Search
Close this search box.

Osvrt na krizmanički tečaj u Rečici, 6 – 8. 2. 2015.

U župi sv. Ivana Krstitelja u Rečici od 6. do 8. veljače 2015. održana je duhovna obnova, Kursiljo – tečaj za krizmanike. Vlč. Lovro Zaplatić, župnik u Rečici, htio je isprobati drukčiji način pripreme mladih za sakrament sv. potvrde te je pozvao vlč. Andriju Vrane i njegove mlade suradnike da svjedočenjem prenesu krizmanicima svoja iskustva žive vjere. Tečaj je pripremila i vodila rektorica Nikolina Ivinac, a animirali su uz nju Sonja Repić, Andreja Ognjan, Josip Biočić, Karlo i Kristina Bambir te Ana Vrane.

Tridesetak krizmanika okupilo se u petak u 18 sati u župnoj dvorani, gdje ih je na početku pozdravio župnik i predstavio im suradnike Kursilja. Nakon upoznavanja uslijedila je prva tema »Tko sam ja?«. Vlč. Andrija  krizmanicima je pojasnio da je svatko od njih jedinstven, originalan, vrijedan jer je Božji ljubljeni sin, odnosno kći. Slijedilo je Andrejino svjedočanstvo o iskustvu i doticaju Božje ljubavi u njezinu životu u temi »Talenti i darovi«. Svaka tema bila je praćena razgovorom u skupinama, gdje su krizmanici mogli podijeliti svoja iskustva i mišljenja te postaviti pitanja suradnicima. Prvi dan završio je večernjom molitvom.

Subotnji program počeo je jutarnjom molitvom, a nastavio se temom »Ljubav – smisao« suradnika Josipa. On je krizmanicima naglasio kako čovjek nije potpun bez duhovne dimenzije te ih potaknuo da razmisle o tome kako mogu više ljubiti svoje bližnje. Animatorica Sonja ostavila je snažan dojam na krizmanike svjedočeći o snazi i plodovima vjere u teškim trenutcima gubitka mlađe sestre. Nakon teme »Milost« vlč. Andrije, u kojoj je govorio o milostima koje nam Otac daje po Duhu Svetome, uslijedio je zajednički objed za koji se pobrinuo župnik Lovro te roditelji krizmanika. Slobodno vrijeme nakon objeda bilo je odlično iskorišteno – na snijegu, sa sanjkama i s puno smijeha i radosti zbog zajedništva.

Popodnevni dio programa započeo je sakramentom svete ispovijedi, kojem su pristupili svi krizmanici. Uslijedila je Anina tema o molitvi i dobrima koja izlaze iz nje. Drugi dan susreta završio je sv. misom za koju su sami krizmanici pripremili osobne molitve.
Nedjelja je započela svjedočenjem mladoga bračnoga para Kristine i Karla Bambira o čistoći u predbračnim odnosima i njezinim blagoslovima. Vlč. Andrija održao je zadnje predavanje na tečaju govoreći o Duhu Svetome čije će darove krizmanici uskoro primiti. Slobodno vrijeme provedeno je u igri. Vrhunac cijeloga tečaja bila je sv. misa na kojoj su sudjelovali krizmanici i njihovi roditelji.
Krizmanici su u svojim dojmovima naveli kako su ih svjedočenja mladih suradnika potaknula da se više posvete svom odnosu s Bogom, da više mole te poboljšaju svoje odnose s bližnjima. Kursiljisti su im obećali kako ovo nije bio jedini susret, već će nastojati barem jednom mjesečno organizirati jednodnevne duhovne obnove, kao nadupuna kontinuiranoj pripremi za sv. potvrdu.

»Osjetila sam da Bog postoji i da je tu prisutan, predivno.«
»Kada sam došao kući bio sam radostan. Promijenilo se sve.«
»Sad shvaćam da je Bog kralj ljubavi, sreće i veselja.«
»Osjećam da imam sve više vjeru u njega. Uvijek moramo vjerovat u njega, uvijek će nam pomoć i biti tu za nas.«
»Shvatio sam da ako ti je Bog na prvom mjestu, sve je na pravom mjestu. Ubuduće ću život više posvetiti Bogu.«

Ana Vrane

Podijelite objavu

Skip to content