Search
Close this search box.

Osvrt i iskustvo na Kursiljo tečaj u Zadru (26.-28-1. 2024.)

Prije nego počnem pisati osvrt na tečaj, zahvalit ću se rektoru Marku na dodjeli ovog zaduženja. Veseli me što ću osvježiti sjećanje na ovaj predivan i blagoslovljen tečaj. Što ću se mislima ponovno vratiti u taj vikend i na to mjesto. Što ću se sjetiti divne ekipe s kojom sam animirao. Opet ću ćuti smijeh i veselje mladih koji su nas oduševili svojom jednostavnošću i izgaranjem za Krista. Na kraju ne smijem zaboraviti naše domaćine, ravnatelja don Antu Dražinu i don Igora Ikića koji su nam pružali duhovnu potporu i tete kuharice koje su nam spremale ukusnu hranu. Sjetio sam se kakva je hrana bila, moram otići do frižidera.

Zadnjeg vikenda u prvom mjesecu prijestupne godine, naša se Kursiljo ekipa zaputila održati tečaj u klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. u Zadru. Lucija, Alojzija, Petra, Nika, Isabelle, Borna i Joško bili su gosti sa sjevera, naš rektor Marko gost s juga, a na domaćem terenu čekao nas je naš Petar. Ekipa animatora zaista je bila šarolika, kako i glasi njihov slogan “de colores”. Bilo je debitanata i veterana, ali i povratnika u Kursiljo ekipu. U večernjim satima stigli smo u gimnaziju. Odmah nam se svidjela lokacija i ambijent. Prozori koji gledaju na crkvu svete Stošije, značilo je da smo u neposrednoj blizini foruma. U petak ujutro stiglo je 30 veselih mladih krizmanika, spremnih za duhovnu utakmicu. Nakon što su se svi smjestili i skupili u dvorani, rektor Marko uvodnom je riječju označio početak tečaja. Prezentacija o drvencima i vrijednosti koju imamo kao Božja djeca, odmah je nametnula pozitivan ritam, a nakon jutarnje molitve, don Igor obratio se krizmanicima s temom Tko sam ja?. Na mladima razumljiv način, don Igor im je očinski govorio kako se ne smiju bojati ići pravim putem, onim koji im je Bog namijenio. Nakon rada u grupi dočekao nas je ukusan ručak, te je program nastavljen novom temom. Prva prilika za dublje prepuštanje Božjem djelovanju bila je za vrijeme Petrove teme Traganje za vrijednošću. Petar je govorio kako uvijek mi moramo biti prvi koji će se obratiti Bogu, jer nas On uvijek čeka. Nakon rada u grupi, don Igor u svećeničkoj temi objašnjava snagu Božje milosti. Naša Nika u temi Kršćanin u svojoj Crkvi govori koliko je rast pojedinca u zajednici Crkve bitan pokretač napretka za cijelu zajednicu. Nakon rada u grupi slijedila je tema Kršćanski život je drugačiji koju je držala naša Isabelle. Govorila je kako kršćanima nije namijenjeno da imaju lagodan život, nego da prihvatimo svoj križ kao Krist, što je potkrijepila dirljivim primjerima iz svog života.

Dinamika tema-grupa-pauza čini se da nije izmorila krizmanike, pokazali su da i dalje imaju dovoljno energije i koncentracije, stoga su svi spokojno ušli u kapelicu i pozorno pratili misno slavlje. Uslijedila je okrjepa za stolom i večera. Pri kraju prvog dana igrali smo razne igre koji su pripremili naši Nika i Borna, a krizmanici se nisu mogli odlučiti koja im je bila draža. Međutim, ja mislim da je ipak pobjedu uzela igra „vjetar puše“, jer se tu odvijalo pravo nadmetanje i borba za zadnji stolac, sve popraćeno s puno smijeha i radosti. Večernjom molitvom, meditacijom i pjesmom završava prvi dan.

Dobar dan počinje dobrim jutrom, a dobro jutro započinje dobrim doručkom. Nakon nutritivno bogatog obroka, neophodnog za cjelodnevni program, krizmanici na čelu sa svojim animatorima zaputili su se na jutarnju molitvu. Don Igor nas je upoznao s osobom Isusa Krista u istoimenoj temi nakon koje slijedi Produbljivanje, tema u kojoj je naša Lucija govorila kako je ona pojačavala i održavala svoju vjeru, sakramentalni život i odnos s Bogom. Prije nego li će primiti sakrament potvrde, don Igor govorio je koliko su kršćanima sakramenti neophodni za život u Božjoj blizini. Ovom temom, don Igor, potaknuo je krizmanike na ispovijed koja je uslijedila. Tema Kralježnica i zapreke bila je sljedeća na repertoaru. Prije početka same teme moram reći da sam imao najljepši mogući bunar ikada, sve zahvaljujući molitvama svojih prijatelja animatora na čelu s Markom i krizmanicima koji su se okupili s nama. Bilo mi je drago vidjeti mlade koji su shvatili da nas Bog nikad ne napušta i da nam uvijek šalje signale da je s nama. Krunica i Sveta Misa uvele su nas u spokoj večeri, te je dan završen večernjom molitvom.

Zadnji dan u tjednu počeo je temom Duh Sveti koju nam je virtualno držao naš dragi Luka. Posebno je bilo što je ovako kompleksnu temu objasnio na mladima razumljiv način, a mi znamo da mu je to kao vjeroučitelju, u malom prstu. Kako biti moderan apostol, govorila je naša Petra na dirljiv način u temi Apostolat. Ne samo u temi, nego i svojim je primjerom Petra pokazala kako je kršćanin pozvan služiti bližnjem, tako što je najviše vremena i truda ulagala u posluživanje i čišćenje suđa nakon svakog obroka. Lijepo je bilo vidjeti kako su se i krizmanici osjećali pozvanim pomoći u posluživanju i pospremanju. Fantastičan ručak pripremio nas je za put kući, a s krizmanicima se rastajemo nakon dojmova punih radosti i zahvalnosti. Događaj koji ću posebno pamtiti bio je u posljednjim trenucima tečaja, kada smo se podijelili da u jedan auto idu cure, a u drugi dečki. Na inicijavu našega rektora Marka zajedno molimo krunicu. Tijekom krunice stvarno sam osjetio da je ovo bila kruna našeg zajedništva koje smo imali ovoga vikenda. Drago mi je da je svatko od animatora bio dijamant u toj kruni. Hvala i mladim Zadranima koji su nam snimili video kako u razredu mole bunar prije svog ispita i kako mole da nama ispiti dobro prođu. I Bogu hvala što je sve tako vodio svojom providnošću.

Podijelite objavu

Skip to content