Search
Close this search box.

Iskustvo sa krizmaničkog tečaja iz Župe blaženog Augustina Kažotića, Zagreb (13.10. – 15.10.2023)

Gospodin nas je u mjesecu listopadu počastio posebnim druženjem.  Od petka 13.10. popodne, pa sve do nedjeljnog ručka 15.10., slavili smo Gospodina u zajedništvu i prijateljstvu, pjesmi i igri kroz Kursiljo – mali tečaj radosnog kršćanstva koji se za krizmanike održao u Župi blaženog Augustina Kažotića u Zagrebu na poziv župnika fr. Nikole Leopolda Nosa.

Iako se na početku nismo svi poznavali, Duh nas je sve vrlo brzo sprijateljio. Kroz priču o Drvencima, podsjetili smo se da nije važno što misle drugi, već je važno što o nama misli Onaj koji nas je stvorio. Zapitali smo se: „Tko sam ja?“ i  zaključili da smo smo mi, svatko od nas, kruna Božjeg stvaranja,  jedinstveni, voljeni i dragocjeni. Kroz temu Traganje za vrijednošću animatorica Ivana podijelila je svoja traganja i trenutak kada je osjetila da njezina vrijednost proizlazi iz Božje ljubavi koja je nezamjenjiva. Drugi dan tečaja Gospodin nam je podario predivno vrijeme. Sunce je svojim zrakama i toplinom ispunjavalo prostore, a Božja ljubav grijala je i polako obasjavala otvorena srca naših krizmanika. Nakon jutarnje molitve i pjesme, vlč. Siniša Blatarić slikovito nam je pričao o Milosti, a nešto kasnije na svoj originalan način pobliže objasnio Sakramente i njihov značaj. Divna i razigrana animatorica Mia podijelila je s nama svoj dio života kroz temu Kršćanski život je drugačiji, a uz ostale animatore uveseljavala je krizmanike originalnim i zabavnim igrama. Nakon tema imali smo rad u grupama koji nas je, uz osjećaj prihvaćenosti, međusobno povezao, inspirirao i potaknuo na razmišljanje.

Prije ručka za dobar tek, na red je došla tema o predbračnoj čistoći. Svojim iskustvom odluke takvog života obogatili su nas Karla i Alen,  predivan bračni par. Bilo je mnogo pitanja za njih nakon teme, na koja su strpljivo i iskreno odgovorili. Ta tema bila je i tema većine razgovora kroz pauzu za ručak. Nakon što smo se jako fino najeli i igrama probudili dijete u nama red je došla tema Zapreke u kršćanskom životu, kroz koju nam je naš dragi prijatelj Joško ispričao dio svoje životne borbe. Njegova tema nas je jako dirnula te smo zajednički odlučili da budemo zahvalniji, bolji, te shvatili vrijednost podrške i prijateljstva. Zaključili smo da je Isus najbolji primjer prijatelja i možemo učiti od Njega.  Dan smo završili čisteći svoju dušu od grijeha kroz sakrament ispovijedi i primajući Isusa na Svetoj Misi.

Jupi, evo i nedjelje. Nakon molitve, pjesme i još malo igara govorili smo o Duhu Svetom, nakon čega smo pogledali i filmić. Raspjevana animatorica Petra u svojoj je temi Apostolat svjedočila svoje darivanje Gospodinu, a cijeli nas je vikend počastila i uveselila tečaj svojim glazbenim talentom kroz sviranje gitare i pjevanje. Polako se bližio i kraj tečaja koji je završavao Svetom Misom, a bilo je tu i iznenađenja. Nakon Mise, krizmanici su svojim roditeljima predali pisma koja su pisali u posljednjem radu u grupi. Trenuci čitanja pisma mnogim su roditeljima bili vrlo emotivni.

Na tečaju su prisustvovali i draga animatorica Marta Magdalena svojim iskrenim osmijehom i srdačnošću, predivan animator Anto koji je bio tehnička pomoć , te je budnim okom pazio da sve u svakom trenutku  bude u redu. Simpatični animator Roko koji je svojom duhovitošću i iskrenošću animirao tečaj i svoju mušku grupu, te draga animatorica Amalija koja je sve divne trenutke popratila fotografiranjem, a svojim je lijepim osmijehom i milinom uveselila ovaj tečaj.

Sve to ne bi bilo moguće bez zabavne rektorice Petre koja je svojom snalažljivošću, vedrinom i osmijehom sve super vodila i koordinirala. Cijeli je tečaj bio natopljen molitvom dragih ljudi koji su za nas cijelo vrijeme molili. Osobitost ovog tečaja na kojem je prisustvovalo sedamdesetak  krizmanika je obilje osmijeha, spoznaja i poticaji Duha, prijateljstvo s Isusom i međusobno, zajedništvo i korak bliže Gospodinu. Neka posijano sjeme duhovnog života  bude plodonosno.

„Tražih Boga i ne nađoh ga. Tražih sebe i ne nađoh se. Pođoh k bližnjem, i tu smo se utroje našli. „

Podijelite objavu

Skip to content