Search
Close this search box.

Održan tečaj za župljane župe Presvetog Trojstva u Ludbregu

U Pastoralnom centru Varaždinske biskupije u Ludbregu održan je od 26.2. do 1.3.2015. Mali tečaj kršćanstva – Kursiljo za župljane Župe Presvetog Trojstva Ludbreg dobrotom prečasnog župnika mons. Josipa Đurkana. To je bio 51. Tečaj u Varaždinskoj biskupiji, a vodio ga je ravnatelj Kursilja za Varaždinsku biskupiju vlč. Stjepan Najman uz rektora Branka Galinca i petero suradnika. Na tečaju je sudjelovalo 19 župljana među kojima je bio jedan bračni i dva zaručnička para, svi otvoreni za rast u vjeri.

Nošen nadahnućem Duha Svetoga vlč. Stjepan Najman je sudionicima govorio o dobroti Nebeskoga Oca, milosti koju smo primili po Isusu Kristu, djelotvornosti svetih sakramenata, snazi i djelovanju Duha Svetoga. Suradnici su pak otvorili svoja srca i svjedočili o svojim traganjima i zaprekama u životu, nastojanjima jačanja vjere produbljivanjem, apostolatom, životom u Crkvi, s Kristom. Posebno su bila poticajna svjedočenja o zrelosti kršćanina i našem djelovanju u svijetu. Kroz tri dana smo svi zajedno osluškivali Božje dodire i gradili zajedništvo koje smo odlučili dalje njegovati kroz dogovorene susrete. Obogaćivali smo jedni druge kroz razgovore, molitvu, pjesmu, druženje, i tako svoj korizmeni hod osnažili svjesni da izvor naše preobrazbe, Duh Sveti, djeluje koliko mu dopustimo. 

Tečaj je kulminirao svečanom sv. misom u nedjelju uz evanđelje o preobraženju Gospodinovom koje je najbolje ocrtavalo doživljaje vjernika na Tečaju. S gore Tabor valja sići, pa smo tako i mi krenuli u „četvrti dan“, odlučni da oduševljenje Tečajem ne gasne već se dalje rasplamsava što se može iščitati iz dojmova na kraju Tečaja:

  • Doživjela sam susret s divnim ljudima braćom i sestrama u Kristu. Bog me dotaknuo u srce, dušu, milost Božja obasjala mi svu dušu, srce.
  • Promijenio mi se odnos prema Bogu jer sam uz ovaj radosni tečaj stekla duševni mir i čvršću vjeru u Boga. I lakše se nosim s problemima uz taj tečaj.
  • Na tečaj sam došla i bila pred zidom i mislila da ne mogu dalje. Već drugi dan našeg susreta osjetila sam da se moram boriti i s radošću ići dalje, produbljivati svoju vjeru čežnjom za više ljubavi za dragog nam Isusa, boriti se protiv nepravde i mržnje. Želim izaći i probuditi se i kroz rešetke izaći prema svjetlu u svojim teškim situacijama i problemima koji me prate veći dio moga života. Kroz kušnje koje me prate mogla bih i sama ohrabrivati nekoga kome bih pomogla molitvom i dobročinstvom.
  • Božji dodir sam osjetila u tome da mi se omekšalo srce prema drugima kako je tečaj odmicao. Uvidjela sam da znam biti kruta i imati predrasude prema drugima. Zahvalna sam Bogu na tom uvidu.

Nakon primanja slijedi djelovanje koje će, nadamo se, još više obogatiti i inače bogat vjernički život Ludbreške župe. Posebne zahvale domaćinu prečasnom župniku mons. Josipu Đurkanu i našim domaćicama koje su marljivo i strpljivo brinule za okrepu svih sudionika.

(E. H.)

Podijelite objavu

Skip to content