Krizmanički tečaj, BDMŽ Špansko, 5-7.12.2014.

Od 5. do 7. prosinca 2014. u župi Blažene Djevice Marije Žalosne (Špansko), održan je krizmanički tečaj za drugu grupu krizmanika iz istoimene župe i OŠ Tituša Brezovačkog. Tečaj su vodili i organizirali domaćin vlč. Andrija Vrane, rektorica Ana Ećimović, animatori: Josip Biočić, Marko Mišerić, Ivan Veršić, Mario Ećimović, Luka Maglić, Leticija Hutinski, Mateja Kelava i Marinela Krešić. Povremeno su nam se pridružili i kapelan vlč. Kornelije Grgić te animator Matija Slišković. Tečaju je prisustvovalo tridesetak krizmanika.
    
U petak, 5. prosinca, animatori, rektorica i vlč. Andrija, veselo su se predstavili. Nakon što se svaka od sedam grupa udobno smjetila sa svojim animatorom, pogledali smo PWP prezentaciju „Drvenci“. Prezentacija je bila dojmljiva i krizmanicima vrlo bliska. Iskreno su priznavali da i oni često dobiju pokoju točkicu od drugih, a isto tako da je udijele i sami. Pozitivnih se zvjezdica bilo malo teže prisjetiti, ali na kraju su svi bili opušteni jer su saznali da je jedino bitno što Bog o njima misli, da Njemu nisu važne njihove točkice niti zvjezdice već oni sami, jedinstveni, te ih kao takve uvijek podiže i prati svojom ljubavlju. Na prezentaciju se lijepo nadovezala tema vlč. Andrije „Tko sam ja?“ Večer je završila večernjom molitvom, pjesmom i lijepim mislima osoba koje su molile za sve krizmanike i suradnike. Takvi jedinstveni, opušteni i voljeni, krizmanici su otišli  na zasluženi počinak.

 

U subotu, 6. prosinca, nakon jutarnje molitve i pjesme, pjesmom smo čestitali našoj krizmanici Nikolini njen imendan te smo poslije bili počašćeni čokoladom 🙂 . Zatim je vlč. Kornelije Grgić započeo s temom „Milost“ gdje su krizmanici u svojim grupama sebe pronašli i u starijem i u mlađem sinu iz prispodobe o kojoj je vlč. Kornelije govorio. U kratkoj pauzi koja je slijedila, odigrala se igra „Vjetar puše“ koju su krizmanici s oduševljenjem prihvatili. Potom nam je Leticija potresno svjedočila o temi prijateljstva i bullyinga vršnjaka te kako je uz Božju pomoć i ljubav zaista sve moguće.  Ova je tema posebno dirnula krizmanike. Nakon kraće pauze i presmiješne igre „Slonić“, uslijedila je jednako potresna priča iz Mateinog života o odrastanju i odnosima u obitelji. Hvala na Božjem dodiru i u njenoj priči, u tim teškim trenucima kroz koje je prolazila. Tada je došlo vrijeme i za zajednički ručak, koji je svojim mirisima ispunio cijelu prostoriju i sve naše gladne trbuhe. Krizmanici su zatim bili obogaćeni još jednim jako zanimljivim svjedočenjem Ivana o njegovom putu do Boga, na kojem je i jedna velika stranputica u njegovom životu, poslužila upravo za Božju proslavu i Ivanovu sreću jer je na njoj pronašao svoga Oca koji mu je sada na prvom mjestu, a pronašao je i jednog davno izgubljenog prijatelja kroz kojeg mu se Bog i javio. Nakon kraće pauze, vlč. Andrija nas je poučio temom „Sakramenti“, gdje su krizmanici lijepo surađivali otkrivajući simboliku i značenje raznih postojećih vidlivih znakova pa tako i sakramenata. Krizmanici su zatim imali priliku za ispovijed, za vrijeme koje su zahvaljivali Bogu na svojim talentima, darovima, zvjezdicama, te ga molili za svoje slabosti, za svoje točkice. Subotnji susret završio je lijepim klanjanjem gdje su naši mladi mogli predati Isusu sve što jesu, sve što ih muči i sve što ih veseli.

Nedjeljno jutro, 7. prosinca, započelo je molitvom i temom vlč. Andrije „Duh Sveti“ gdje su krizmanici saznali tko je On i kakva se značenja kriju iza njegovih simbola vjetra, vatre, zraka i vode. Poučio nas je kako Duha Svetoga ima u izobilju i kako sve naše slabosti izvodi na dobro ako ga samo zatražimo, ako zatražimo upravo Njega, tj. Kraljevstvo nebesko, sve ostalo će nam se nadodati. Krizmanici su zatim u grupama pisali molitve vjernika za nadolazeću misu, a nakon kraće pauze uslijedila je vrlo zanimljiva i goruća tema supružnika Ane i Maria Ećimović „Čistoća za ljubav“. Svjedočili su o svojoj dobrovoljnoj žrtvi čuvanja i obogaćivanja sebe iz ljubavi prema Bogu i prema budućem supružniku kojeg im Bog jednog dana želi podariti. Na taj način dopustili su Bogu da oblikuje njihovo srce za nesebičnu ljubav, ljubav u kojoj je dobro supružnika na prvom mjestu, ljubav koja je uvijek otvorena životu, otvorena Bogu. Ta njihova otvorenost i žrtva urodila je plodom  i još uvijek rađa nove plodove. Dovela ih je najprije jedno drugome, odvela ih do oltara, a sad već čekaju i prinovu. Krizmanici su nakon teme imali brojna pitanja na koja su svi pomalo strpljivo odgovarali. Zatim je uslijedio filmić o Krapnju te kratko izlaganje Mateje i Luke o tom idiličnom otočiću gdje se u zajedništvu susreće čovjek sa samim sobom, s onim najdubljim dijelom sebe, sa svojom čežnjom, tamo gdje se spaja Bog i čovjek. Krizmanički tečaj završio je svečanom Sv.Misom s pokajničkim činom krizmanika, njihovim prinosom darova i njihovim molitvama vjernika. Na kraju Sv. Mise, vlč. Andrija je podijelio blagoslovljene križeve svim krizmanicima, koji su mirnih i ozarenih lica otišli svojim kućama.
Marinela Krešić

Dojmovi krizmanika:

 • Prijatelji koji su bili prošli tjedan na Kursilju su mi rekli da će biti dosadno. Iz prva sam i mislio da će biti dosadno, ali mi se zapravo jako svidjelo. Animatori su bili zabavni, cjelokupna atmosfera je bila odlična. Bilo je zanimljivo slušati priče iz njihova života. Svidjela mi se i priča o otoku Krapnju na koji mislim i želim otići iduće ljeto.
 • Drago mi je što sam ovaj vikend izdvojila za duhovni susret zato što sam naučila dosta stvari koje prije nisam znala i o stvarima koje smo pričali ovdje a inače se često ne spominju.
 • U grupi mi je bilo super jer svakome se možeš iskreno povjeriti bez straha da će on to nekome reći.
 • Poslije ovog susreta moj se odnos sa Bogom se promijenio na bolje, te osjećam veću povezanost s Njim.
 • Iskreno sve teme su mi se dojmile jer je svaka jedinstvena.
 • Više ću se moliti i posvetiti Bogu.
 • Drago mi je što sam izdvojio vrijeme za duhovni susret zato što puno objašnjava kako je drugima u životu i kako da dođemo u susret sa Bogom.
 • Posebno bih izdvojio zajedničku molitvu zato što sam imao osjećaj kao da razgovaram sa Bogom.
 • U grupi mi je bilo zabavno razgovarati o temama. Igre su super i drago mi je što sam sudjelovala. Osjećam da nas je zajednička molitva zbližila i poboljšala odnose.
 • Najviše mi se svidjela tema “Prijateljstvo”. Tema mi se svidjela zato što mislim da se mnogi mladi mogu pronaći u njoj. Nasilje bilo kakve vrste u školama veliki je problem. Također mi se svidjela tema “Odrastanje i odnosi u obitelji”.
 • Izdvojila bi to što su mi razgovori u grupi jako pomogli i čula sam razna mišljenja.
 • Izrazito mi je drago što sam ovaj vikend izdvojio za duhovni susret jer mi je bilo jako zabavno i jako mi je puno koristilo.

Podijelite objavu

Skip to content