Osvrt na Krapanj – 1. tjedan za mlade obitelji, parove i one koji žele osnovati obitelj – 27.07.-02.08.2014.

Jeste li znali da odnos između roditelja 50% utječe na odgoj djece, a tek 30% odnos roditelja prema djeci?
Znate li da se djecu ne može razmaziti s previše nježnosti nego kad ona nemaju jasno definiranih granica?
Jeste li ikad primjetili da nema ni malo stresa u stvarima koje radite s ljubavlju ili u stvarima u kojima vidite smisao?

Takve konkretne spoznaje, ali i mnogo onih dubljih, neizrecivih, svjedočanskih dobili su sudionici prvog ovogodišnjeg tjedna duhovne obnove za mlade obitelji i one koji osjećaju obiteljski poziv. Zbog velikog interesa sudionika, a uz Božju pomoć i spremnost suradnika i svećenika ove godine je broj ovakvih termina povećan za 100% – sa 1 na 2 s tendencijom da će sljedeće godine biti i još više (morati će i Krapanj produžiti svoju turističku sezonu 🙂 ). Ipak bi mladi iz studentskih termina koji se upoznaju i vjenčaju trebali imati termin za nastaviti dolaziti na Krapanj 🙂

Ovaj tjedan je bio pun: preko 60 odraslih + preko 30 djece, ali prije svega pun Duha Svetoga koji, čini se, niti ne napušta ovaj naš mali otok.Termin je jutarnjim temama obogatio o. Viktor Grbeša koji je u jednom spoju psihologije i vjere obradio obiteljima jako zanimljive i aktualne teme odnosa među supružnicima, odgoja djece, molitve, pripreme za vezu/brak itd. Poslijepodne su slijedila svjedočanstva o prihvaćanju djece, životu prije i poslije obraćenja, upravljanju materijanim dobrima, duhovnom rastu, oprostu, a naravno da su i sve teme bile praćene međusobnim oBOGaćivanjem u radu u grupama. Duhovnu potporu u Svetim misama, ispovijedima, razgovorima, ali i hranjenju i igranju s djecom uz o. Viktora smo imali u mons. Antunu Senteu te kuće domaćinu vlč. Andriji. Da ne ispadne da se super svira i pjeva samo u mladenačkim terminima se pobrinula proširena obitelj vlč. Andrije pojačana suradnicima sa brojnim instrumentima koji su razveselili Sv. mise te omogućili glazbeno-plesnu večer na Nazaretskom trgu.

Da bi u svakodnevicu nakon Krapnja unijeli nešto novo dobili smo priliku u predstavljanju bogatog sadržaja jedne župe, prijateljskih molitvenih zajednica, krizmaničkih tečajeva, udruge Betlehem te Obiteljskog obogaćivanja, a radosni rastanak nam je omogućila Blažena Djevica Marija od Anđela čiji smo blagdan slavili zadnji dan susreta. Dojmovi sudionika su svima bili poticajni a čak su i djeca uspjela riješiti neke od svojih dilema (otići na sladoled ili na ispovijed 🙂 ). Slijedi par odabranih dojmova:

  • Dojmova ima mnoštvo. Prvi sam put učesnik u ovakvim događajima i ustvari nisam imao posebna očekivanja. Ustvari očekivao sam ugodan boravak, ugodne ljude i zanimljiv program. U tom pogledu očekivanja su mi potpuno ostvarena. A uz to moram priznati da sam doživio puno više. Povezanost s ljudima koji su nas ovdje dočekali i zajedništvo s ostalim sudionicima. Potpuna otvorenost u komunikaciji, međusobnu blizini i Božju blizinu. Jutarnje mise na otvorenom poseban su doživljaj. Teme i svjedočenja dobro su odabrani i prezentirani. Osobito me se dojmilo izlaganje oca Viktora o odnosima supružnika. Iako ponešto znam i psihologiji i nisam pomišljao da se tako komplicirana tema može toliko jednostavno prezentirati. Vjerojatno je da bi se mogle prezentirati i neke druge zanimljive teme. No vrijeme od 6 dana je kratko pa vjerujem da će i one doći na red kada sljedeći put dođem na Krapanj. Samo nastavite tako… Imate moju podršku u svakom pogledu i zahvalnost za ugodno vrijeme!
  • Boravak u Emausu značio mi je susret s braćom i sestrama u Kristu; produbljivanje i upoznavanje same sebe i drugih. Božju blizinu najviše sam osjetila u slavljenju svete mise i radu u grupi. Jako su me se dojmila predavanja oca Viktora. Kao jedna napomena i sugestija –mislim da bi bilo dobro ubuduće uvesti više sadržaja za djecu. Sve u svemu boravak ovdje ispunio je moja očekivanja.
  • Osjetila sam prisutnost Duha, nove poticaje kako sebe zavoljeti! Kako si pomoći u braku i prihvatiti situaciju ako je ne mogu promijeniti. Kako oprostiti i pomoći sebi jer onaj koji oprašta je na dobitku jer nakon oprosta on biva iscjeljen, On biva obnovljen, a to je nešto lijepo. Doživljene mise. Čovjek se osjeća ispunjen. Ovaj mir, zrak, čistoća, radost – to je prekrasno! Hvala vama! Hvala Bogu. Ovdje se osjeti prisutnost živog Boga. Hvala

                                                                                                         J. Markić

Podijelite objavu

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print
Share on whatsapp
Share on telegram
Skip to content