Search
Close this search box.

Osvrt na Krapanj – 1. tjedan za mlade obitelji, parove i one koji žele osnovati obitelj – 27.07.-02.08.2014.

Jeste li znali da odnos između roditelja 50% utječe na odgoj djece, a tek 30% odnos roditelja prema djeci?
Znate li da se djecu ne može razmaziti s previše nježnosti nego kad ona nemaju jasno definiranih granica?
Jeste li ikad primjetili da nema ni malo stresa u stvarima koje radite s ljubavlju ili u stvarima u kojima vidite smisao?

Takve konkretne spoznaje, ali i mnogo onih dubljih, neizrecivih, svjedočanskih dobili su sudionici prvog ovogodišnjeg tjedna duhovne obnove za mlade obitelji i one koji osjećaju obiteljski poziv. Zbog velikog interesa sudionika, a uz Božju pomoć i spremnost suradnika i svećenika ove godine je broj ovakvih termina povećan za 100% – sa 1 na 2 s tendencijom da će sljedeće godine biti i još više (morati će i Krapanj produžiti svoju turističku sezonu 🙂 ). Ipak bi mladi iz studentskih termina koji se upoznaju i vjenčaju trebali imati termin za nastaviti dolaziti na Krapanj 🙂

Ovaj tjedan je bio pun: preko 60 odraslih + preko 30 djece, ali prije svega pun Duha Svetoga koji, čini se, niti ne napušta ovaj naš mali otok.Termin je jutarnjim temama obogatio o. Viktor Grbeša koji je u jednom spoju psihologije i vjere obradio obiteljima jako zanimljive i aktualne teme odnosa među supružnicima, odgoja djece, molitve, pripreme za vezu/brak itd. Poslijepodne su slijedila svjedočanstva o prihvaćanju djece, životu prije i poslije obraćenja, upravljanju materijanim dobrima, duhovnom rastu, oprostu, a naravno da su i sve teme bile praćene međusobnim oBOGaćivanjem u radu u grupama. Duhovnu potporu u Svetim misama, ispovijedima, razgovorima, ali i hranjenju i igranju s djecom uz o. Viktora smo imali u mons. Antunu Senteu te kuće domaćinu vlč. Andriji. Da ne ispadne da se super svira i pjeva samo u mladenačkim terminima se pobrinula proširena obitelj vlč. Andrije pojačana suradnicima sa brojnim instrumentima koji su razveselili Sv. mise te omogućili glazbeno-plesnu večer na Nazaretskom trgu.

Da bi u svakodnevicu nakon Krapnja unijeli nešto novo dobili smo priliku u predstavljanju bogatog sadržaja jedne župe, prijateljskih molitvenih zajednica, krizmaničkih tečajeva, udruge Betlehem te Obiteljskog obogaćivanja, a radosni rastanak nam je omogućila Blažena Djevica Marija od Anđela čiji smo blagdan slavili zadnji dan susreta. Dojmovi sudionika su svima bili poticajni a čak su i djeca uspjela riješiti neke od svojih dilema (otići na sladoled ili na ispovijed 🙂 ). Slijedi par odabranih dojmova:

  • Dojmova ima mnoštvo. Prvi sam put učesnik u ovakvim događajima i ustvari nisam imao posebna očekivanja. Ustvari očekivao sam ugodan boravak, ugodne ljude i zanimljiv program. U tom pogledu očekivanja su mi potpuno ostvarena. A uz to moram priznati da sam doživio puno više. Povezanost s ljudima koji su nas ovdje dočekali i zajedništvo s ostalim sudionicima. Potpuna otvorenost u komunikaciji, međusobnu blizini i Božju blizinu. Jutarnje mise na otvorenom poseban su doživljaj. Teme i svjedočenja dobro su odabrani i prezentirani. Osobito me se dojmilo izlaganje oca Viktora o odnosima supružnika. Iako ponešto znam i psihologiji i nisam pomišljao da se tako komplicirana tema može toliko jednostavno prezentirati. Vjerojatno je da bi se mogle prezentirati i neke druge zanimljive teme. No vrijeme od 6 dana je kratko pa vjerujem da će i one doći na red kada sljedeći put dođem na Krapanj. Samo nastavite tako… Imate moju podršku u svakom pogledu i zahvalnost za ugodno vrijeme!
  • Boravak u Emausu značio mi je susret s braćom i sestrama u Kristu; produbljivanje i upoznavanje same sebe i drugih. Božju blizinu najviše sam osjetila u slavljenju svete mise i radu u grupi. Jako su me se dojmila predavanja oca Viktora. Kao jedna napomena i sugestija –mislim da bi bilo dobro ubuduće uvesti više sadržaja za djecu. Sve u svemu boravak ovdje ispunio je moja očekivanja.
  • Osjetila sam prisutnost Duha, nove poticaje kako sebe zavoljeti! Kako si pomoći u braku i prihvatiti situaciju ako je ne mogu promijeniti. Kako oprostiti i pomoći sebi jer onaj koji oprašta je na dobitku jer nakon oprosta on biva iscjeljen, On biva obnovljen, a to je nešto lijepo. Doživljene mise. Čovjek se osjeća ispunjen. Ovaj mir, zrak, čistoća, radost – to je prekrasno! Hvala vama! Hvala Bogu. Ovdje se osjeti prisutnost živog Boga. Hvala

                                                                                                         J. Markić

Podijelite objavu

Skip to content