Search
Close this search box.

Osvrt na drugi studentski termin (27.7. – 3.8.)

U razdoblju od 27. srpnja do 3. kolovoza na Krapnju se održao još jedan radosni tečaj kršćanstva za studentsku mladež, pod organizacijskim vodstvom rektorice Dajane Ravlije i ekipe od 12 animatora – Ana Barić, Ana Roth, Bernardo Kerečeni, David Cesar, Dora Nestić, Jakov Trstenjak, Lana Zubić, Luka Maglić, Luka Sente, Mateja Marčun, Matija Sučić i Nikolina Sever.

U vidu duhovnog vodstva pomogli su nam svećenici Josip Đurin, Marinko Golek, Ivan Turudić i naš domaćin Andrija Vrane.

Od osamdesetak prijavljenih sudionika, veći je dio činio one koji su po prvi puta prisustvovali Kursiljo tečaju na Krapnju. Usprkos tome, sve nas je animatore iznenadila opuštenost novih ljudi, kao da su već dobrano naviknuti dolaziti u ovaj komadićak raja na Zemlji!

Kao i na svakom Kursiljo tečaju, slijedila se određena „nit“ kroz svećeničke i laičke teme. Temom „Tko sam ja?“, vlč. Andrija otvorio je niz za kojim su slijedili Ana Barić (tema „Traganje za vrijednostima“), vlč. Marinko Golek („Milost“), Luka Maglić („Kršćanski život je drugačiji“), vlč. Ivan („Osoba Isusa Krista), ponovno vlč. Marinko s temom „Sakramenti“ koja je služila kao uvod u temu animatorice Mateje Marčun („Produbljivanje“). Time je na red došla srijeda, dan posvećen šutnji, koji je vlč. Ivan začinio temom „Osoba Djevice Marije“, a Luka Rasinec obogatio svojim poticajem na to kako meditirati po ignacijskoj metodi. U četvrtak se nit nastavila temom „Zapreke“ animatora Luke Sentea i „Čistoćom“ koju su predstavili Franka Pasanec i animator Jakov Trstenjak: petak je započeo temom „Duh Sveti“ vlč. Josipa Đurina i temom „Apostolat“ kojom je Kursiljo nit zaključio animator Bernardo Kerečeni.
Od specifičnosti programa ovog studentskog termina valja svakako izdvojiti „duhovnu kavu“ na kojoj su sudionici mogli postavljati mnoga teška i zanimljiva pitanja našim svećenicima, te se ispostavilo da je zadani period bio prekratak pa smo odlučili cijelu večer ispuniti upravo tim sadržajem. S druge strane, također nije nedostajalo zabavnog sadržaja, posebice u vidu plesa. Već standardne igre otvorile su se zabavnim plesom „Magic“ kojeg je predvodila animatorica Mateja, a u četvrtak su animatori Lana Zubić i Bernardo Kerečeni udružili snage i na Nazaretskom trgu održali mali tečaj standardnih plesova – chacha i disko fox. Unatoč gužvi, umoru od jutarnje radne akcije i velikom broju sudionika, mnogi su parovi osjetili moć zajedništva kada su jedni drugima imali prilike pomoći u svladavanju i koordiniranju koraka.

U petak nas je obradovala još jedna posebna draž ovog termina – proslava blagdana Gospe od Anđela, koja je toliko značajna za franjevce u čijem se samostanu i nalazi kuća Emaus. Proslava je započela svečanom svetom Misom uz mnoštvo svećenika, i naknadnom procesijom po otoku i na brodovima. Cijelim otokom i širom okolicom orile su se melodije marijanskih pjesama i lauretanskih litanja, glasovi mladih i starijih, smijeh, radost i klicanje. Uistinu poseban blagdan i poseban blagoslov studentskom terminu. Taj isti petak okončao se tradicionalnim „balom anđela“ na kojem se ponovno zaplesalo flamanskim plesom pod vodstvom animatorice Mateje, čime se dodatno zapalila već dovoljno vruća atmosfera od navijanja i bodrenja, kako to inače biva za vrijeme otkrivanja anđela i štićenika.
U subotu ujutro sudionike je dočekala nenadana radna akcija – trebalo je zbog velike i snažne oluje i udarnih vjetrova u večeri s petka na subotu počistiti šumu od palih grana i ispiliti srušeno stablo bora. Predivno je bilo posvjedočiti kako su svi momci spremno priskočili jedni drugima u pomoć i svojim trudom stavili točku na „i“ ovom tjednu, prije nego smo imali prilike u pismenim i usmenim dojmovima izraziti svoje utiske i komentare na sam tečaj.

Podijelite objavu

Skip to content