Održan tečaj za župljane župe Presvetog Trojstva u Ludbregu

U Pastoralnom centru Varaždinske biskupije u Ludbregu održan je od 26.2. do 1.3.2015. Mali tečaj kršćanstva – Kursiljo za župljane Župe Presvetog Trojstva Ludbreg dobrotom prečasnog župnika mons. Josipa Đurkana. To je bio 51. Tečaj u Varaždinskoj biskupiji, a vodio ga je ravnatelj Kursilja za Varaždinsku biskupiju vlč. Stjepan Najman uz rektora Branka Galinca i petero suradnika. Na tečaju je sudjelovalo 19 župljana među kojima je bio jedan bračni i dva zaručnička para, svi otvoreni za rast u vjeri.

Nošen nadahnućem Duha Svetoga vlč. Stjepan Najman je sudionicima govorio o dobroti Nebeskoga Oca, milosti koju smo primili po Isusu Kristu, djelotvornosti svetih sakramenata, snazi i djelovanju Duha Svetoga. Suradnici su pak otvorili svoja srca i svjedočili o svojim traganjima i zaprekama u životu, nastojanjima jačanja vjere produbljivanjem, apostolatom, životom u Crkvi, s Kristom. Posebno su bila poticajna svjedočenja o zrelosti kršćanina i našem djelovanju u svijetu. Kroz tri dana smo svi zajedno osluškivali Božje dodire i gradili zajedništvo koje smo odlučili dalje njegovati kroz dogovorene susrete. Obogaćivali smo jedni druge kroz razgovore, molitvu, pjesmu, druženje, i tako svoj korizmeni hod osnažili svjesni da izvor naše preobrazbe, Duh Sveti, djeluje koliko mu dopustimo. 

Tečaj je kulminirao svečanom sv. misom u nedjelju uz evanđelje o preobraženju Gospodinovom koje je najbolje ocrtavalo doživljaje vjernika na Tečaju. S gore Tabor valja sići, pa smo tako i mi krenuli u „četvrti dan“, odlučni da oduševljenje Tečajem ne gasne već se dalje rasplamsava što se može iščitati iz dojmova na kraju Tečaja:

  • Doživjela sam susret s divnim ljudima braćom i sestrama u Kristu. Bog me dotaknuo u srce, dušu, milost Božja obasjala mi svu dušu, srce.
  • Promijenio mi se odnos prema Bogu jer sam uz ovaj radosni tečaj stekla duševni mir i čvršću vjeru u Boga. I lakše se nosim s problemima uz taj tečaj.
  • Na tečaj sam došla i bila pred zidom i mislila da ne mogu dalje. Već drugi dan našeg susreta osjetila sam da se moram boriti i s radošću ići dalje, produbljivati svoju vjeru čežnjom za više ljubavi za dragog nam Isusa, boriti se protiv nepravde i mržnje. Želim izaći i probuditi se i kroz rešetke izaći prema svjetlu u svojim teškim situacijama i problemima koji me prate veći dio moga života. Kroz kušnje koje me prate mogla bih i sama ohrabrivati nekoga kome bih pomogla molitvom i dobročinstvom.
  • Božji dodir sam osjetila u tome da mi se omekšalo srce prema drugima kako je tečaj odmicao. Uvidjela sam da znam biti kruta i imati predrasude prema drugima. Zahvalna sam Bogu na tom uvidu.

Nakon primanja slijedi djelovanje koje će, nadamo se, još više obogatiti i inače bogat vjernički život Ludbreške župe. Posebne zahvale domaćinu prečasnom župniku mons. Josipu Đurkanu i našim domaćicama koje su marljivo i strpljivo brinule za okrepu svih sudionika.

(E. H.)

Podijelite objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print
Share on whatsapp
Share on telegram
Skip to content