Search
Close this search box.

Osvrt na krizmanički tečaj, Kustošija – Župa Sv. Nikole Tavelića, 27.- 29.10.2017.

Kao i uvijek Gospodin ima svoj način uvoda, zapleta i raspleta, došli smo u neočekivano ugodan prostor koji drže časne sestre u kojem smo započeli sa tečajem, krizmanika je bilo jako puno čak 70, no bili su pristupačni. Krizmanici su čuli prezentaciju drvenci u kojoj su slikovito, zvjezdicama i točkama prikazani likeovi i dislikeovi koje dajemo jedni drugima, vrlo brzo su krizmanici shvatili o čemu se radi i koliko je pogubno vlastitu vrijednost staviti kao dionicu na burzu na kojoj tuđa mišljenja samovoljno određuju rast ili pad, shvatili su da je rezbar Eli zapravo Bog Stvoritelj koji je načinio sve drvence i koji nije imao namjeru da oni budu nesretni.

Mateja je posvjedočila svoju temu o odnosima u obitelji, odnosu sa ocem i nasiljem u obitelji koja je poprilično uzrdmala krizmanike te koja je potaknula na dublje razmišljanje o sebi i odnosu s Gospodinom, kao i od odnosu s roditeljima. Vlč Boris Jozić je nastavio sa temom „tko sam ja?“ i pitao krizmanike tko su oni, postavljajući tako najvažnije pitanje života „tko sam ja?“ na koje se nadovezuje i iduća „gdje idem?“ „kuda tamo idem?“ i „zašto tamo idem?“.

Petak smo završili klanjanjem koje je bilo poprilično neobično većini krizmanika jer do tada nisu imali prilike vidjeti euharistijskog Isusa tako blizu i doživjeti takav mir. Dojmovi su pokazali da je klanjanje jako utjecalo na njihov put prema Onome koji život daje.

Nastavili smo temom Matee koja nam je govorila o svom životu s Gospodinom i izazovima na poslu i u ljubavi te je otvorila dosta pitanja krizmanicima. Rad u manjim grupama nakon tema bio je poprilično plodonosan i vidjelo se da su krizmanici željni pažnje i ljubavi koja se stvarala i dijelila međusobno između njih samih te animatora. Vrlo je brzo postalo jasno da poštujemo jedni druge dok govore, da se ne ismijavamo poteškoćama drugih te da znamo da svi imamo unutarnje „meko tkivo“ kojeg se ne treba sramiti. Hrvojeva tema o prijateljstvu nakon 13 godina života i crkvi kao mjestu gdje obitava Istina, jako je dotakla krizmanike. Hrvoje je iskreno govorio o sebi, o zanemarenosti, o ocjenama, o djevojkama te o Najvažnijem u životu. Danijela je govorila o sebi i obitelji o svom putu i životu, te o teškoćama osobe koja dolazi iz Bosne. Na kraju je vlč Marko Torbar imao temu o sakramentima pokazujući na vidljiv način nevidljivu Božju ljubav prema nama.

Tokom dana imali smo igre na igralištu koje su bile pravi hit, isprepletavanje rukama, mini rugby…

Subotu smo završili ispovijedi i svetom misom – najljepši dio ovog malog tečaja kršćanstva je bila ispovijed / pomirenje – dok sam stajao u crkvi i gledao – mogao sam fizički vidjeti kako Gospodin miluje sve ove duše i oslobađa ih tereta grijeha spuštajući na njih svoj Mir.

U nedjelju smo imali temu Anite i Luke o hodanju u čistoći te smo završili zajedničkom svetom misom sa župljanima i roditeljima. Tema Anite i Luke o čistoći ona je o kojoj se krizmanici teško dublje otvaraju ali je ona iz koje se više uči gledanjem nego slušanjem, gledajući kako su Anita i Luka sretni u vezi u čistoći, kako se poštuju, čuvaju i vole, više se uči nego bilo kojim objašnjavanjem riječima a ovo se učenje Božjom pomoću upisuje u srce, to je ono na što računamo, nadamo se i preporučamo Gospodinu da će naše krizmanike podsjetiti u ključnim trenucima na Božji plan i pomoći im da ostanu čisti. Nakon svete mise imali smo mini dojmove u dvorani u kojoj je i nekoliko krizmanika iznijelo svoje dojmove o tečaju, te je predstavljen Krapanj.

Puno je puno dojmova, i puno je pitanja zašto tako kratko traje, puno je ozarenih lica na kojima smo vidjeli da žele još i znamo zašto; oni traže Gospodina, kojem smo Njegovom milošću poslužili kao prozor kroz koji je ova tri dana puštao svoje tople zrake vječnoga Svijetla.

Dojmovi:
Jako mi je drago jer sam puno naučio i žao mi je što nije duže trajalo.
Nakon susreta mi se promijenio odnos prema Bogu jer sam puno zahvalniji i imam više snage.
Najbolji dio: Čistoća zato što i sam imam problema s tim.
Razgovor u grupi mi je bio najbolji jer smo se mogli otvoriti do kraja i pričati o bilo čemu, o čemu inače ne bi.
Drago mi je zato što smo se svi povezali, družili i lijepo zabavili.
Posebno mi se svidjela tema prijateljstva i maski zato što sam sebe pronašla u tome.
Svi sadržaji su mi se svidjeli, a rad u grupi mi je bio jako zanimljiv i mogla sam se opustiti.
Je. Zbližila sam se i zavoljela Crkvu. Sad ću češće ići na mise i jedva ih čekam.
Da, zato što nam je to jako pomoglo, barem meni, da razmislim o sebi i o svojem životu nakon što sam čula svjedočanstva.
Najviše mi se svidjela tema od Mateje Kelave jer sam se jako pronašla u njezinoj priči.
Molitva, svjedočanstva; bilo je jako lijepo u grupi jer je naša animatorica jako dobra prema nama.
Je, jako mi se promijenio odnos prema Bogu i promijenio mi se na bolje i odlučila sam da ću se moliti svaki dan.
Je, drago mi je i voljela bih ovo ponoviti.
Matejina tema i tema o čistoći. Matejina tema mi se svidjela jer sam se pronašla u njoj, a tema o čistoći mi se svidjela jer mi se sviđa takav način života.
U grupi mi se jako svidjelo jer smo pričale iskreno.
Promijenio mi se odnos prema Bogu. Jer i u meni se pojavila iskra.
Nemam nikakvih primjedbi, animatori su odlični i jako dobri i brižni.
Ocjena 5.
Vidim se u karitativnoj grupi jer volim pomagati.
Drago mi je što sam sudjelovala ovaj vikend u duhovnoj obnovi jer sam već prije bila na duhovnoj obnovi, ali mi je ovoga puta bilo zanimljivije zbog animatora i njihovih životnih priča.
Najviše mi se svidjela Hrvojeva tema jer mi je drago da je uz pomoć Boga uspio pronaći najboljeg prijatelja. Mislim da uz Boga svi mogu pronaći novog prijatelja.
Zanimljivo je bilo pjevanje i igre. U grupi je bilo u redu, ali voljela bih da se možemo još više otvoriti i iskreno govoriti o temi.
Mislim da mi se odnos s Bogom promijenio na bolje. Nakon svake duhovne obnove osjećam se ispunjenije i sretnije.
Sve je super izloženo, animatori su jako zanimljivi, ali više bih voljela da ubuduće zajedno pjevamo više pjesama i zajedno igramo igre, jer ako samo sjedimo i slušamo postaje dosadno kao u školi.
Ocjena 4
Mislim da bih se mogla uključiti u zbor ili čitače, ali pošto imam trening svakodnevno mislim da ne bih stigla.

Podijelite objavu

Skip to content