Osvrt na dva Mala tečaj za krizmanike u župi sv. Barbare, Vrapče, Zagreb, listopad 2013.

Zajednica mladih župe sv. Barbare iz Vrapča »MuStBe« i pokret Kursiljo održali su Mali tečaj za krizmanike 12. i 13. listopada te 19. i 20. listopada u župi svete Barbare u Vrapču. Na susretima se okupilo ukupno 120 krizmanika iz dviju obližnjih osnovnih škola u prostorijama župnog pastoralnog centra. Potaknuti prošlogodišnjim iskustvom prepolovili smo broj polaznika po susretu tako da doživljaj može biti posebniji i osobniji. Dva vesela i radosna vikenda provedena u pjesmi, molitvi, svjedočenjima, razgovorima i igri. Tu posebno moram istaknuti mlade iz župe sv. Barbare koji su se izvrsno priredili igre, tako dobro da su mnogi iz prve skupine htjeli doći opet i u sljedeću.
Svjedočanstva su bila posebna i nisu nikoga ostavila ravnodušnim. Svatko se pronašao u jednoj od priča Nikole, Anđele, Marine, Josipa, Mateja.

Priče tako bliska mladima, one o ljubavi, zaljubljivanju i hodanju iznijeli su  zaručnici Mario i Ana te bračni par s »dvotjednim stažom« Nikola i Ana.  
Ono što svemu daje posebnu draž i zadovoljstvo jest to da su krizmanici došli u dodir s mladima iz župe i plodovi su se već mogli vidjeti. Nakon prvog vikenda dvadesetak mladih krizmanika pojavilo se u zboru i na druženjima mladih.
Posebna zahvala župniku vlč. Antunu Senteu mlađem koji se u temi o Pulcinelu sam pronašao i o tome svjedočio kroz temu »Tko sam ja?« te sestri Patriciji koja je svojom tihom, neprimjetnom nazočnošću pazila da sve prođe u najboljem redu.   
Na kraju mogu reći da sam svjedočio obilnoj radosti, osmjesima, bezbrojnim zagrljajima. Jedno veliko »hvala« svim animatorima, polaznicima i hvala dragom Bogu što nas okuplja vodi i daruje. Do sljedećeg susreta,
Josip Biočić

Sunčani vikend 19. i 20. listopada bio je rezerviran za duhovnu obnovu druge skupine krizmanika u župi svete Barbare u Vrapču. »Dobitna kombinacija« 12 animatora iz Kursilja i 8 animatora iz MuStBe-a na čelu sa župnikom Antunom Senteom odradila je izvrstan posao čiji se rezultati mogu tek naslutiti u dojmovima i interesu koji su krizmanici pokazali za uključivanje u rad župe. Svaka čast svima koji su nas pratili molitvom i pismom podrške, vjerujem da je upravo snaga molitve bila zaslužna za mnoge milosti koje su nas pratile tijekom vikenda. Teme su bile zanimljive, poticajne toliko da je vlč. Sente umjesto propovijedi na subotnjoj i nedjeljnoj misi prepustio mikrofon animatorima Mariji Selak i Josipu Deglinu koji su tada svjedočili pred svima koji su se okupili na misi. Svi su bili oduševljeni što dokazuje jedna gospođa koja nije mogla odoljeti da Mariju Selak ne obaspe poljupcima nakon svete mise.
Slava Bogu koji nas je cijeli vikend divno vodio, On neka blagoslovi srca krizmanika da sjeme koje je zasijano donese veliki plod u njihovom životu!
Ovo su neki od dojmova krizmanika:
»Drago mi je što sam provela vikend na duhovnoj obnovi  jer smo se zabavljali, čuli puno priča o kojima možemo razmišljati. Promijenio se moj odnos prema Bogu, osjećam kao da sam se zbližila s Njim.«
»Drago mi je što sam ovaj vikend izdvojio za duhovnu obnovu. Najviše mi se dojmila Josipova tema jer je fascinantno kako on pozitivno gleda na to što je ostao bez ruke i mislim da mu je Bog puno pomogao.«
»Nakon propovijedi koje sam čuo shvatio sam da moram biti više zahvalan Bogu na ovom što imam.«
»Svidjela mi se zajednička molitva, razgovor u grupi i igre. Bilo je jako zabavno. Osjetila sam Boga na klanjanju.«
»Zapravo, uvijek sam bila blizu Bogu i jako pobožna. Ali sada sam shvatila da treba moliti za svakoga posebno. I odvojiti svoje vrijeme za Boga.«
»Nemam apsolutno nikakve primjedbe. Sve je bilo savršeno i htjela bih da može trajati zauvijek.«

Marina Šoljić

Podijelite objavu

Skip to content