Search
Close this search box.

Osvrt na treću formaciju mlađih suradnika

Četrdeset suradnika, što iskusnijih, što mlađih, okupilo se od 27. veljače do 1. ožujka 2015. u Međubiskupijskome sjemeništu u Zagrebu na formaciji. Formacija, treća ove sezone, bila je dio kontinuirane pripreme mlađih suradnika Kursilja za Krapanj i za sudjelovanje na tečajevima za krizmanike. Ovaj susret bio je poseban jer je formacija zapravo bila »klasični« Kursiljo – tečaj, odnosno trodnevni Kursiljo – tečaj za odrasle, koji dio suradnika još nije prošao. Predavanja su držali iskusniji Kursiljisti: Đurđica Fučkan, Mirjana Bambir, Ivanka Samardžić, Marija Selak, Vitomir Šimić, Mario Ećimović i, naravno, vlč. Andrija Vrane. S nama je bio i o. Viktor Grbeša. O svakoj od tema dalje smo razgovarali u manjim skupinama.

Susret je bio otvoren pozdravom i upoznavanjem, a nastavio se temama »Tko sam ja?« i »Traganje za vrijednošću« vlč. Andrije. Spoznaja da smo stvoreni kao originali, da smo jedinstveni i da se zbog toga ne trebamo uspoređivati pomaže nam da postanemo svjesni svoje vrijednosti. Zatim je vlč. Andrija govorio o karizmi Kursilja, o tome što Kursiljo nudi: iskustvo, svjedočenje laika na vjerskim temeljima, razgovor u skupinama za stolom, gdje svatko može u povjerenju iznijeti svoje mišljenje i postaviti pitanje. Petak je završio sv. misom i klanjanjem. U subotu je, nakon zajedničke jutarnje molitve i ukusnoga doručka, Marija Selak govorila o ulozi kršćana u Crkvi te nas potaknula da razmislimo o svojim stavovima prema Crkvi. Sljedeća tema bila je »Vjera«. U ovom predavanju vlč. Andrija nas je naučio kako nam Bog uvijek nudi sebe, a naše prihvaćanje Boga, naše »da« – to je vjera. Ivanka Samardžić posvjedočila je na vlastitu primjeru kako je kršćanski život drukčiji te da je uz predanje Bogu sve moguće, a Đurđica Fučkan govorila je o transformacijskome zagrljaju Boga i čovjeka – o molitvi. Nakon ukusna objeda svatko je birao što mu je draže – sport, odmor ili razgovor uz kavu.

U drugom dijelu subotnjega programa, vlč. Andrija govorio nam je o sakramentima – znakovima Isusove prisutnosti i ljubavi. Tema Vitomira Šimića o apostolatu – poslanju potaknula nas je da razmislimo zbog čega smo suradnici u Kursilju te što je Kursiljo za svakoga od nas. Povukli smo se u kapelicu kako bismo u miru i tišini bolje razumjeli svoje poslanje. Kasnije nam je Mirjana Bambir govorila kakav je zreli kršćanin pomoću simbola kralježnice – on ima stav, podržava, pokreće, nosi drugoga, spušta se, ponižava, a podijelila je s nama i osobno iskustvo iz bračnoga i obiteljskoga života. Nakon svete mise u kapelici koju je predvodio o. Viktor, nastavili su se međusobni razgovori i dijeljenje iskustava mlađih i starijih suradnika.

Zadnji dan formacije počeo je jutarnjom molitvom te temom »Milosni život: Život u zajedništvu s Isusom Kristom« vlč. Andrije. Nastavio je Mario Ećimović s temom »Mi i svijet«, koji je pozvao na razmišljanje o našemu pozivu u ovome svijetu te nas pozvao na konkretne odluke i pokret te na služenje drugima. Da je sve lakše u zajednici posvjedočile su Mirjana i Marija te nas potaknule da i sami budemo dio male zajednice. U takvoj zajednici zajedno se moli, čita Sv. pismo, ali se međusobno potpomaže na različite načine. 

Ispunjeni bogatim sadržajem treće formacije, zahvalili smo Bogu na svim darovima u sv. misi. Zahvalili smo za mir, radost, međusobnu nadopunjavanje mlađih i iskusnijih suradnika, za svećenike, za Kursiljo, za domaćine na Šalati, za ukusno jelo i sve one koji su ga pripremili, za pjesmu… A onda smo i blagovali zajedno.
U dojmovima suradnici su istaknuli kako im je ova formacija bila korisna, kao duhovni rast, ali i kao konkretna pomoć u daljnjemu radu u Kursilju. Također, rodile su se i mnoge druge konkretne ideje. Zaista, žetva je velika. Na rastanku sreća i bratski zagrljaji – do sljedećega susreta.

Ana Vrane

Podijelite objavu

Skip to content