Search
Close this search box.

Osvrt na Mali tečaj u župi BDMŽ, Špansko, listopad 2013.

U prostorijama Pastoralnog centra župe Blažene Djevice Marije Žalosne u Španskom održan je 9. Mali tečaj u ovoj župi.
Već u četvrtak, na prvom danu Tečaja, za vrijeme predstavljanja 32-ice sudionika, mogla se jasno iščitati duboka čežnja za istinom koja omogućuje smislen život. Zato je predstavljanje potrajalo. Većina sudionika svjesna je svojih trenutnih  teškoća i potrebe za Božjom pomoći.
Uz vlč. Andriju Vrane, suradnički tim sastojao se od sedam nositelja tema: Biserka Bodulić s temom »Ideal«, Katica Ćurković s temom »Kršćanin u svojoj crkvi«, Ivanka Samardžić s temom »Kršćanski život je drukčiji«, Zdravka Zeljko s temom »Produbljivanje«, Blaženka Kadija s temom »Apostolat«, Ante Karamatić, ujedno i rektor Tečaja, s temama »Kičma« i »Kasko« te bračni par Bruno i Vera Štajner s temom »Mi i svijet«. Ističem i vrlo marljivu logistiku: Ljilja Furjan, Slavica Vuković, Andreja i Darko Martinec, Ljubica Šafar i Verica Pandžić.

Prenosim i svoje osobno iskustvo: svugdje se osjećala prisutnost Duha Svetoga: radost, prijateljstvo, međusobno prihvaćanje i poštivanje različitosti, što je omogućilo veliku otvorenost. Ugodno sam iznenađena kako ni velika razlika u dobi za nekim stolovima nije bila prepreka u komunikaciji nego čak blagoslov za jedne i druge. Razgovaralo se i u stankama i to isključivo o dojmovima, dijelila su se međusobna iskustva, hrabrilo se, bodrilo, zahvaljivalo Gospodinu i svakoj osobi koja se otvorila da bude most od Boga do brata ili sestre u potrebi. Vlč. Andrija bio je posebno nadahnut u svim svojim nagovorima. Smiren, jasan, vođen Duhom Svetim i poučavao, i svjedočio. Posebno je snažno bilo tumačenje sakramenta Svete Mise. Po prvi put su sudionici Tečaja imali zajedničku nedjeljnu misu s ostalim pukom tako da su sami aktivno sudjelovali u prinosu darova i izgovaranju spontanih molitvi umjesto već napisanih za tu nedjelju. Župljani su oduševljeno pozdravili ovu novìnu koja pomaže iskusiti veću bliskost s Gospodinom koji uzima naše muke preobražavajući ih u blagoslov, snagom svoje Svete Žrtve. Jedan bračni par je već na toj misi dobio poticaj da i radnim danom odlazi na svetu misu. Kako svi imamo teškoće u komunikaciji i problem da radije govorimo nego slušamo, Andrijino izlaganje o slušanju kao preduvjetu dobre komunikacije, izazvalo je veliki interes. Svi smo poželjeli imati dio tog izlaganja pod naslovom »Molim te slušaj ono što ne govorim« što je i realizirano. Apostolskom satu prisustvovalo je četrdesetak osoba i podijeljeno je 26 križeva.
Bili su vrlo duboki dojmovi na kraju Tečaja te neke dojmove i citiram:
»Jedno veliko zajedništvo i iskrenost koju u svijetu rijetko srećemo.«
»Sa sobom nosim more spoznaja o uzroku mojih problema te veliku želju za učenjem dobre i zdrave komunikacije.«
»Došla sam tužna, osamljena, dezorjentirana. Ovdje sam upoznala nove ljude od kojih su mnogi pokazali velik interes za moj problem nezaposlenosti. Plodovi su mir u srcu i iskustvo da nisam sama.«
Hvala Gospodinu za ovo uistinu milosno i plodno zajedništvo!

Ivanka Samardžić

Podijelite objavu

Skip to content