolazim u već dobro nam poznatu dvoranu pastoralnog centra u Prečkom, no sada u drugačijoj ulozi i u nešto drugačijem okruženju. Rektorica Mateja okupila je sedmeročlanu ekipu animatora kako bismo napravili završne pripreme i dočekali 50-ak krizmanika koji su nas očekivali ovaj vikend. Upoznavanje koje smo započeli pjesmom i Drvencima, završili smo prvim radom u grupi. S ponekim upitnikom iznad glave, ali otvorenih srca krizmanici su nam već tu dali naslutiti da će ovo biti uzbudljiv vikend.

Nakon rada u grupi, vlč. Tomislav Šagud uveo nas je u Kursiljo nit s prvom temom: „Tko sam ja“. Tu nam je osvijestio kako u želji da budemo prihvaćeni, kopiramo druge i tako zaboravljamo na svoje istinsko „ja“ što nam oduzima slobodu i radost. U prvoj laičkoj temi, Ema nam je posvjedočila o svom traganju za vrijednošću i o tome kako se Bog može proslaviti i kroz naše neuspjehe i okrenuti ih u najveće uspjehe. U drugom radu u grupi već se mogao osjetiti veći interes krizmanika i njihovo otvaranje. Dan smo završili kako smo ga i započeli – molitvom i pjesmom koje su vodili animatori Matej i Fran. Znali smo da nas u subotu čeka dinamičan i ispunjen raspored pa smo dan započeli igrom. Lucija i Željko su nas odlično razgibali jednim Dirigentom i razbudili za sve ono što je slijedilo. Vlč. Tomislav održao nam je temu „Milost“ nakon koje je Fran svjedočio kako je to za njega kršćanski život drugačiji. Na Franove riječi kako je svojim primjerom obratio prijatelja muslimana, jedan krizmanik prišapnuo je svom prijatelju „respect“ što me toliko nasmijalo i još jednom uvjerilo koliko su njihova srca jednostavna i radosna. Tijekom rada u grupi koji je uslijedio odzvonile su mi župnikove riječi kako je milost besplatna Božja pomoć koju nam daje kako bismo odgovorili na Njegov poziv. I kratko se zamislivši nad svim milostima koje sam primila do tog trenutka tečaja, osjetila sam kako sam baš tamo gdje trebam biti. I misleći kako me više ništa ne može toliko dotaknuti, opet sam ostala iznenađena koliko su se krizmanici počeli otvarati nakon Lucijine teme „Kralježnica i zapreke“ u kojoj nam je Lucija ispričala kakve su zapreke njoj donijeli odnosi u njezinoj obitelji, ali i koliko su je duhovno osnažile te zapreke.  

 

Kako bismo se malo opustili i iskoristili predivan dan, u dvorištu smo zaigrali igre kroz koje nas je vodila Lucija M. Lucija je u igru Kapetana i mornara ukomponirala i dan-noć te dodala još nekoliko svojih elemenata koji su nas toliko nasmijali i probudili žar u nama, a tu je žar dodatno rasplamsala igra Donesi animatoru.  

Budući da smo se lijepo izmorili, došlo je vrijeme da obnovimo snage uz ručak – odličan trenutak za druženje i bolje upoznavanje s našim krizmanicima. U goste nam je stigao bračni par Brčić, Marijana i Hrvoje koji su posvjedočili svoje iskustvo življenja predbračne čistoće, a sudeći po pažnji s kojom su krizmanici slušali njihovo svjedočanstvo i pitanjima koja su postavili, činilo se da ih se ova tema silno dojmila.

Vrhunac dana bila je sveta ispovijed i klanjanje pred Presvetim. Kada nam je župnik govorio o sakramentima, rekao je da smo stvoreni da živimo u Božjoj blizini, da pristupamo sakramentima jer nas Bog kroz njih mijenja. Toliko je lijepo bilo vidjeti red za ispovijed koji se vrlo brzo formirao, pozornost krizmanika usmjerenu prema Kristu i kako nas Bog mijenja kad Mu samo malo otvorimo svoje srce. Posljednjeg dana tečaja, vlč. Tomislav oduševio nas je za Duha Svetoga, a Lucija R. svjedočila kako ona odgovara na poticaje Duha. Ohrabrila nas je da, unatoč tome što nećemo uvijek vidjeti plodove svog rada, hrabro djelujemo i trudimo se donositi Krista tamo gdje smo poslani. Nakon tema, slijedila je zajednička sveta misa i sastanak s roditeljima. Na kraju, čak je pet krizmanika podijelilo svoje dojmove. Slušajući ih, osjetila se tolika zahvalnost i ispunjenost, a ja mogu reći da sam promatrajući naše krizmanike, zaista duboko u srcu osjetila koliko je svatko od nas jedinstven, poseban i kako Bog kad stvara, zaista stvara originale, remek djela.

 

Iz dojmova: 

Opet sam se zbližila sa Bogom nakon mnogo vremena, od kad je počela Duhovna obnova sam se opet počela moliti naveče i bila sam na ispovijedi nakon 4 godine
Naučila sam kako se bolje povezati s Bogom i da mi On može pomoći u teškim situacijama u životu.
Mogla sam se otvoriti u svojoj grupi i upoznala sam ljude koji su stvarno jako dragi. Bilo mi je jako lijepo što smo se svi ispovijedali,to je stvarno bilo jako lijepo.

Podijelite objavu

Skip to content